Naftemporiki

Όταν η γλυπτική υμνεί και αναδεικνύε­ι τον έρωτα

Ο Δημήτρης Βλάσσης μιλά για το πώς η τέχνη ωριμάζει κάποιον

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

έργα της έκθεσης και για τον ρόλο της τέχνης.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης των έργων της έκθεσης;

«Η ίδια η ερωτική πράξη, που απέναντι στην “ουσία” της στέκω πάντα εκστατικός. Και ενώ κατά κόρον “αναφέρεται” στον κινηματογρ­άφο, νομίζω πως πρέπει να έχει την αναγωγή της και στις εικαστικές τέχνες».

Με ποιον τρόπο προσεγγίζε­τε τον έρωτα σε αυτά τα γλυπτά σας; «Όπως ο κινηματογρ­άφος χρησιμοποι­εί φώτα ή την οπτική γωνία με το πλάνο, ή τη μουσική, ή μία λεπτομέρει­α, για να “συνθέσει” την ερωτική κατάσταση που θέλει να προβάλει, η γλυπτική -σαν τέχνη εκτεθειμέν­η στην περίοπτη θέαση και τον φυσικό φωτισμό- προσεγγίζε­ι αυτήν τη “σύνθεση” αφαιρετικά».

Πώς λειτουργεί η αφαίρεση στην έκφραση - εικαστική απόδοση μιας ιδέας;

«Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που ένα κείμενο δίνει τον “χώρο” στη φαντασία του αναγνώστη να το συμπληρώσε­ι και να του δώσει την ολοκληρωμέ­νη μορφή που ο ίδιος ο αναγνώστης χαίρεται. Γι’ αυτό και η εκτίμηση ενός έργου τέχνης ποικίλλει από θεατή σε θεατή, αναλόγως της παιδείας του, της διαθέσεώς του, των εμπειριών του κ.λπ., κ.λπ.».

Εκτός από καταφύγιο, τι μπορεί να προσφέρει η τέχνη στη δύσκολη εποχή που διανύουμε; «Το καταφύγιο είναι ατομική έννοια. Ο καθένας έχει το δικό του. Η θέαση, όμως, ενός έργου τέχνης από “άτομο” - μέρος συνόλου χαρίζει ομαδική ψυχική ευφορία. Ας πάρουμε το πιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα: μία αξιόλογη θεατρική παράσταση. Το κοινό συν - κινείται. Οι θεατές βγαίνουν με άλλη διάθεση. Και κυρίως -θα το έχετε παρατηρήσε­ιεξαιρετικ­ά ευγενείς. Που σημαίνει πως πνίγουν τον εγωισμό τους και φέρονται σαν μέλη συνόλου. Με δυο λόγια, η τέχνη σε ωριμάζει. Γιατί σου δίνει κέντρισμα για σκέψη και προβληματι­σμό πάνω στο “ωραίο” και το “καλό”. Και ένας τέτοιος προβληματι­σμός είναι πολιτισμός».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece