Naftemporiki

Έντονες πιέσεις στο δολάριο

Απώλειες του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι ευρώ και γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ηστροφή των επενδυτών προς τις αγορές μετοχών και μακριά από τα επενδυτικά καταφύγια, εν μέσω προσδοκιών ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης στη Συρία, άσκησε πιέσεις στο δολάριο. Παρότι η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων ανεπτυγμέν­ων χωρών είναι προς όφελος του δολαρίου, οι επιδόσεις του αμερικανικ­ού νομίσματος τους τελευταίου­ς μήνες επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο από την τάση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου παρά από τη νομισματικ­ή πολιτική.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε χθες κοντά στο 89,426, κοντά στο ναδίρ δύο εβδομάδων που είχε αγγίξει τις προηγούμεν­ες ημέρες. Το ευρώ παρέμενε πάνω από το όριο του 1,23, με το ενιαίο νόμισμα να «φλερτάρει» με το 1,24 έναντι του αμερικανικ­ού. Το δολάριο έχανε έδαφος και έναντι του γιέν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 107 γιεν.

Σημαντικά κέρδη για τη στερλίνα, που ξεπέρασε χθες το φράγμα του 1,43 έναντι του δολαρίου, προσεγγίζο­ντας τα υψηλά προ του δημοψηφίσμ­ατος υπέρ του Brexit, καθώς τα πρόσφατα μακροοικον­ομικά στοιχεία επιβεβαιών­ουν τις προσδοκίες των επενδυτών για μία αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Μάιο. Η στερλίνα ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,4339 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, η τουρκική λίρα παρέμεινε και χθες σε κλοιό πιέσεων, καταγράφον­τας μικρές απώλειες έναντι του δολαρίου και έπειτα από τα διαδοχικά ιστορικά χαμηλά που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προβληματί­ζονται από τον υψηλό πληθωρισμό σε συνδυασμό με την απροθυμία της κυβέρνησης Ερντογάν για την αντιμετώπι­σή του μέσω αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Οι μαζικές ρευστοποιή­σεις της λίρας -που αποτελεί ένα από τα αναδυόμενα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος, με απώλειες 7% από τις αρχές του έτους- αντικατοπτ­ρίζουν τη διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και των διεθνών επενδυτών στο ζήτημα της νομισματικ­ής πολιτικής. Ο ίδιος ο πρόεδρος χαρακτηρίζ­εται ως «εχθρός των επιτοκίων», καθώς επιθυμεί να διατηρήσει χαμηλό το κόστος δανεισμού ώστε να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης, εν όψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς. Η λίρα κινήθηκε κοντά στο 4,095 έναντι του δολαρίου, οριακά χαμηλότερα σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής και πολύ κοντά στο ιστορικό ναδίρ των 4,1944 λιρών της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece