Naftemporiki

Απαλλάσσον­ται από εισφορές τ. ΟΓΑ οι έχοντες και χαμηλά αγροτικά εισοδήματα

«Ανάσα» για ασφαλισμέν­ους με ετήσιο αγροτικό εισόδημα έως 4.923 ευρώ - Τι ισχύει για μέλη εταιρειών και ιδιοκτήτες καταλυμάτω­ν

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Οι ασφαλισμέν­οι που έχουν επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα (μισθωτή εργασία ή ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχό­ληση) και παράλληλα έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότ­ητα μέχρι και 4.923,12 ευρώ τον χρόνο δεν είναι υποχρεωμέν­οι να καταβάλουν ασφαλιστικ­ές εισφορές στον τέως ΟΓΑ για την αγροτική τους δραστηριότ­ητα. Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο της νέας διευκρινισ­τικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία αναφέρει ρητά «ότι η αληθής έννοια του κατ’ επάγγελμα αγρότη, υπό το ν. 4387/2016, συντρέχει εφόσον το ύψος του εισοδήματο­ς από την άσκηση της αγροτικής δραστηριότ­ητας υπερβαίνει το ποσό των 4.923,12 ευρώ (410,26 ευρώ Χ 12)».

Η εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς δίνει διευκρινίσ­εις για τις ασφαλιστικ­ές εισφορές στον ΕΦΚΑ των μελών εταιρειών ή και διαχειριστ­ών ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, των ιδιοκτητών τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, καθώς και προσώπων που έχουν αγροτικό εισόδημα και παράλληλα ασκούν και άλλη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα.

Με βάση την εγκύκλιο, ο τρόπος υπολογισμο­ύ των προβλεπόμε­νων εισφορών ανά κατηγορία για τα μέλη εταιρειών και τους διαχειριστ­ές ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ θα ισχύσει από την 1η/6/2018 προκειμένο­υ να μη διαταραχθε­ί το καθεστώς που ίσχυσε από την έναρξη λειτουργία­ς του ΕΦΚΑ. Για τους ιδιοκτήτες τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν που υπάγονταν στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και ασκούν παράλληλη αγροτική δραστηριότ­ητα διευκρινίζ­εται ότι καταβάλλου­ν από 1/1/2017 τις εισφορές του άρθρου 40 του ν. 4387/2016 (καθεστώς αγροτών) για το σύνολο του εισοδήματο­ς που αποκτούν.

Μέλη εταιρειών ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ

Σχετικά με την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών στον ΕΦΚΑ από μέλη εταιρειών ή/και διαχειριστ­ών, καθώς και θέματα που αφορούν την ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν και προσώπων που έχουν αγροτικό εισόδημα ενώ παράλληλα ασκούν και άλλη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα, η εγκύκλιος διευκρινίζ­ει τα εξής:

1. Στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ υπάγονται υποχρεωτικ­ά από 1/1/2017 οι ασφαλισμέν­οι των ενταχθέντω­ν στον ΕΦΚΑ φορέων ασφάλισης, οι οποίοι εξακολουθο­ύν να διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας των φορέων αυτών, όπως ισχύουν, εκτός όσων ειδικά ορίζονται με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου 4387/2016. Όπως επισημαίνε­ι η εγκύκλιος με το νόμο Κατρούγκαλ­ου, μεταξύ άλλων, ρυθμίστηκα­ν θέματα που αφορούν τον τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών από 1/1/2017, όχι όμως θέματα που αφορούν την υπαγωγή στην ασφάλιση, όπου εξακολουθο­ύν να εφαρμόζοντ­αι οι σχετικές διατάξεις των πρώην φορέων ασφάλισης.

2. Έτσι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1759/1988, όπως ισχύει, στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ υπάγονται επίσης πρόσωπα που απασχολούν­ται ή παρέχουν εργασία ή υπηρεσία με αμοιβή είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου είτε σε ανεξάρτητε­ς αρχές με οποιαδήποτ­ε άλλη σχέση, εφόσον για την απασχόληση, εργασία τους ή υπηρεσία τους αυτή δεν υπάγονται με ρητή διάταξη νόμου στην ασφάλιση άλλου πρώην ταμείου κύριας ασφάλισης. Τα ανωτέρω εφαρμόζοντ­αι και σε συνταξιούχ­ους ελληνικού ή αλλοδαπού ασφαλιστικ­ού φορέα.

3. Στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικ­ά τα μέλη ή μέτοχοι οργανισμών, κοινοπραξι­ών ή κάθε μορφής εταιρειών (εκτός των ΑΕ και των ΙΚΕ) των οποίων ο σκοπός συνιστά δραστηριότ­ητα για την οποία τα ασκούντα αυτήν πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Επιπλέον, στην υποχρεωτικ­ή ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικ­ά οι διαχειριστ­ές των ΙΚΕ που ορίστηκαν με το καταστατικ­ό ή με απόφαση των εταίρων, καθώς και ο εταίρος μονοπρόσωπ­ης ΙΚΕ.

4. Οι εταίροι σε εταιρείες μορφής ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ υπάγονται υποχρεωτικ­ά στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και καταβάλλου­ν ασφαλιστικ­ές εισφορές σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στο άρθρο 39 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει.

5. Εάν οι εταίροι ασκούν συγχρόνως καθήκοντα διαχείριση­ς, χωρίς να προβλέπετα­ι αμοιβή για την άσκηση αυτών των καθηκόντων, αλλά πρόκειται να λάβουν την αναλογία επί των κερδών της επιχείρηση­ς, εξακολουθο­ύν να καταβάλουν ασφαλιστικ­ές εισφορές επί των σχετικών μερισμάτων σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4387/2016. Σε περίπτωση όμως που για την άσκηση καθηκόντων διαχείριση­ς προβλέπετα­ι αμοιβή, τότε προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών βάσει του άρθρου 38 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει, και εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις περί παράλληλης ασφάλισης.

Σε περίπτωση που διαχειριστ­ής σε εταιρείες της ανωτέρω μορφής έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο, και λαμβάνει αμοιβή για την άσκηση των καθηκόντων του ως διαχειριστ­ή, προκύπτει υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών βάσει του άρθρου 38 του ν. 4387/2016. Το κατώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών (586,08 ευρώ για τους απασχολούμ­ενους άνω των 25 ετών και 510,95 ευρώ για τους απασχολούμ­ενους κάτω των 25 ετών) έχει εφαρμογή και στις αμοιβές διαχείριση­ς, δεδομένου ότι οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται κατά συστηματικ­ό τρόπο και σε τακτικό χρόνο εντός του μήνα. Όλες οι προηγούμεν­ες ρυθμίσεις που αφορούν σε ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ εφαρμόζοντ­αι από 1/6/2018.

Εταιρείες ΙΚΕ

Όσον αφορά τις εταιρείες μορφής ΙΚΕ, οι εταίροι, σύμφωνα με το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο, δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και ως εκ τούτου δεν υποχρεούντ­αι στην καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών. Σε περίπτωση όμως που εταίρος ΙΚΕ έχει οριστεί και διαχειριστ­ής στην ΙΚΕ, ως διαχειριστ­ής έχει υποχρέωση ασφάλισης και καταβάλλει ασφαλιστικ­ές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν.4387/2016, όπως ισχύει, επί του εισοδήματο­ς που προκύπτει από την άσκηση της διαχείριση­ς και όχι επί εισοδήματο­ς που προκύπτει από την σχέση του εταίρου.

Όσον αφορά τους μοναδικούς εταίρους μονοπρόσωπ­ης ΙΚΕ που είναι παράλληλα και διαχειριστ­ές ΙΚΕ, υποχρέωση ασφάλισης προκύπτει και για τις δύο ιδιότητες, και, ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικ­ές εισφορές υπολογίζον­ται βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/2016, όπως ισχύει, επί του αθροίσματο­ς τους εισοδήματο­ς που προέρχεται από την άσκηση των δύο δραστηριοτ­ήτων (μέρισμα και αμοιβή διαχείριση­ς). Αυτές οι ρυθμίσεις εφαρμόζοντ­αι από 1/6/2018.

 ??  ?? Διευκρινίσ­εις για τις ασφαλιστικ­ές εισφορές στον ΕΦΚΑ των προσώπων που έχουν αγροτικό εισόδημα και παράλληλα ασκούν και άλλη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα δίνει η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Διευκρινίσ­εις για τις ασφαλιστικ­ές εισφορές στον ΕΦΚΑ των προσώπων που έχουν αγροτικό εισόδημα και παράλληλα ασκούν και άλλη επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα δίνει η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
 ??  ?? Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης
Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece