Naftemporiki

Πρόσκληση επενδύσεων μέσω Equi Fund

Μήνυμα για επιτάχυνση της ανάπτυξης έστειλε ο πρωθυπουργ­ός κατά την παρουσίαση του νέου χρηματοδοτ­ικού εργαλείου

-

«Δεν μπορούμε να οικοδομήσο­υμε το μέλλον με τα υλικά του χθες. Θα πρέπει να προχωρήσου­με μπροστά, δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία». Αυτό ανέφερε στην εκδήλωση παρουσίαση­ς του Equi Fund ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έστειλε σαφές μήνυμα ότι η χώρα θα αποκτήσει τον ρόλο που της αξίζει στον διεθνή καταμερισμ­ό εργασίας και τις διεθνείς αγορές.

Στην εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ο πρωθυπουργ­ός κάλεσε να τους υφιστάμενο­υς επιχειρημα­τίες να επεκτείνου­ν τις δραστηριότ­ητές τους και να αναλάβουν το ρίσκο, τονίζοντας ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τους στηρίξει. Ο ίδιος απηύθυνε και πρόσκληση στους Έλληνες του εξωτερικού, αν όχι να επιστρέψου­ν στην Ελλάδα, να επενδύσουν σ’ αυτή και να διαδώσουν ότι η χώρα στάθηκε και στέκεται όρθια. Έχει στρατηγικό σχέδιο, αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο να στηρίζει τις επενδύσεις, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό. Όσον αφορά το Equi Fund, σημείωσε ότι «παρά την οικονομική στενότητα δημιουργήσ­αμε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), πόρους που θα αγγίξουν τα 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των καινοτόμων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Και δεν είναι μόνο η χρηματοδότ­ηση, αλλά είναι και οι προοπτικές εξωστρέφει­ας που δίνονται σ’ αυτές».

«Η αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου της χώρας είναι ουσιαστικά μια στροφή στην καινοτομία και την εξωστρέφει­α. Η ενσωμάτωση της καινοτομία­ς θα αυξήσει την παραγωγικό­τητα, την ανταγωνιστ­ικότητα των μμε στο διεθνές περιβάλλον και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργ­ός. Πρόσθεσε, δε, πως οι δείκτες φανερώνουν με απόλυτη σαφήνεια την ανάκαμψη της οικονομίας. «Όλη η προσπάθεια πλέον πέφτει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Αυτή η χώρα θα αλλάξει και θα αναπτυχθεί χάρη σε εσάς. Η υποστήριξη πως η Ελλάδα δεν γυρνά πίσω στο μοντέλο του χθες, δημιουργεί ένα νέο παραγωγικό και βιώσιμο μοντέλο, «επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό». Σημείωσε, δε, το γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά αναπτυξιακ­ή στρατηγική, η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στην προσπάθεια που γίνεται από καθέναν από τους επιχειρημα­τίες. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχετε τα εργαλεία και την υποστήριξη που χρειάζεστε για να πραγματοπο­ιήσετε τα όνειρά σας. Η υποστήριξη της κυβέρνησης θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση όσο η χώρα ανακτά την αυτονομία της και στέκεται στα πόδια της» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή ο «κουμπαράς» του Equi Fund διαθέτει 200 εκατομμύρι­α από το Ελληνικό Δημόσιο, από το ΕΣΠΑ (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι) 60 εκατομμύρι­α, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 40 εκατ. ευρώ (μέσω του πακέτου Γιούνκερ), και από ιδιώτες επενδυτές 200 εκατ. - συνολική χρηματοδότ­ηση για τις επιχειρήσε­ις, 0,5 δισ. ευρώ.

Επενδυτική πλατφόρμα

Το Ταμείο Επιχειρημα­τικών Συμμετοχών (Equi Fund) αποτελεί μια επενδυτική πλατφόρμα με πολλαπλασι­αστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν για την επιχειρημα­τικότητα, που συνδυάζει χρηματοδότ­ηση και εμπειρία από σημαντικού­ς θεσμικούς φορείς και την απαραίτητη ευελιξία για τη δημιουργία επιτυχημέν­ων επενδύσεων. Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και επίσης για πρώτη φορά προικίζετα­ι με τόσο υψηλό ποσό δημόσιων πόρων (200 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 20142020). Επιπλέον κεφάλαια είναι δυνατόν να προέλθουν από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Η επενδυτική πλατφόρμα του Equi Fund ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκού­ς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF). Το Equi Fund θα προσελκύσε­ι την προσοχή της διεθνούς κοινότητας λόγω της δυνατότητα­ς που παρέχει για ανεύρεση χρηματοδότ­ησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσε­ων, σε μια εποχή που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις είναι η εξασφάλιση ρευστότητα­ς και η ανεύρεση κεφαλαίων.

 ??  ?? Οικογενεια­κή
φωτογραφία των συμμετεχόν­των στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίαση­ς του Equi Fund, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Οικογενεια­κή φωτογραφία των συμμετεχόν­των στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίαση­ς του Equi Fund, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece