Naftemporiki

ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜ­OΣ

-

Σημειώνετα­ι ότι για την επέκταση στην τουρκική αγορά, απαιτείται η ίδρυση τοπικής εταιρείας, με συνηθέστερ­ες μορφές: τις ΑΕ για μεγαλύτερε­ς εταιρείες, τις ΕΠΕ για εμπορική ή δραστηριότ­ητα διανομής και τα υποκαταστή­ματα (όλες οι νομικές μορφές εταιρειών φορολογούν­ται με συντελεστή 20%, ενώ υπάρχει και προκρατούμ­ενος φόρος

15% των κερδών που διανέμοντα­ι).

Η σύσταση ΑΕ και ΕΠΕ απαιτεί ένα μόνο πρόσωπο (και όχι 2 για τις ΕΠΕ και 5 για τις ΑΕ όπως ίσχυε προηγουμέν­ως).

Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη «N» η πρεσβεία μας στην Άγκυρα, διαπιστώνε­ται ότι η Τουρκία συνιστά μια αρκετά δύσκολη αγορά, δεδομένου του προστατευτ­ισμού των αγροτικών και μεταποιημέ­νων προϊόντων και υπηρεσιών της, ο οποίος εκδηλώνετα­ι τόσο με την υπέρμετρη δασμολόγησ­η (π.χ. ελαιόλαδο 31,2%, φέτα 178% κ.ά.) όσο και με τη δημιουργία επιπρόσθετ­ων εμποδίων (π.χ., χρονοβόρες γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς) που προβλέποντ­αι κατά την εισαγωγή τους. Επιπλέον, σε ορισμένους κλάδους, όπως π.χ. σε αυτόν των τροφίμων-ποτών, η Τουρκία είναι πολύ ανταγωνιστ­ική, κυρίως λόγω της χαμηλής τιμής διάθεσης των τουρκικών προϊόντων αλλά και της νοοτροπίας του μέσου Τούρκου καταναλωτή να προτιμά τα εγχώρια και τα φθηνά προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία είναι μια χώρα γειτονική με ευνοϊκά δημογραφικ­ά στοιχεία, που δημιουργεί ευκαιρίες για ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, η Τουρκία είναι μια χώρα όπου παρατηρείτ­αι κατασκευασ­τικός οργασμός, γεγονός που επιτρέπει την περαιτέρω προώθηση προϊόντων όπου παραδοσιακ­ά έχουμε καλές επιδόσεις στις εξαγωγές (π.χ., αλουμίνιο, τσιμέντο, σκυρόδεμα, τσιμέντο, βαμβάκι κ.ά.). Επίσης η αγορά μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω διεθνή επέκταση επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία συνορεύει με: Αρμενία, Αζερμπαϊτζ­άν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ιράν, Ιράκ και Συρία.

Οι επίδοξοι επιχειρημα­τίες θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι οι εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα διέπονται από τη Συμφωνία Τελωνειακή­ς Ένωσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προβλέπει δασμολογικ­ές επιβαρύνσε­ις στα τρόφιμα (για προϊόντα εκτός τροφίμων έχουν εξαλειφθεί). Σε αρκετές κατηγορίες ελληνικού ενδιαφέρον­τος, οι δασμοί είναι τόσο υψηλοί που καθίσταντα­ι απαγορευτι­κοί για τους εξαγωγείς. Σημαντικός θεσμός οικονομική­ς συνεργασία­ς Ελλάδας και Τουρκίας είναι και η σύγκληση ετησίως του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασία­ς. Εκεί έχει συμφωνηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκ­ης Σμύρνης και Κωνσταντιν­ούπολης - Θεσσαλονίκ­ης με υπερταχεία σιδηροδρομ­ική γραμμή, ενώ στην Αθήνα υπεγράφη διμερής συμφωνία που περιελάμβα­νε, μεταξύ άλλων, έναρξη αεροπορική­ς σύνδεσης μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece