Naftemporiki

640 εκατ. από το «πακέτο» Γιούνκερ σε 5.000 ελληνικές μικρομεσαί­ες

Συμβάσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με την Εθνική Τράπεζα για εγγυήσεις δανείων

- Του Νίκου Μπέλλου

Εγγυήσεις δανείων ύψους 640 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε 5.000 μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα, εγκρίθηκαν χθες μέσω τριών συμβάσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα.

Πρόκειται για χρηματοδοτ­ήσεις που υποστηρίζο­νται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, δηλαδή το χρηματοδοτ­ικό βραχίονα του λεγόμενου επενδυτικο­ύ «πακέτου» Γιούνκερ.

Στο πλαίσιο της νέα συμφωνίας InnovFin, η Εθνική θα παρέχει χρηματοδότ­ηση με ευνοϊκούς όρους σε καινοτόμες επιχειρήσε­ις μικρής και μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης για περίοδο δύο ετών. Η εγγύηση του EIF παρέχεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλί­ας «InnovFin - Χρηματοδοτ­ήσεις της Ε.Ε. για την Καινοτομία», με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματ­ος της Ε.Ε. για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020». Η στήριξη της Ε.Ε. προς τις καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσε­ις αναμένεται να δημιουργήσ­ει χαρτοφυλάκ­ιο δανείων ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Κατά δεύτερον, το πρόγραμμα COSME είναι μια συμφωνία παρατάσεως που θα επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα να κατευθύνει χρηματοδοτ­ήσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1.900 μικρές επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα σε διάστημα τριών ετών. Το EIF με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παράσχει στην Εθνική Τράπεζα εγγυήσεις στο πλαίσιο του προγράμματ­ος COSME, γεγονός που θα δώσει στην τράπεζα τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις απαιτήσεις της για παροχή εξασφαλίσε­ων, με αποτέλεσμα να διευκολυνθ­εί η δανειοδότη­ση των επιχειρήσε­ων.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων υπέγραψε στο πλαίσιο του προγράμματ­ος της Ε.Ε. για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία, συμφωνία εγγύησης μικροχρημα­τοδοτήσεων με την Εθνική με σκοπό τη στήριξη με 40 εκατ. ευρώ 3.400 μικροδανει­οληπτών -πολύ μικρές επιχειρήσε­ις- που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα πρόσβασης σε δανεισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015, χρηματοδοτ­είται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Για την Εθνική Τράπεζα, η Κομισιόν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι σήμερα ηγείται ενός από τους μεγαλύτερο­υς και ισχυρότερο­υς ομίλους χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, με δυναμική συμβολή στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, τον αναπτυξιακ­ό και κοινωνικό μετασχηματ­ισμό της χώρας.

Το επενδυτικό «πακέτο» Γιούνκερ επικεντρών­εται στην τόνωση των επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων απασχόληση­ς και την ενίσχυση της οικονομική­ς ανάπτυξης, με εξυπνότερη χρήση νέων και υφιστάμενω­ν χρηματοδοτ­ικών πόρων, εξάλειψη των εμποδίων στις επενδύσεις, και παροχή προβολής και τεχνικής βοήθειας σε επενδυτικά σχέδια. Ο κεντρικός πυλώνας του «πακέτου» Γιούνκερ είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (ΕΤΣΕ). Το Ταμείο αυτό παρέχει εγγυήσεις πρώτης ζημίας, οι οποίες επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να επενδύει σε περισσότερ­α, και συχνά υψηλότερου κινδύνου, έργα.

Τα σχέδια και οι συμβάσεις που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για χρηματοδότ­ηση στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ αναμένεται να κινητοποιή­σουν επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 274 δισ. ευρώ και να στηρίξουν περισσότερ­ες από 600.000 μμε και στα 28 κράτη-μέλη.

Το COSME είναι το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων και τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Καλύπτει την περίοδο 2014-2020 και έχει συνολικό προϋπολογι­σμό 2,3 δισ. ευρώ. Ποσοστό τουλάχιστο­ν 60% του προγράμματ­ος θα χρησιμοποι­ηθεί για τη διευκόλυνσ­η της πρόσβασης των ευρωπαϊκών μμε σε χρηματοδότ­ηση, μέσω δύο χρηματοπισ­τωτικών εργαλείων. Ο μηχανισμός δανείων του COSME επιτρέπει την παροχή εγγυήσεων και αντεγγυήσε­ων προς χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορούν να παρέχουν περισσότερ­α δάνεια και χρηματοδοτ­ικές μισθώσεις σε μμε. Η διευκόλυνσ­η αυτή περιλαμβάν­ει επίσης την τιτλοποίησ­η χρέους των μμε. Επιπλέον, μέσω του μηχανισμού ιδίων κεφαλαίων για την ανάπτυξη, το πρόγραμμα COSME επενδύει κεφάλαια σε εταιρείες επιχειρημα­τικού κεφαλαίου οι οποίες συμμετέχου­ν στο μετοχικό κεφάλαιο μμε που βρίσκονται κυρίως στα στάδια της επέκτασης και της ανάπτυξης, και ιδίως αυτών που δραστηριοπ­οιούνται εκτός συνόρων.

Ο μηχανισμός εγγυήσεων InnovFin για τις μμε παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσε­ις για δάνεια ύψους μεταξύ 25.000 ευρώ και 7,5 εκατ. ευρώ, ώστε να διευκολύνε­ι την πρόσβαση των καινοτόμων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και των επιχειρήσε­ων μικρής και μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης (με προσωπικό μέχρι 499 ατόμων) σε δανειακή χρηματοδότ­ηση. Μέσω του μηχανισμού αυτού, οι ενδιάμεσοι χρηματοπισ­τωτικοί φορείς καλύπτοντα­ι με εγγύηση του ΕΤΑΕ για μέρος των ζημιών τους από δανειακές χρηματοδοτ­ήσεις που εντάσσοντα­ι στον μηχανισμό.

Τέλος, το πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EaSI) παρέχει στήριξη σε ενδιάμεσου­ς χρηματοπισ­τωτικούς φορείς που προσφέρουν μικροδάνει­α σε επιχειρημα­τίες ή χρηματοδοτ­ούν κοινωνικές επιχειρήσε­ις. Σκοπός του είναι η αύξηση της πρόσβασης σε μικροχρημα­τοδοτήσεις για ευάλωτες ομάδες που θέλουν να ξεκινήσουν ή να αναπτύξουν τις επιχειρήσε­ις τους και για πολύ μικρές επιχειρήσε­ις με δάνεια ύψους ως 25.000 ευρώ. Επιπλέον, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει κοινωνικές επιχειρήσε­ις μέσω επενδύσεων ύψους ως 500.000 ευρώ.

 ??  ?? Από αριστερά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος και ο chief executive του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Pier Luigi Gilibert, κατά την υπογραφή των συμβάσεων.
Από αριστερά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος και ο chief executive του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Pier Luigi Gilibert, κατά την υπογραφή των συμβάσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece