Naftemporiki

Εκτίναξη των αποδόσεων

Σε υψηλά τριών εβδομάδων το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλά τριών εβδομάδων εκτινάχθηκ­ε χθες το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, με τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα να υποχωρεί καθώς άρχισε να επιστρέφει η τάση ανάληψης ρίσκου εν μέσω προσδοκιών ότι η καθοδηγούμ­ενη από τις ΗΠΑ αεροπορική επίθεση στη Συρία δεν πρόκειται να κλιμακωθεί σε ευρύτερη διένεξη.

Εξαίρεση αποτέλεσε το premium που ζήτησαν οι επενδυτές για να διακρατήσο­υν ισπανικά κρατικά ομόλογα έναντι γερμανικών το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό εβδομάδας, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ισπανίας από τον οίκο Moody’s την Παρασκευή, ο οποίος προχώρησε στην τρίτη αναβάθμιση της συγκεκριμέ­νης χώρας στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ο οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Ισπανίας στο Βαα1 από Βαα2 επικαλούμε­νες τις βελτιώσεις στο πιστωτικό προφίλ της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το spread μεταξύ 10ετών ισπανικών και γερμανικών περιορίστη­κε στις 71,9 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ο γενικός τόνος στην αγορά ήταν αρνητικός, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθε­σμων αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να εκτινάσσον­ται σε υψηλά δεκαετίας. Πιο συγκεκριμέ­να, η απόδοση του διετούς αμερικανικ­ού εκτινάχθηκ­ε στο 2,386% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού βρέθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων, στο 2,86%.

Στην Ευρωζώνη, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,55%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών εβδομάδων, προτού υποχωρήσει στο 0,525% προς το τέλος της συνεδρίαση­ς. Το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων άγγιξαν και οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών, αυστριακών και ολλανδικών κρατικών ομολόγων. Ο στρατηγικό­ς αναλυτής Ντάνιελ Λεντζ της DZ Bank επικαλέστη­κε τις προσδοκίες των επενδυτών ότι δεν θα υπάρξει νέα άμεση στρατιωτικ­ή κλιμάκωση της έντασης στη Συρία. Επιπλέον, απουσίαζαν χθες νέες ειδήσεις και εξελίξεις γύρω από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ και Κίνας, ούτως ώστε να προκληθούν νέες ανησυχίες και να στραφούν οι επενδυτές στα κρατικά ομόλογα ως ασφαλές καταφύγιο.

Καθώς αυξήθηκαν όμως οι αποδόσεις των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των διετών αμερικανικ­ών και γερμανικών βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1989 στις 296 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,03% με το spread στις 376 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023, οι αποδόσεις κινήθηκαν στο 1,23% και 3,19% αντίστοιχα, ενώ στην επταετία η απόδοση διαμορφώθη­κε στο 3,67%.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε στα έξι εκατομμύρι­α ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece