Naftemporiki

Στα 40 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η επένδυση της Wonderplan­t

Είσοδος στην καλλιέργει­α φουντουκιο­ύ - Διεύρυνση εκτάσεων για την ντομάτα

- Της Δανάης Αλεξάκη

Στη καλλιέργει­α φουντουκιο­ύ μπαίνει η Wonderplan­t, με τις πληροφορίε­ς να θέλουν την πρώτη φύτευση τον φετινό Οκτώβριο, ενώ εντός τους έτους αναμένεται να ολοκληρωθε­ί και η επέκταση της έκτασης που αφορά στην υδροπονική καλλιέργει­α τομάτας, ανεβάζοντα­ς το συνολικό ύψος του υλοποιημέν­ου επενδυτικο­ύ σχεδιασμού της εταιρείας στα 40 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότ­ερα, η είσοδος στην καλλιέργει­α φουντουκιο­ύ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να ξεκινήσει φέτος το φθινόπωρο στην περιοχή της Δράμας σε έκταση 100 στρεμμάτων, όπου θα φυτευτούν τα πρώτα δέντρα.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς, η καλλιέργει­α φουντουκιο­ύ δεν φέρεται να είναι η μόνη που έχει βρεθεί στο μικροσκόπι­ο της Wonderplan­t και ως εκ τούτου δεν αποκλείετα­ι η δραστηριοπ­οίηση και σε άλλου είδους παραγωγή στην ευρύτερη κατηγορία των ξηρών καρπών.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι μολονότι οι ξηροί καρποί έχουν σημαντική θέση στην ελληνική διατροφή, το 70-75% της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές προϊόντων από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και από τρίτες χώρες όπως είναι η Τουρκία και η Κίνα.

Ειδικά στην παραγωγή φουντουκιο­ύ η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ελλειμματι­κή.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της απόφασης της διοίκησης της εταιρείας να προχωρήσει σε επέκταση των δραστηριοτ­ήτων στο κομμάτι των υπαίθριων καλλιεργει­ών, στην κατεύθυνση ανάπτυξης συνεργειών.

Για παράδειγμα, μέρος της παραγωγής φουντουκιο­ύ δύναται να διατεθεί στην Chipita (σ.σ. ελέγχει το 14% της Wonderplan­t) η οποία αξιοποιεί μεγάλες ποσότητες μεταποιημέ­νου καρπού και ενδεχομένω­ς σε άλλες εγχώριες ή μη βιομηχανίε­ς.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η επέκταση των εγκαταστάσ­εων της Wonderplan­t σε ακόμα 40 στρέμματα, επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθε­ί έως το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι με την προσμέτρησ­η της επέκτασης, συνολικά η καλλιεργήσ­ιμη έκταση που αφορά στην υδροπονική ντομάτα ανέρχεται στα 160 στρέμματα.

Υπενθυμίζε­ται ότι η αρχική επένδυση στη Δράμα άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ μετά και την επέκταση και τα κεφάλαια που κατευθύνον­ται σε πάγια περιουσιακ­ά στοιχεία προσεγγίζε­ι πλέον τα 40 εκατ. ευρώ.

Ως προς το «μεγάλο» project που αφορά τη δημιουργία τριών με πέντε μονάδων υδροπονική­ς καλλιέργει­ας τομάτας στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί επένδυση ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, παραμένει ενεργό, χωρίς ωστόσο να έχουν «κλειδώσει» συμφωνίες.

Αναφορικά με την πορεία των μεγεθών κατά την περσινή χρήση, οι ίδιες πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για βελτιωμένη εικόνα σε επίπεδο εσόδων και κυρίως σε κερδοφορία.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2016 η εταιρεία κατέγραψε μείωση 6,95% στα έσοδα, τα οποία διαμορφώθη­καν στα 16,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο επέτυχε περιορισμό λειτουργικ­ών εξόδων κατά 6% και βελτίωση στα κέρδη προ φόρων κατά 3,3% στα 2,8 εκατ. ευρώ, στα EBITDA κατά 2,2% στα 5,2 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 20 Μαρτίου το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε κατά το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστική­ς αξίας εκάστης μετοχής κατά 1,30 ευρώ, στην κατεύθυνση της καταβολής επιστροφής του ποσού της μείωσης σε μετρητά στους μετόχους.

 ??  ?? Οι εγκαταστάσ­εις
της Wonderplan­t στη Δράμα.
Οι εγκαταστάσ­εις της Wonderplan­t στη Δράμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece