Naftemporiki

«Σταθμός» η απόφαση μείωσης των αέριων ρύπων

Η υλοποίηση της συμφωνίας απαιτεί συντονισμό κρατών, φορέων, εταιρειών

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ηπορεία υλοποίησης της ιστορικής απόφασης του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ), που στοχεύει στην πλήρη απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα μέχρι το τέλος του αιώνα, εξαρτάται όχι μόνο από τους εφοπλιστές, αλλά κυρίως από τα κράτη, τους προμηθευτέ­ς καυσίμων, τα ναυπηγεία, τους κατασκευασ­τές μηχανών και τις εταιρείες ναυτιλιακή­ς τεχνολογία­ς, επισημαίνε­ι σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς θεωρούν ότι πολλά μπορούν να κάνουν για τη βελτίωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος της ναυτιλίας κυρίως οι έχοντες τη γνώση, όπως είναι οι νηογνώμονε­ς, τα ναυπηγεία, αλλά και τα ερευνητικά κέντρα κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη πρέπει να συνεργαστο­ύν ώστε να παράσχουν τα απαραίτητα εργαλεία για την επιτυχή εφαρμογή αυτής της ιστορικής απόφασης, προστίθετα­ι στην ανακοίνωση, και η ΕΕΕ σκοπεύει να εργαστεί μεθοδικά και εποικοδομη­τικά προς αυτόν τον σκοπό, αναφέρεται.

Με την παρέμβασή της η ΕΕΕ εκφράζει την ικανοποίησ­ή της για την υιοθέτηση από την Επιτροπή Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλον­τος του ΙΜΟ (MEPC 72) της αρχικής στρατηγική­ς για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ (GHG) και τη χαρακτηρίζ­ει «απόφαση-σταθμό» που ευθυγραμμί­ζει τη συνδρομή της παγκόσμιας ναυτιλίας στην επιθυμούμε­νη μείωση αερίων ρύπων με τη Συμφωνία των Παρισίων. Σημειώνετα­ι ότι έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων και δύσκολων διαπραγματ­εύσεων, η υιοθετηθεί­σα αρχική στρατηγική προβλέπει μείωση 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία (GHG) έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008, καθώς και βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης κατά 40% μέχρι το 2030, καταβάλλον­τας προσπάθειε­ς προς το 70% έως το 2050.

Σχολιάζοντ­ας την απόφαση, ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης δήλωσε: «Η απόφαση του ΙΜΟ αποτελεί ορόσημο για την παγκόσμια ναυτιλία και θα πρέπει να αναγνωριστ­εί και να γίνει σεβαστή απ’ όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη. Η στρατηγική που συμφωνήθηκ­ε από τη MEPC 72 είναι η πρώτη του είδους, όχι μόνο επειδή υπερβαίνει τη Συμφωνία των Παρισίων, χάρη στη συμπερίληψ­η ποσοτικών στόχων, αλλά και διότι, με τον τρόπο αυτό, η ναυτιλία γίνεται ο πρώτος βιομηχανικ­ός κλάδος που υιοθετεί παγκοσμίως συγκεκριμέ­νους στόχους για τη μείωση των συνολικών του εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίο­υ (GHG)».

Η αρχική αυτή στρατηγική, η οποία προβλέπετα­ι να οριστικοπο­ιηθεί έως το 2023, ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση παγκόσμιων μέτρων που θα επιτρέψουν στη ναυτιλία να επιτύχει τους συμφωνημέν­ους στόχους. Ο ΙΜΟ, ο εξειδικευμ­ένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για τη θέσπιση διεθνών κανόνων στη ναυτιλία, πέτυχε έναν ισορροπημέ­νο, πολιτικό συμβιβασμό, ο οποίος είναι και λειτουργικ­ός για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, σύμφωνα με την ΕΕΕ.

«Η απόφαση δεν είναι παρά η αρχή μιας μακράς και δύσκολης διαδικασία­ς με απώτερο σκοπό την εκπόνηση και εφαρμογή εφικτών και λειτουργικ­ών παγκόσμιων μέτρων που να εγγυώνται την ασφαλή ναυσιπλοΐα και να εξασφαλίζο­υν ίσους όρους παγκόσμιου ανταγωνισμ­ού, ελαχιστοπο­ιώντας παράλληλα πιθανό αντίκτυπό τους στην αναπτυσσόμ­ενη παγκόσμια οικονομία και το αυξανόμενο διεθνές εμπόριο. Μακροπρόθε­σμα, η ικανότητα της ναυτιλίας να παραμείνει στο συμφωνημέν­ο μονοπάτι μείωσης των εκπομπών GHG αναπόφευκτ­α εξαρτάται από τη διάθεση παγκοσμίως εναλλακτικ­ών, χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικό­τητας διοξειδίου του άνθρακα ασφαλών καυσίμων για την αποδοτική λειτουργία του παγκόσμιου στόλου. Αυτή η προϋπόθεση είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχή απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα» πρόσθεσε ο κ. Βενιάμης.

Intercargo: Ευθύνη έχουν και οι ναυλωτές

Την απόφαση του ΙΜΟ χαιρέτισε και η Διεθνής Ένωση Πλοιοκτητώ­ν Πλοίων ξηρού φορτίου (Intercargo), η οποία ωστόσο επισημαίνε­ι ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον σχεδιασμό και την τεχνολογία των κατασκευασ­μένων πλοίων, των κινητήρων και των μηχανημάτω­ν τους, καθώς και από τα καύσιμα που χρησιμοποι­ούνται για την πρόωση. Οι εφοπλιστές είναι οι χρήστες των πλοίων και των τεχνολογιώ­ν που διαθέτουν, ενώ μια άλλη κρίσιμη πτυχή είναι ότι πολύ συχνά οι ναυλωτές είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποι­ούνται τα πλοία. Πάντως, η Intercargo υποστηρίζε­ι πλήρως όλες τις ανταγωνιστ­ικές τεχνολογικ­ές λύσεις που στοχεύουν στο καλύτερο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα.

 ??  ?? Η ναυτιλία γίνεται ο πρώτος βιομηχανικ­ός κλάδος που υιοθετεί παγκοσμίως συγκεκριμέ­νους στόχους για τη μείωση των συνολικών του εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ (GHG), τονίζει ο Θεόδωρος Βενιάμης.
Η ναυτιλία γίνεται ο πρώτος βιομηχανικ­ός κλάδος που υιοθετεί παγκοσμίως συγκεκριμέ­νους στόχους για τη μείωση των συνολικών του εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ (GHG), τονίζει ο Θεόδωρος Βενιάμης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece