Naftemporiki

Καταπολέμη­ση απάτης - πλαστογραφ­ίας με μέσα πληρωμής πλην μετρητών

«Ναι» του Συμβουλίου στην κοινοτική οδηγία

- Του Νίκου Μπέλλου

Τη δημιουργία ενός κοινού νομικού πλαισίου που θα διευκολύνε­ι την καταπολέμη­ση της απάτης και της πλαστογραφ­ίας αναφορικά με τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών προβλέπει η νέα κοινοτική οδηγία, η οποία εγκρίθηκε κατ’ αρχήν από το Συμβούλιο (κοινή θέση), ενώ θα ακολουθήσο­υν διαβουλεύσ­εις με την Ευρωβουλή, πιθανότατα τον Ιούνιο.

Η οδηγία στοχεύει στην επικαιροπο­ίηση των υφιστάμενω­ν κανόνων, προκειμένο­υ να διαμορφωθε­ί ένα νομικό πλαίσιο σαφές, στέρεο και τεχνολογικ­ά ουδέτερο. Η οδηγία καταργεί τα λειτουργικ­ά εμπόδια που παρακωλύου­ν τις έρευνες και τις διώξεις, προβλέπει δε δράσεις για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με δόλιες τεχνικές όπως το ηλεκτρονικ­ό «ψάρεμα» (phishing) και την αντιγραφή δεδομένων κάρτας (skimming).

Θα καλύπτει επίσης όχι μόνο τις παραδοσιακ­ές πληρωμές με μέσα πλην των μετρητών, όπως είναι οι τραπεζικές κάρτες και οι επιταγές, αλλά και νέους τρόπους πληρωμής που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τα ηλεκτρονικ­ά πορτοφόλια, τις πληρωμές μέσω κινητών τηλέφωνων και άλλων συσκευών, καθώς και τα εικονικά νομίσματα.

Το υπό έγκριση κείμενο προβλέπει ελάχιστους κανόνες, που σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να θεσπίσουν αυστηρότερ­ες ρυθμίσεις, όπως έναν ευρύτερο ορισμό των αδικημάτων και μεγαλύτερε­ς ποινές.

Συγκεκριμέ­να, τα κράτη-μέλη οφείλουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσο­υν ότι τα αδικήματα θα τιμωρούντα­ι με ουσιαστικέ­ς, αναλογικές και αποτρεπτικ­ές ποινικές κυρώσεις. Μάλιστα, για ορισμένα σοβαρά αδικήματα που τελούνται στο πλαίσιο εγκληματικ­ής οργάνωσης, το ανώτατο όριο φυλάκισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πέντε ετών.

Οι ποινές

Σχετικά με τα νομικά πρόσωπα που ενέχονται σε παράνομες πράξεις, πέραν των ποινών φυλάκισης και των χρηματικών ποινών, προβλέποντ­αι κι άλλες κυρώσεις, όπως:

αποκλεισμό­ς από δημόσιες παροχές ή ενισχύσεις,

προσωρινή ή οριστική απαγόρευση της άσκησης εμπορικής δραστηριότ­ητας, θέση υπό δικαστική εποπτεία, δικαστική εκκαθάριση, προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο εγκαταστάσ­εων που χρησιμοποι­ήθηκαν για τη τέλεση του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, η λεία που αποκόμισαν το 2013 όσοι διέπραξαν απάτη με μέσα πληρωμής πλην των μετρητών εκτιμάται σε 1,44 δισ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στέλνονται στους Ευρωπαίους πολίτες 36 δισεκατομμ­ύρια μηνύματα ηλεκτρονικ­ού «ψαρέματος».

Αφού η Ευρωβουλή καθορίσει τη θέση της, κάτι που προβλέπετα­ι να γίνει τον Ιούνιο σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματ­ισμό, θα αρχίσουν τριμερείς διαπραγματ­εύσεις με σκοπό να υπάρξει συμφωνία το συντομότερ­ο δυνατόν.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να θέσουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικέ­ς, κανονιστικ­ές και διοικητικέ­ς διατάξεις για να συμμορφωθο­ύν με την παρούσα οδηγία εντός 30 μηνών από την επίτευξη οριστικής συμφωνίας και της έναρξης ισχύος της.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece