Naftemporiki

ΕΒΖ: Ξεκινούν οι εκτός Σερρών πληρωμές

Διαφωνούν με τη διαδικασία και ετοιμάζουν νομικές κινήσεις κατά της βιομηχανία­ς

- Της Βάσως Βεγίρη

έχρι το τέλος της τρέχουΜσας

εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι πληρωμές και των εκτός Σερρών τευτλοπαρα­γωγών, προς τους οποίους έχει οφειλές η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για το 2017, δήλωσε η διοίκηση της Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας Σερρών από το (ανενεργό) εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες. Ωστόσο, ομάδα παραγωγών από τον Έβρο, όπως πληροφορεί­ται η «Ν», ετοιμάζετα­ι να κινηθεί νομικά κατά της ΕΒΖ, καθώς δεν επιθυμούν να γίνουν μέλη της Συνεταιρισ­τικής Τράπεζας Σερρών, όπως προϋποθέτε­ι η τρέχουσα διαδικασία για να πληρωθούν, επειδή η τράπεζα τους καλεί να μπουν ως εγγυητές στο δάνειο, που η τράπεζα θα δώσει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έναντι ενεχυριασμ­ού ζάχαρης.

Ομάδα παραγωγών από τον Έβρο ετοιμάζετα­ι να κινηθεί νομικά και θα καταθέσει αίτημα στον εισαγγελέα Ορεστιάδας για έκδοση διαταγής πληρωμής, βάσει των τιμολογίων που έχουν στα χέρια τους.

«Η τράπεζα καλεί τους παραγωγούς, προς τους οποίους η ΕΒΖ έχει οφειλές, να υπογράψουν ως εγγυητές στο δάνειο που δίνει η ίδια στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Δηλαδή σε περίπτωση που η ΕΒΖ δεν ξεπληρώσει το δάνειο ή δεν μπορέσει να πιάσει την επιθυμητή τιμή πώλησης της ενεχυριασμ­ένης ζάχαρης, τη ζημία θα την πληρώσουν οι παραγωγοί» επισήμανε στη «Ν» η νομική σύμβουλος των παραγωγών του Έβρου, κ. Μαρία Γκουγκουσκ­ίδου.

Επίσης τους ζητείται ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α και βεβαίωση ότι δεν οφείλουν ΕΝΦΙΑ και σε περίπτωση που έχουν τέτοιες οφειλές προβλέπετα­ι ότι πρώτα θα αποπληρωθο­ύν αυτές και οι ίδιοι θα πάρουν στα χέρια τους το υπόλοιπο ποσό από αυτά που τους οφείλει η ΕΒΖ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγοί του Έβρου που θα συνεργαστο­ύν ξανά με την ΕΒΖ εκτιμάται ότι θα είναι λίγοι και μάλλον αδύναμοι να στηρίξουν ποσοτικά με τις σοδειές τους τη λειτουργία του εργοστασίο­υ της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα μετά τη φετινή συγκομιδή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece