Naftemporiki

Σώζοντας τον μεσαίο χώρο

-

Υπήρχε μια εποχή που πολλοί ανταμείβον­ταν επειδή βρίσκονταν στο κέντρο του διαμοιρασμ­ού -κοινωνικά, πολιτικά και στον επιχειρημα­τικό κόσμο- ως μία ευνοϊκή, σταθερή και επιθυμητή προοπτική. Από τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο της μεσαίας τάξης στην κοινωνία έως την ευελιξία και την ελαστικότη­τα των μεσαίων επιχειρήσε­ων, ο χώρος του κέντρου θεωρήθηκε σταθερός τόσο με ατομική όσο και με συλλογική ευημερία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η μεσαία τάξη έχει γίνει λιγότερο σταθερή, λιγότερο προβλέψιμη και πιο απροσδόκητ­η, και η υπεροχή της -στα οικονομικά, στην πολιτική, στις επιχειρήσε­ις, στη διαχείριση περιουσιακ­ών στοιχείων, ακόμη και στον αθλητισμό- έχει καταστεί όλο και περισσότερ­ο μη βιώσιμη.

Με γνώμονα τις διαρθρωτικ­ές αλλαγές, καθώς και τις βραδύνουσε­ς επιχειρήσε­ις όπως και τις πολιτικές αντιδράσει­ς, ο χώρος του κέντρου έχει διαβρωθεί -ή κινδυνεύει­σχεδόν παντού. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί -η οποία υπόκειται σε κάποια συζήτηση- οι συνέπειες θα είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθού­ν. Επί δεκαετίες, το αυξανόμενο μέσο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν στις προηγμένες οικονομίες στήριξε την ανάπτυξη τη μεσαίας τάξης που συχνά επέλεγε πολιτικά τον χώρο του κέντρου. Μαζί με σταθερούς και αξιόπιστου­ς θεσμούς, η μεσαία τάξη ενήργησε ως καταλύτης για μια πιο εφήμερη κοινωνία. Και στις επιχειρήσε­ις, ένα περιβάλλον στο οποίο άκμαζαν οι μεσαίες επιχειρήσε­ις θεωρήθηκε ιδανικό, επειδή εξισορροπο­ύσε την έλλειψη μεγάλων ισολογισμώ­ν των μικρών επιχειρήσε­ων με την τάση των μεγαλύτερω­ν ομολόγων τους να εφησυχάσου­ν στο μονοπώλιο. Όμως, τα μεσαία εισοδήματα έχουν βαλτώσει, τα οποία σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της τεχνολογία­ς και την ανεπαρκή πολιτική προστασία στα πιθανά αποτελέσμα­τα της χωρίς περιορισμό παγκοσμιοπ­οίησης, έχουν βαθμιαία υποβαθμίσε­ι τη μεσαία τάξη σε όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, τόσο η ελπίδα όσο και η πραγματικό­τητα μιας ικανοποιητ­ικής ζωής στη μεσαία τάξη με τη δυνατότητα κοινωνικής ανέλιξης, βρίσκονται σε παρακμή.

Εκτός από την αποδυνάμωσ­η μιας σημαντικής κοινωνικής σταθεροποι­ητικής δύναμης, η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης πυροδότησε την επιθετική πολιτική και υπονόμευσε τον κεντρώο πολιτικό χώρο, όπου μέχρι τώρα κυριαρχούσ­αν τα καθιερωμέν­α κόμματα. Καθώς η πόλωση και ο κατακερματ­ισμός έχουν αυξηθεί, οι διμερείς πολιτικές έχουν καταστεί πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστού­ν. Η τάση αυτή αντικατοπτ­ρίζεται επίσης στην έλλειψη εμπιστοσύν­ης του κοινού στη γνώμη των εμπειρογνω­μόνων και των θεσμικών οργάνων. Και όλα αυτά έχουν υποστηρίξε­ι την ανάδειξη πιο ακραίων πολιτικών κομμάτων και / ή κινήσεων κατά του κατεστημέν­ου.

Ο χώρος του κέντρου αποδεικνύε­ται επίσης λιγότερο φιλικός και σταθερός για τις επιχειρήσε­ις. Όσον αφορά από τομέα σε τομέα, οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους αντιμετωπί­ζουν μεγαλύτερο ανταγωνισμ­ό από μικρότερου­ς ανταγωνιστ­ές ή / και τους μεγάλους ομολόγους τους. Αυτό περιλαμβάν­ει τον χρηματοπισ­τωτικό τομέα, όπου το υψηλότερο κόστος ρύθμισης και συμμόρφωση­ς έχει εξομαλυνθε­ί από τη βιωσιμότητ­α των μεσαίου μεγέθους πάροχων υπηρεσιών. Επίσης φαίνεται στον αριθμό των συγχωνεύσε­ων μεταξύ διαχειριστ­ών περιουσιακ­ών στοιχείων μεσαίου μεγέθους που υπολείποντ­αι ισχυρής μητρικής εταιρείας. Ο αθλητισμός επίσης Τα τελευταία χρόνια, η μεσαία τάξη έχει γίνει λιγότερο σταθερή, λιγότερο προβλέψιμη και πιο απροσδόκητ­η, και η υπεροχή της -στα οικονομικά, στην πολιτική, στις επιχειρήσε­ις, στη διαχείριση περιουσιακ­ών στοιχείων, ακόμη και στον αθλητισμόέ­χει καταστεί όλο και περισσότερ­ο μη βιώσιμη. χάνει τον μεσαίο χώρο του. Ελλείψει μηχανισμών αναγκαστικ­ής εξισορρόπη­σης (όπως αυτοί που χρησιμοποι­ούνται στην Εθνική Ποδοσφαιρι­κή Ομοσπονδία των ΗΠΑ), το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κυριαρχείτ­αι τώρα από μια ομάδα συλλόγων που έχουν εξελιχθεί σε επιχειρημα­τικά μεγαθήρια.

Το τελευταίο αυτό παράδειγμα αναδεικνύε­ι επίσης σημαντικά θέματα σχετικά με το τι πρόκειται να ακολουθήσε­ι. Είναι πραγματικά αναπόφευκτ­η η διάβρωση του κέντρου; Είμαστε εν μέσω αυτού που οι οικονομολό­γοι ονομάζουν «πολλαπλές ισορροπίες», στις οποίες μια δυσμενή μετατόπιση καθιστά μια άλλη, ακόμη χειρότερη, μετατόπιση πιθανότερη; Ή μήπως ένα μίγμα αντίδρασης με πιο φυσικούς όρους και ανταποκριν­όμενων πολιτικών θα αποκαταστή­σει την αξιοπιστία και τα οφέλη του κέντρου; Δεδομένων των ταχέων αλλαγών στην τεχνολογία και των πολιτικών διαταραχών, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι πρόκειται να ακολουθήσε­ι. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά δείγματα που υποδηλώνου­ν ότι, σε ορισμένες περιοχές, ένα ισχυρό κέντρο μπορεί πραγματικά να αποκαταστα­θεί εάν προσαρμοστ­ούν οι πολιτικές αρκετά γρήγορα. Αυτό ισχύει πιθανώς όταν πρόκειται για οικονομικέ­ς πολιτικές, όπου επιτέλους αναγνωρίζε­ται περισσότερ­ο η σημασία των διαρθρωτικ­ών αλλαγών και των επιπτώσεων της διανομής.

Για παράδειγμα, οι οικονομολό­γοι αρχίζουν και αντιστέκον­ται στην τάση να βασίζονται σε πάρα πολλές απλουστευμ­ένες υποθέσεις που διευκολύνο­υν την ομαδοποίησ­η, αλλά απέχουν από την πραγματικό­τητα. Αρχίζουν επίσης να αποκαθιστο­ύν την ανεπαρκή ενσωμάτωση των οικονομικώ­ν δεσμών και των γνώσεων με την επιστήμη, καθώς και την υπερβολική έμφαση στις συνθήκες ενιαίας εξισορρόπη­σης. Και μεγαλώνει η αντίληψή τους για την επιτάχυνση των διαρθρωτικ­ών αλλαγών που συνδέονται με την τεχνολογία, τον αντίκτυπο της Κίνας και άλλων αναδυόμενω­ν οικονομιών, όπως και την επιθετική πολιτική. Όσο περισσότερ­ο αυτές οι αλλαγές τροφοδοτού­νται με καλύτερες πολιτικές, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα τα πολιτικά κόμματα να παρουσιάσο­υν πιο επιτακτικέ­ς ατζέντες, ειδικά εάν παρουσιάζο­νται από πιο ελκυστικού­ς ηγέτες. Η εξασθένηση της μέσης επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε κάποια υποχώρηση, παρόλο που ο αντίκτυπος θα διαφέρει σημαντικά από βιομηχανία σε βιομηχανία και θα προκαλείτα­ι συνεχώς από τις διαρθρωτικ­ές αντιξοότητ­ες. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ορισμένες βιομηχανίε­ς, όπως οι μεγάλες τεχνολογίε­ς, όπου μια ρυθμιστική αντίδραση θα είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα μιας αυξανόμενη­ς αντίδρασης και λιγότερο πιθανό για τη διαχείριση περιουσιακ­ών στοιχείων.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνο­υν αυτό που, προς το παρόν, αποτελεί μια προσωπική μετατόπιση μακριά από το κέντρο. Αλλά η αποκατάστα­ση της πίστης -πίστης ότι ο χώρος του κέντρου είναι αρκετά ισχυρός για να προωθήσει τη σταθερότητ­α και την ευημερία- θα απαιτήσει χρόνο και συνεχή προσπάθεια. Και αυτή η απώλεια πίστης, που επιδεινώνε­ται από την επιτάχυνση της τεχνολογικ­ής αλλαγής και τον κατακερματ­ισμό της διεθνούς τάξης, απαιτεί μεγάλη πορεία για την ερμηνεία του γιατί το μέλλον φαίνεται λιγότερο προβλέψιμο και γιατί ο μέσος άνθρωπος αισθάνεται πιο ασταθής. Η αποκατάστα­ση της κοινής άποψης ότι ο χώρος του κέντρου είναι αρκετά ισχυρός για να προωθήσει τη σταθερότητ­α και την ευημερία - θα απαιτήσει χρόνο και συνεχή προσπάθεια. Και αυτή η απώλεια πίστης, που επιδεινώνε­ται από την επιτάχυνση της τεχνολογικ­ής αλλαγής και τον κατακερματ­ισμό της διεθνούς τάξης, απαιτεί μεγάλη πορεία για την ερμηνεία του γιατί το μέλλον φαίνεται λιγότερο προβλέψιμο και γιατί ο μέσος άνθρωπος αισθάνεται πιο ασταθής.

Copyright: Project Syndicate, 2018.

www.project-syndicate.org

 ??  ??
 ??  ?? Tου Μοχάμεντ Ελ - Eριάν*
Tου Μοχάμεντ Ελ - Eριάν*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece