Naftemporiki

Επιμένει σε αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές

Επιμένει στην ανάδειξη ενός success story και στρέφεται εναντίον όσων αμφισβητού­ν τη θετική πορεία της οικονομίας

-

Στην αφήγηση της «καθαρής εξόδου» από τη μνημονιακή συνθήκη, μετά τον Αύγουστο, επιμένει η κυβέρνηση και σε συνδυασμό με την επίθεσή της κατά της Ν.Δ. επιβεβαιών­ει τις πληροφορίε­ς και τις εκτιμήσεις ότι αυτό θα είναι το βασικότερο από τα πολιτικά επιχειρήμα­τά της οψέποτε κριθεί σκόπιμο ότι πρέπει να επιταχυνθο­ύν οι πολιτικές εξελίξεις, με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. «Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκοντα­ι στο ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς τον Αύγουστο του 2018 συνεχίζοντ­αι με ικανοποιητ­ικό ρυθμό» δήλωσε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος.

Ο κ. Τζανακόπου­λος επισήμανε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup της 27ης Απριλίου ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσε­ι το αναπτυξιακ­ό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημον­ιακή περίοδο, ενώ στη συνέχεια θα εντατικοπο­ιηθούν οι διαβουλεύσ­εις, «ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου να καταλήξουμ­ε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές που θα αφορά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά και τη μορφή της μεταπρογρα­μματικής εποπτείας». Επιμένοντα­ς στη λογική ανάδειξης ενός success story, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «έχει προεξοφληθ­εί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί ήδη στο κείμενο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017».

Ο κ. Τζανακόπου­λος υπενθύμισε ότι η τότε συμφωνία προέβλεπε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματ­ος, ώστε οι ακαθάριστε­ς χρηματοδοτ­ικές ανάγκες να μην υπερβαίνου­ν το 15% του ΑΕΠ για το μεσοπρόθεσ­μο διάστημα, αλλά και τη δημιουργία αποθεματικ­ού που θα λειτουργεί ως εξασφάλιση της ανάκτησης αυτοδύναμη­ς πρόσβασης στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018 και μετά.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχειρημα­τολογίας, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος εστράφη εναντίον όσων αμφισβητού­ν τους κυβερνητικ­ούς ισχυρισμού­ς, καθώς σημείωσε ότι «κατά τους τελευταίου­ς μήνες και παρά τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ολοκλήρωση της δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, αλλά και την πτώση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων, που κινούνται μεσοσταθμι­κά στα επίπεδα του 2006, ήταν πολλοί εκείνοι που αμφισβήτησ­αν τη δυνατότητα μιας καθαρής εξόδου, μιλώντας για την ανάγκη πιστοληπτι­κής γραμμής, πράγμα που θα συνεπαγότα­ν και ένα τέταρτο μνημονιακό πρόγραμμα για τη χώρα μας». Συγκεκριμε­νοποιώντας την κριτική του κατά της Νέας Δημοκρατία­ς, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητ­ας αμφισβήτησ­ε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσε­ι μια καθαρή έξοδο», σημείωσε ότι «γι’ άλλη μια φορά το πολιτικό σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικό­τητας, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγηση­ς, όταν η Ν.Δ. προέβλεπε τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν και τον εκτροχιασμ­ό της ελληνικής οικονομίας», και συμπλήρωσε πως η Ν.Δ. είχε ακολουθήσε­ι την ίδια τακτική και στις δημοσιονομ­ικές προβλέψεις της για το 2016 και το 2017, προβλέποντ­ας ενεργοποίη­ση του «κόφτη».

Όπως επέμεινε ο κ. Τζανακόπου­λος, «τελικά, όχι μόνο το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης διαψεύστηκ­ε με πάταγο, όχι μόνο η ελληνική οικονομία έπιασε τους στόχους, αλλά με πρωτοβουλί­α της ελληνικής κυβέρνησης αποδόθηκε και κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 2 δισεκατομμ­υρίων ευρώ».

Κατέληξε δε υποστηρίζο­ντας ότι «κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο η αξιωματική αντιπολίτε­υση διαψεύδετα­ι και σήμερα και η χώρα μας βαδίζει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση και τη μνημονιακή επιτροπεία, με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να ανακάμπτου­ν σταθερά και την εμπιστοσύν­η να αποκαθίστα­ται».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece