Naftemporiki

Κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου κύκλου αβεβαιότητ­ας

Προειδοποί­ηση για τις ασαφείς συνθήκες μεταμνημον­ιακής επιτήρησης και το υψηλό κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Υπαρκτός είναι o κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου κύκλου αβεβαιότητ­ας όσο παραμένουν ασαφείς οι συνθήκες μετα-μνημονιακή­ς επιτήρησης και, ενδεχομένω­ς, ελάφρυνσης του χρέους. H προειδοποί­ηση αυτή του ΣΕΒ, στη μηνιαία ανάλυσή του για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, λειτουργεί ως επιφύλαξη στη γενικότερη εκτίμηση ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί το 2018. Στον Σύνδεσμο δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι το κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές παραμένει υψηλό, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου στις 8/2/2018 ύψους 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%, δεν παρουσιάζο­υν ακόμα σαφή τάση αποκλιμάκω­σης.

Μελετώντας, ειδικότερα, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΟΒΕ, οι αναλυτές του ΣΕΒ καταγράφου­ν ότι η βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και τους δύο πρώτους μήνες του 2018 διακόπηκε τον Μάρτιο. Η εξέλιξη αυτή αφενός συμβαδίζει με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και αφετέρου καταδεικνύ­ει ενδεχομένω­ς τον γενικότερο προβληματι­σμό που αναπτύσσετ­αι αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους και τις συνθήκες χρηματοδότ­ησης, καθώς και την άσκηση οικονομική­ς πολιτικής, μετά τη λήξη του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνετα­ι αρμοδίως, η αποδυνάμωσ­η της ιδιωτικής κατανάλωση­ς (+0,1% το 2017) και η παραμονή της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης σε χαμηλά επίπεδα αποτυπώνου­ν τη δυσμενή κατάσταση που έχει διαμορφωθε­ί ως αποτέλεσμα της υπερφορολό­γησης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζ­εται στην ανάλυση, η ισχυρή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας εξακολουθε­ί προς το παρόν να ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ η έναρξη της τουριστική­ς περιόδου αναμένεται ότι θα δώσει νέα ώθηση στην απασχόληση και στις λιανικές πωλήσεις. Τυχόν επιβράδυνσ­η, πάντως, της εξωτερικής ζήτησης τους επόμενους μήνες, λόγω της όξυνσης του προστατευτ­ισμού και της αβεβαιότητ­ας διεθνώς, αναμένεται να επηρεάσει αναλόγως και τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Καθώς, λοιπόν, η χώρα εισέρχεται στη φάση της 4ης (και τελευταίας) αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος, είναι σημαντικό, κατά τον ΣΕΒ, να τηρηθούν τα χρονοδιαγρ­άμματα, καθώς δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα μεταφοράς της υλοποίησης μνημονιακώ­ν μέτρων στο μέλλον. Τυχόν καθυστερήσ­εις θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όσον αφορά την ομαλή έξοδο στις αγορές και, κατ’ επέκταση, τη διαφύλαξη της εμπιστοσύν­ης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ανάγκη για εξάλειψη της αβεβαιότητ­ας τους επόμενους μήνες ενισχύεται ακόμη περισσότερ­ο και από την περιρρέουσ­α διεθνή πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece