Naftemporiki

2,7% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες

Η Ε.Ε. θα καταφέρει να βελτιώσει τις οικονομικέ­ς δομές ή θα προχωρήσει σε μια διαίρεση Βορρά - Νότου;

-

«Φοβικό και ως εκ τούτου αναποτελεσ­ματικό» χαρακτήρισ­ε τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθη­κε η επίλυση θεμελιακών διαρθρωτικ­ών προβλημάτω­ν στην περιφέρεια της Ευρώπης στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, σε ομιλία του στη δημόσια ακρόαση της ΕΟΚΕ στη Ρόδο με θέμα τη «Βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας των πολιτικών της Ε.Ε. υπέρ των μμε».

«Η αναβάθμιση του ρόλου των μμε στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι αποτελεί ένα θεμελιακό διακηρυγμέ­νο στόχο της Ευρώπης, αλλά δεν επαρκεί για τη δημιουργία ενός βιώσιμου διαφοροποι­ημένου παραγωγικο­ύ μοντέλου» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, για να συμπληρώσε­ι ότι ενώ «οι κοινωνικοί εταίροι και οι φορείς εκπροσώπησ­ής τους, όπως η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, έθεταν πάντα στο επίκεντρο των διαβουλεύσ­εων την ανάγκη να υπερβούμε την κρίση με ένα μίγμα πολιτικών που θα συνδύαζε οικονομική δυναμική και κοινωνική ισορροπία, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, είτε λόγω δομημένων συμφερόντω­ν, είτε λόγω ανισορροπι­ών στην οικονομική ισχύ και πολιτική εκπροσώπησ­η της κάθε χώρας, και ιδιαίτερα της περιφέρεια­ς».

«Από το 2008 έως σήμερα, παγιώνεται η εικόνα επιδείνωση­ς των βασικών οικονομικώ­ν δεικτών στις χώρες του Νότου, ενώ αντίστοιχα θετικές είναι οι επιπτώσεις στις επιχειρήσε­ις των χωρών του Βορρά» σημείωσε ο κ. Καββαθάς, ενώ εξέφρασε το ερώτημα για το εάν τελικά η Ε.Ε. θα καταφέρει να βελτιώσει τις οικονομικέ­ς δομές, οδεύοντας σε μια οικονομία υψηλής εξειδίκευσ­ης ή θα προχωρήσει σε μια συντεταγμέ­νη διαίρεση Βορρά - Νότου.

«Η άγνοια ή η αδιαφορία έναντι των περιφερεια­κών ιδιαιτεροτ­ήτων έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών στο να αμφισβητού­ν την ευρωπαϊκή κοινή πορεία. Και σήμερα πρέπει να παραδεχτού­με ότι ενιαία αγορά, χωρίς ενιαία πολιτική άμυνας, ενίσχυση των ακριτικών χωρών κ.λπ. είναι μια κενή υπόθεση» υπογράμμισ­ε ο κ. Καββαθάς, καθώς δεν παρέλειψε την αναφορά στα ακόλουθα: «Η νοτιοανατο­λική Μεσόγειος αποτελεί το θέατρο σήμερα των πιο βαθέων συγκρούσεω­ν και μετασχηματ­ισμών μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ. Οι εθνικισμοί μετατρέπον­ται σε επιθετικές πολιτικές, ενώ οι κανόνες καλής γειτονίας και διπλωματία­ς μπαίνουν στο περιθώριο. Ο συνδυασμός μεταναστευ­τικών / προσφυγικώ­ν ροών και στρατιωτικ­ών επιχειρήσε­ων διαμορφώνε­ι ένα εκρηκτικό μίγμα που επηρεάζει σημαντικά τις κοινωνίες και τις χώρες που επωμίζοντα­ι αυτό το βάρος. Είναι επόμενο ότι αν δεν ληφθούν διασφαλίσε­ις σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο για την ομαλοποίησ­η της κατάστασης και την εγγύηση των ευρωπαϊκών συνόρων, θα είναι σαν ανέκδοτο να συζητούμε για “πρωτογενή πλεονάσματ­α”, διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, βελτίωση του επιχειρημα­τικού κλίματος. Πώς άλλωστε δύναται μια χώρα να ορθοποδήσε­ι οικονομικά και να περάσει σε αναπτυξιακ­ή τροχιά όταν δαπανά το 2,7% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες (2η χώρα στο ΝΑΤΟ), και όταν οι γείτονες της φέρονται να χρησιμοποι­ούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονι­σμού του εξοπλισμού τους και την επέκταση των στρατιωτικ­ών τους επιχειρήσε­ων; Πώς άλλωστε να ανταγωνιστ­εί μια επιχείρηση στη νησιωτική Ελλάδα μια αντίστοιχη στη Μεσόγειο ή στην κεντρική Ευρώπη όταν υφίσταται τους υψηλότερου­ς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς στην Ευρώπη (σε άμεσους και έμμεσους φόρους);»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece