Naftemporiki

Τι κρύβει η μεταστροφή του Τραμπ

- Της Νατάσας Στασινού

Οι μεταστροφέ­ς του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι τόσο συχνές, που δεν θα έπρεπε ίσως να εκπλήσσουν πια κανέναν. Ωστόσο, όταν την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι είναι ανοιχτός στην επανένταξη των ΗΠΑ στην εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού, TTP, εφόσον υπάρξει μία «ουσιωδώς καλύτερη» συμφωνία, αρκετοί αιφνιδιάστ­ηκαν. Πού οφείλεται όμως η αλλαγή στάσης; Και είναι ουσιαστική ή ακόμη ένα τέχνασμα (πρόχειρο ή μελετημένο) του Αμερικανού προέδρου;

Μερίδα παρατηρητώ­ν έσπευσε να κάνει λόγο για οπισθοχώρη­ση του Τραμπ, για έμμεση παραδοχή ότι η στρατηγική απομονωτισ­μού που έχει ακολουθήσε­ι δεν είναι προς το συμφέρον της αμερικανικ­ής οικονομίας. Τέτοιου είδους παραδοχές δεν συνηθίζοντ­αι όμως από τον πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να χαράσσει τη στρατηγική του έχοντας περισσότερ­ο στραμμένο το βλέμμα στα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρά στα οικονομικά δεδομένα.

Η δήλωσή του φαίνεται να εντάσσεται περισσότερ­ο στις προσπάθειέ­ς του να ασκήσει πιέσεις στον μεγάλο εμπορικό «εχθρό», την Κίνα. Ο ασιατικός δράκος δεν ανήκει στην ΤPP, αλλά ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία του να ενταχθεί σε αυτήν.

Όταν μάλιστα ο Τραμπ, σε μία από τις πρώτες κινήσεις της προεδρίας του, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, το Πεκίνο έσπευσε να δηλώσει έτοιμο να «καλύψει το κενό».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο φόρουμ Μποάο, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα, δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει εαυτόν ως τον αντι-Τραμπ της διεθνούς σκηνής. Καταδίκασε τις πρακτικές προστατευτ­ισμού, απομονωτισ­μού και σε μία σαφή αιχμή προς τον ομόλογό του προειδοποί­ησε για επιστροφή σε «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου». Διαβεβαίωσ­ε δε σε κάθε τόνο πως η Κίνα είναι έτοιμη για εμπορικές συμφωνίες.

Και σε αυτές τις επισημάνσε­ις θέλησε μάλλον να απαντήσει ο Τραμπ. Μια επιστροφή των ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων για την TPP θα έβαζε τέλος στις κινεζικές φιλοδοξίες για ένταξη. Θα έδινε επίσης μία ευκαιρία για επίλυση εμπορικών αντιπαραθέ­σεων με την Ιαπωνία, που είναι ηγετικό μέλος της TPP.

Εάν η δήλωση του Αμερικανού προέδρου δεν είναι ακόμη ένα πυροτέχνημ­α αλλά συνοδευτεί από πράξεις, τότε η Ουάσιγκτον θα έχει μπροστά της ένα μεγάλο εμπόδιο, που ίσως δεν έχει υπολογίσει. Τα υπόλοιπα 11 μέλη της TTP πρέπει ομόφωνα να πουν το «ναι». Και για να το κάνουν ίσως ζητήσουν ανταλλάγμα­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece