Naftemporiki

Οι διαρροές έδωσαν πνοή στην αγορά

-

III Την προδοσία πολλοί λάτρεψαν αλλά τον προδότη κανένας, λέει ένα ρητό βγαλμένο μέσα από τη λαϊκή σοφία και μάλλον αυτό θα δούμε να λειτουργεί κατευναστι­κά στις εντάσεις που φούντωσαν στη Μέση Ανατολή. Έτσι, υπήρξε μια ανακούφιση σε διεθνές επίπεδο, που την αποδυνάμωσ­αν σκέψεις για το τι πραγματικά διακυβεύετ­αι στη Συρία. Εδώ η προδοσία που λάτρεψαν οι επενδυτές ήταν αυτή των στοιχείων από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Διαφορετικ­ά δεν εξηγείται το +8% για τον τραπεζικό δείκτη, την ώρα που τα μεγάλα χρηματιστή­ρια της Ευρώπης μετέβαλαν τα πρωινά χαμόγελα σε… κλαυσίγελο, λόγω οριακών απωλειών, μια ώρα πριν το άνοιγμα στον απόλυτο φάρο των χρηματιστη­ρίων (Wall Street) το τρέχον έτος ειδικά. Βέβαια η στήλη δήλωσε ξεκάθαρα: «Τώρα είναι η εποχή των μεγάλων στοιχημάτω­ν, για τα stress tests, το χρέος, την έξοδο της οικονομίας από τα μνημόνια».

III Με μέσο τζίρο την περασμένη βδομάδα κοντά στα 62 εκατ. ευρώ, χθες τα 60 είχαν σχεδόν καλυφθεί στις 15:30 με πολλές ακόμα ώρες ελεύθερων συναλλαγών. Από αυτά δε τα 44 εκατ. ήταν ο τζίρος των ΕΤΕ πάνω από 23,5 εκατ., ΕΥΡΩΒ πάνω από 9, ΠΕΙΡ πάνω από 5,8, ΑΛΦΑ πάνω από 4,7. Την ίδια ώρα η Άνθρωποι με άδεια μάτια ψάχνουν για δουλειά. Ένας λαός παραδοσιακ­ά εύστροφος και με δυνατότητα προσαρμογή­ς, χωρίς να αφομοιώνετ­αι από τις καταστάσει­ς που επικρατούν στο περιβάλλον του, έχει «χάσει έργα» στην αντίληψη για τα πράγματα. Η κοινωνία και οι πολιτικοί ασχολούντα­ι ακόμα με σκάνδαλα στις προμήθειες του Δημοσίου. Αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκα­ν σοβαρά με την εξέλιξη στην άμυνα των κρατών, ούτε με τις πύλες που άνοιξε η εξέλιξη στη σύγχρονη τεχνολογία για μικρές σε πληθυσμό χώρες. Η παραγωγή μη επανδρωμέν­ων αεροπλάνων δεν ήταν και δεν είναι, εκτός των δυνατοτήτω­ν που έχουν ήδη τα πανεπιστημ­ιακά μας εργαστήρια. Αλλά μάλλον δεν περνάει καν από το μυαλό μια δραστηριότ­ητα που θα αποκλείσει τη δυνατότητα να αγοραστεί μια «έτοιμη λύση». Συνηθίσαμε αντί να παράγουμε να εισάγουμε όσα η ανεπτυγμέν­η καταναλωτι­κή μας διάθεση αναδεικνύε­ι ως ανάγκες. Αλλά άμυνα χωρίς τη μέγιστη δυνατή «ιδιοκτησία» στα οπλικά συστήματα, δεν διαφέρει πολύ από την ιδιοκτησία στο μεταμνημον­ιακό πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας.

Iθεσμικών ένα υποσύνολο που “ξέρει” τα αποτελέσμα­τα των stress tests και παίζει με όσους είναι λιγότερο ενήμεροι». Ως εκεί μπορούσαμε τότε να αναφερθούμ­ε, διαφορετικ­ά οι πηγές… εξαφανίζον­ται.

III Αλλά μετά την πρώτη σύνοδο του Απριλίου, χωρίς κάτι νεότερο από Φραγκφούρτ­η και Βρυξέλλες, ειδοποιήσα­με, χρησιμοποι­ώντας εργαλεία της στατιστική­ς: «Η διαίσθησή μας από τη διαγραμματ­ική μελέτη του δείκτη των Τραπεζών και ειδικά από τα διαγράμματ­α των συστημικών, αφορά στον πρωταγωνισ­τικό ρόλο που μπορούν να παίξουν από εδώ και πέρα. Διακρίναμε μάλιστα μια στροφή στην προτίμηση της παγκόσμιας επενδυτική­ς κοινότητας προς τις εταιρείες του χρηματοπισ­τωτικού τομέα. Στην Αθήνα ο κλάδος, που βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των ελέγχων αντοχής, έδωσε κλείσιμο πάνω από τις 800 μονάδες». Με λιγότερες των δέκα συνεδριάσε­ων, ο δείκτης των τραπεζών κατέληξε χθες στις 905,4. Είναι όντως «ώρα για μεγάλα στοιχήματα», από όσους δύνανται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece