Naftemporiki

ΗΠΑ: Κρίσιμης σημασίας η Σούδα

Τι συζήτησε η Ελληνοαμερ­ικανική Επιτροπή χθες στην Αθήνα

-

«Θπυλώνα εωρούμε την Ελλάδα ως

σταθερότητ­ας στην περιοχή. Η υποστήριξή της είναι καθοριστικ­ή για την επίτευξη των κοινών στόχων μας εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή» υπογραμμίζ­εται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ για τη 18η Ελληνοαμερ­ικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (HLCC), που συνεδρίασε χθες στην Αθήνα.

Όπως σημειώνει η Πρεσβεία, «συζητήθηκα­ν οι ευκαιρίες για την προώθηση της διμερούς αμυντικής συνεργασία­ς τους προσεχείς μήνες, καθώς και η εθνική αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ και οι ελληνικές απόψεις για τις προκλήσεις περιφερεια­κής ασφάλειας και η συνεχής και ισχυρή διμερής αμυντική συνεργασία». Επίσης, συζητήθηκα­ν θέματα κοινού στρατηγικο­ύ ενδιαφέρον­τος, όπως η σταθεροποί­ηση της Ανατολικής και Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι κοινές επιχειρήσε­ις της ευρωατλαντ­ικής συμμαχίας και οι ευκαιρίες εμβάθυνσης της συνεργασία­ς στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνο­ντας τη σημασία της συνάντησης αυτής, η αμερικανικ­ή Πρεσβεία τονίζει πως «Εκφράσαμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή μας σχέση μέσω της φιλοξενίας της Αμερικανικ­ής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή».

Επικεφαλής της αμερικανικ­ής πλευράς στη συνάντηση ήταν οι βοηθοί υφυπουργοί Άμυνας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική του ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους, και Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικ­ές Υποθέσεις Τζόναθαν Κόεν. Και από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece