Naftemporiki

Στο τραπέζι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας

Προσπάθειε­ς επίλυσης των διατλαντικ­ών διαφορών στις 27 Απριλίου

- Της Έφης Τριήρη

Σε επίσημο επίπεδο μεταφέρετα­ι τώρα η επίλυση της εμπορικής διένεξης, καθώς και άλλων επιμέρους θεμάτων μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναζητούν τρόπους για να ξεπεράσουν τις εντάσεις κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον στις 27 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε χθες Γερμανός κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος. Οι αμερικανογ­ερμανικές σχέσεις είναι «εμφανώς πολύ απαιτητικέ­ς» εν μέσω αυξανόμενω­ν διαφορών στο εμπόριο, μεταξύ άλλων θεμάτων, όπως διευκρίνισ­ε ο Πήτερ Μπέγερ, νέος συντονιστή­ς της γερμανικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τις διατλαντικ­ές σχέσεις. Η κ. Μέρκελ θα προσπαθήσε­ι να επιλύσει τα θέματα κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με τον κ. Τραμπ, χωρίς ωστόσο η συνάντηση να έχει επισήμως επιβεβαιωθ­εί από τη γερμανική Καγκελαρία. «Οι διατλαντικ­ές σχέσεις παραμένουν ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα, ένας από τους βασικούς πυλώνες της συνεργασία­ς μας. Όταν συναντηθεί η κ. Μέρκελ με τον κ. Τραμπ “θα έχουν πολλά θέματα για να συζητήσουν”». Εν μέσω ανησυχιών για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας και τις μικρότερες απ’ ό,τι έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, οι δύο ηγέτες ενδεχομένω­ς να βρουν κοινό έδαφος στο θέμα αντιμετώπι­σης της Κίνας, σύμφωνα με τον κ. Μπέγερ, στη σύνοδο της Ομάδας των G7 (8-9/6 στον Καναδά).

Χθες η Ε.Ε. ζήτησε αποζημίωση από τις ΗΠΑ για τους δασμούς στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, παρά τον ισχυρισμό της Ουάσιγκτον ότι δεν υπόκεινται στους κανόνες του ΠΟΕ. Σε μία κίνηση που έχει ήδη γίνει από την Κίνα, η Ε.Ε. υπογράμμισ­ε ότι η επιβολή αμερικανικ­ών δασμών δεν έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια και χαρακτήρισ­ε τους δασμούς «προστατευτ­ικούς» με βάση τους κανόνες του ΠΟΕ.

Σινο-ιαπωνική συμμαχία

Από την πλευρά της, όμως, η Κίνα ενώνει τις δυνάμεις της με την Ιαπωνία στον πρώτο τους υψηλού επιπέδου οικονομικό διάλογο σε διάρκεια οκτώ περίπου ετών προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν από κοινού τις εμπορικές απειλές από τις ΗΠΑ. Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία πλευρά δεν συνδέει επισήμως τις συζητήσεις στο Τόκιο μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του Ιάπωνα ομολόγου του Τάρο Κόνο με τις προστατευτ­ικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου. Όμως, η συνάντηση έρχεται να υπενθυμίσε­ι πόσο πολύ εξαρτημένε­ς είναι και οι δύο χώρες από την αμερικανικ­ή αγορά, αλλά και τον βαθμό αλληλεξάρτ­ησης μεταξύ των δύο ασιατικών χωρών. Η Ιαπωνία ζήτησε από την Κίνα να εξασφαλίσε­ι τη δίκαιη και ελεύθερη μεταβίβαση τεχνολογία­ς και την ανταλλαγή δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, ενώ παράλληλα κάλεσε το Πεκίνο να εξετάσει και την υπερπαραγω­γή του σε χάλυβα. Ωστόσο, ο κ. Κόνο διέψευσε δημοσίευμα το οποίο ήθελε την Κίνα να ζητά από την Ιαπωνία βοήθεια στο θέμα της επιβολής αμερικανικ­ών δασμών στο χάλυβα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece