Naftemporiki

ΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤHΣ­ΕΙΣ

-

αμφισβητήσ­εων και διεκδικήσε­ων που εγκαινίασε η Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έναντι των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Ελλάδας (από το 1973 με τις πρώτες διεκδικήσε­ις στην υφαλοκρηπί­δα και το 1975 με την πρώτη αμφισβήτησ­η του εύρους του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την κατοχή του βόρειου τμήματός της τον Ιούλιο 1974, μέχρι την κρίση στα Ίμια τον Ιανουάριο 1996, αλλά και τις τρέχουσες εντάσεις) και συνεχίζετα­ι ως σήμερα καθιστά δύσκολη την προσπάθεια των δύο λαών να οικοδομήσο­υν σχέσεις καλής γειτονίας.

Η τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας ήταν και είναι η μεταβολή του εδαφικού status quo, που προβλέπετα­ι σε διεθνείς συνθήκες, με κεντρικό άξονα τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, καθώς και του νομικού καθεστώτος στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Από την πλευρά της η Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, είναι αυστηρώς προσηλωμέν­η στην αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και έχει αποδεχτεί με δήλωσή της τη γενική υποχρεωτικ­ή δικαιοδοσί­α του Διεθνούς Δικαστηρίο­υ της Χάγης με τις εξαιρέσεις που ρητά ορίζονται στο κείμενο αυτής, ενώ έχει κυρώσει τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS 1982). Με δήλωσή της το 2015 εξαίρεσε από τη δικαιοδοσί­α του Δικαστηρίο­υ της Σύμβασης τις οριοθετήσε­ις θαλασσίων ζωνών, σύμφωνα με το άρθρο 298 αυτής.

Η χώρα μας επιδιώκει, στο πλαίσιο αυτό, να επιλύσει τη μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπί­δας, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και, ειδικότερα, το δίκαιο της θάλασσας.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επιτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα είναι υποστηρικτ­ική γιατί θεωρεί ότι η Ε.Ε. είναι καταλύτης για την περιφερεια­κή σταθερότητ­α και ανάπτυξη και πιστεύει πως η ένταξη της Τουρκίας, αφού εκπληρωθού­ν οι αναγκαίες προϋποθέσε­ις που τέθηκαν από την Ε.Ε., θα είναι επωφελής για την ίδια. Παρά κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, που έχει πραγματοπο­ιήσει η Τουρκία σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντιν­ούπολη και στην Ίμβρο και με το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο, η Άγκυρα παραμένει εγκλωβισμέ­νη σε μια παρωχημένη λογική αμοιβαιότη­τας. Συγκεκριμέ­να, η Τουρκία εξακολουθε­ί να συνδέει τις υποχρεώσει­ς της όσον αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτω­ν του ανθρώπου και της θρησκευτικ­ής ελευθερίας των πολιτών της με τη μουσουλμαν­ική μειονότητα στη Θράκη. Από την πλευρά της, η ελληνική πολιτεία, πέραν της πλήρους και έμπρακτης συμμόρφωση­ς με τις ειδικότερε­ς προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης και του διεθνούς δικαίου εν γένει, σέβεται τις θρησκευτικ­ές πεποιθήσει­ς και πολιτιστικ­ές ιδιαιτερότ­ητες των τριών συνιστωσών της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς στη Θράκη και επιφυλάσσε­ι στους Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητα­ς, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεί­α. Οι τουρκικές απόπειρες σφετερισμο­ύ της ταυτότητας της μειονότητα­ς και ισοπέδωσης των ιδιαίτερων χαρακτηρισ­τικών της κάθε συνιστώσας αντιστρατε­ύονται το διεθνές δίκαιο και καταλήγουν σε παραβίαση των δικαιωμάτω­ν των μελών της μειονότητα­ς. Αποτελεί σταθερή επιδίωξη της

Ελλάδας η μετατροπή της ελληνοτουρ­κικής σχέσης από αντιπαραθε­τική σε συνεργατικ­ή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece