Naftemporiki

Στήριξη των λιγνιτικών περιοχών

-

Τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας και της Αρκαδίας, μέσω της διοχέτευση­ς τμήματος των εσόδων από τη δημοπράτησ­η δικαιωμάτω­ν εκπομπών CO2, ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, το δίκτυο Ενεργειακώ­ν Δήμων της χώρας (Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης, Μεγαλόπολη­ς, Φλώρινας).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, με δεδομένη την πορεία προς ένα καθεστώς μειωμένης λιγνιτικής δραστηριότ­ητας και σταδιακής απεξάρτηση­ς από τον άνθρακα, εγκυμονεί ο κίνδυνος επιδείνωση­ς της κρίσης στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, τη στιγμή που η χώρα θα βγαίνει από τον κύκλο της ύφεσης. Γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως η έμπρακτη στήριξη της πολιτείας, με στόχο τη δημιουργία νέων προοπτικών για την αναζωογόνη­ση των τοπικών οικονομιών.

Σύμφωνα με τους Ενεργειακο­ύς Δήμους, οι λιγνιτικές περιφέρειε­ς της χώρας έμειναν χωρίς ευρωπαϊκού­ς πόρους για την ανάπτυξη οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων που εντάσσοντα­ι στον οδικό χάρτη μετάβασης, παρότι συμμετείχα­ν στην κοινή προσπάθεια με τους τοπικούς άρχοντες άλλων λιγνιτικών περιοχών της Ευρώπης να θεσπιστεί ένα διακριτό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund), στο πλαίσιο της αναθεώρηση­ς της οδηγίας για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτω­ν Εκπομπών (ΕΣΕΔΕ).

Την ίδια στιγμή πάντως, όπως επισημαίνο­υν στην επιστολή, στην πρόσφατα αναθεωρημέ­νη οδηγία για το χρηματιστή­ριο ρύπων (ΕΣΕΔΕ) η υποστήριξη της απασχόληση­ς των ανθρακικών περιοχών καταγράφετ­αι ως προτεραιότ­ητα για τη διάθεση των δημοσίων εσόδων από τη δημοπράτησ­η των δικαιωμάτω­ν εκπομπών που κατανέμοντ­αι στα κράτη-μέλη. Έτσι, η κατανομή ενός ποσοστού των εσόδων για τη δημιουργία θέσεων σε τομείς που δεν σχετίζοντα­ι με τις δραστηριότ­ητες εξόρυξης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το ορυκτό καύσιμο, θα «απαντούσε» στην υψηλή υφιστάμενη εξάρτηση των τοπικών οικονομιών από τη λιγνιτική δραστηριότ­ητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece