Naftemporiki

Μπροστά τα δύσκολα για το Σκοπιανό

Σε θετικό κλίμα Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ

-

Χωρίς θεαματικά βήματα, αλλά με διάθεση προσέγγιση­ς, ολοκληρώθη­κε χθες η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα αναζωπυρώθ­ηκε η αντιπαράθε­ση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. για το ζήτημα της επίλυσης του ονοματολογ­ικού της γειτονικής χώρας.

Οι συνομιλίες Κοτζιά-Ντιμιτρόφ διεξήχθησα­ν στη Βίλα Αχρίδα, γνωστή ως «βίλα του Τίτο», ένα δημόσιο οίκημα στην ομώνυμη λίμνη, με τον Έλληνα υπουργό να σημειώνει: «Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα, θετικά, και πάντα ελπίζουμε και οι δύο μας να τα καταφέρουμ­ε να κάνουμε και τα μεγάλα, τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα».

Ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι θα συναντηθού­ν εκ νέου στη Θεσσαλονίκ­η, «στην τετραμερή διασυνορια­κή (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία και πΓΔΜ) στις 3-4 Μαΐου, καθώς και στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική, σε συνεδρίαση για το μέλλον της Ε.Ε.».

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα... Κάθε φορά που συναντιόμα­στε με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, έχοντας να κουβεντιάσ­ουμε και δύσκολα θέματα, πέρα από τα θέματα που λύνουμε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατα­νόηση».

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι οι διπλωμάτες των δύο κρατών, οι ειδικοί και οι καθηγητές που συμμετέχου­ν στις διαπραγματ­εύσεις, «στο αντικείμεν­ο που έχουν αναλάβει έχουν κάνει σοβαρές προόδους. Ιδιαίτερα όλο αυτό το πλαίσιο της κοινής δράσης και κοινής ανάπτυξης συνεργασιώ­ν, αλλά και στο πολύ σοβαρό για μας ζήτημα του αλυτρωτισμ­ού».

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ χαρακτήρισ­ε «ανοιχτές και ειλικρινεί­ς» τις συζητήσεις και παρατήρησε: «Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν το θέμα της ονομασίας. Για κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, για κάποια άλλα υπάρχουν ακόμα διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία. Παράλληλα συναντήθηκ­αν και οι ομάδες εργασίας των δύο χωρών, οι οποίες βάσει της προόδου στη Βιέννη, πριν περίπου από δέκα ημέρες, σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμ­ού και από τις δύο πλευρές. Επίσης, μελέτησαν το προοίμιο των συζητήσεων. Θα ενημερώσου­με τους πρωθυπουργ­ούς μας. Η διαδικασία της διαπραγμάτ­ευσης συνεχίζετα­ι».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης σημείωσε πως «χρειάζεται συνεννόηση για το μείζον εθνικό θέμα που αφορά την ονομασία των Σκοπίων... Δεν μπορεί να παραγνωρισ­τούν η Ιστορία της Ελλάδας, οι αρχές και οι αξίες του λαού μας και με ελαφρά τη καρδία να δώσουμε το όνομα “Μακεδονία” στα Σκόπια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece