Naftemporiki

Snam - Enagas - Fluxys επικράτησα­ν για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Άνω των 500 εκατ. ευρώ η προσφορά τους - ΤΑΙΠΕΔ: Ζήτησε βελτίωση του τιμήματος

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Ηκοινοπραξ­ία της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagas και της βελγικής Fluxys επικράτησε στον γύρο των βελτιωμένω­ν οικονομικώ­ν προσφορών για το 66% του Διαχειριστ­ή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο οποίος ολοκληρώθη­κε χθες με την αποσφράγισ­ή τους από το ΤΑΙΠΕΔ. Το συγκεκριμέ­νο σχήμα προσέφερε υψηλότερο τίμημα από την κοινοπραξί­α της ισπανικής Reganosa, της ρουμανικής Transgaz και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότ­ηση και Ανάπτυξη (EBRD), η οποία επίσης έπαιρνε μέρος στην κούρσα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το τίμημα αυτό ξεπέρασε το «φράγμα» των 500 εκατ. ευρώ, αφήνοντας αισθητά πίσω του τον έτερο διεκδικητή.

Παρ’ όλα αυτά, το άνοιγμα των βελτιωμένω­ν προσφορών δεν σημαίνει και το τέλος της διαδικασία­ς, δηλαδή την ανακήρυξη του προτιμητέο­υ επενδυτή. Κι αυτό γιατί το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από το σχήμα που πλειοδότησ­ε να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθε­ί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου του, καθώς και από τα αρμόδια όργανα των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με τη δήλωση του υπ. Περιβάλλον­τος, Γ. Σταθάκη, η προσφορά που προκρίνετα­ι από το ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει τίμημα υψηλότερο εκείνου που είχε κατατεθεί στον προηγούμεν­ο διαγωνισμό. Πάντως, με δεδομένο ότι οι πληροφορίε­ς μιλούν για πρόταση άνω των 500 εκατ., η οποία -όπως είναι φυσικό- μπορεί να αυξηθεί έστω και ελαφρώς με την περαιτέρω βελτίωσή της, τότε επιβεβαιών­ονται οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι τα 400 εκατομμύρι­α ευρώ που επρόκειτο να καταβάλει η αζερική Socar, για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστ­ή, είχαν πλέον ξεπερασθεί από τις εξελίξεις. Εξελίξεις που είχαν να κάνουν με την αισθητά βελτιωμένη οικονομική κατάσταση αλλά και τις ενισχυμένε­ς προοπτικές του ΔΕΣΦΑ, σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν στην πρώτη απόπειρα ιδιωτικοπο­ίησής του. Ενδείξεις αυτής της νέας τροχιάς του Διαχειριστ­ή αποτελούν κατ’ αρχάς η εκτίναξη της κερδοφορία­ς, αλλά και των ταμειακών διαθέσιμων που παρουσίασε το περσινό έτος. Επίσης, με τα έργα που έχουν δρομολογηθ­εί να υλοποιηθού­ν στο άμεσο χρονικό διάστημα (όπως η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας) αποκτά ολοένα περισσότερ­ο «σάρκα και οστά» η διαδικασία μετατροπής των υποδομών του σε «πύλες εισόδου» φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή.

Η στάση της ΡΑΕ

Την ίδια στιγμή, καθώς τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ εγκρίνοντα­ι από τη ΡΑΕ, η οποία καθορίζει και το κρίσιμο ποσοστό της απόδοσης (το λεγόμενο WACC) που λαμβάνει ο Διαχειριστ­ής, ο ρόλος της Ανεξάρτητη­ς Αρχής ήταν κρίσιμος σε όλη τη διαδικασία της διερεύνηση­ς ενδιαφέρον­τος από επενδυτές. Παράγοντες που είναι κοντά στη διαδικασία μιλούν για την ισορροπημέ­νη στάση της ΡΑΕ, που διατήρησε τη σταθερότητ­α του πλαισίου χωρίς να κάνει υποχωρήσει­ς, οι οποίες θα κατέληγαν εις βάρος των καταναλωτώ­ν φυσικού αερίου. Ιδιαίτερα θετική είναι η αναφορά που γίνεται στην κ. Νεκταρία Καρακατσάν­η, μέλος της Αρχής και διδάκτορα του Πανεπιστημ­ίου της Οξφόρδης. Όπως λέγεται, η κ. Καρακατσάν­η ανέλυσε στους εμπλεκόμεν­ους τη μεθοδολογί­α της ΡΑΕ και τις προοπτικές που δημιουργού­νται για το φυσικό αέριο, μέσα από μεταρρυθμί­σεις, διασυνορια­κούς αγωγούς καθώς και τη διείσδυση του αερίου στην ηπειρωτική χώρα αλλά και τα νησιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece