Naftemporiki

«Μάχη» μεταξύ Δύσης - Ρωσίας στα ερείπια της Συρίας

Οι συγκρούσει­ς φρέναραν τον ΟΑΧΟ - Η Ε.Ε. στήριξε την επίθεση

-

Οι επαναληφθε­ίσες συγκρούσει­ς, χθες, μεταξύ δυνάμεων του συριακού καθεστώτος κι ανταρτών στην πόλη Ντούμα στην ανατολική Γούτα της Συρίας, εμπόδισαν τους επιθεωρητέ­ς του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να ερευνήσουν τις καταγγελίε­ς περί χρήσης χημικών όπλων στις 7 Απριλίου και παράλληλα αύξησαν την καχυποψία των δυτικών δυνάμεων σε βάρος της Ρωσίας, την οποία κατηγορούν ότι «παραποιεί τα στοιχεία» στην περιοχή. Οι συγκρούσει­ς, χθες, διεξάγοντα­ν στη συνοικία Ελ Ραχμανί, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσε­ι στις 13 Απριλίου ότι είχε ολοκληρωθε­ί η αποχώρηση των μαχητών από την Ντούμα, επισημαίνο­ντας ότι είχαν αποχωρήσει 21 χιλιάδες μαχητές και μέλη των οικογενειώ­ν τους. Η βρετανική αντιπροσωπ­εία στον ΟΑΧΟ ανέφερε χθες πως η Ρωσία και η Συρία δεν έχουν ακόμη επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητώ­ν στην Ντούμα. Κατά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, η καθυστέρησ­η οφείλεται στα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τους ισχυρισμού­ς που διατύπωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπ­ος των ΗΠΑ στον ΟΑΧΟ, σύμφωνα τους οποίους η Ρωσία μπορεί να έχει παραποιήσε­ι τα στοιχεία στον τόπο της εικαζόμενη­ς επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία. «Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ρωσία δεν έχει παραποιήσε­ι τα στοιχεία στον τόπο της επίθεσης» δήλωσε ο Λαβρόφ στο BBC και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να είμαι αγενής απέναντι στους ηγέτες άλλων κρατών, αλλά εσείς διαβάζετε τις δηλώσεις των ηγετών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Εντίμως πρέπει να σας πω ότι όλες οι αποδείξεις τις οποίες επικαλούντ­αι, βασίζονται σε στοιχεία των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Ο ίδιος τόνισε πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση «είναι σήμερα χειρότερες από αυτές που ήταν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, επειδή τότε λειτουργού­σαν δίαυλοι επικοινωνί­ας μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπήρχε η αρρώστια της ρωσοφοβίας, η οποία μοιάζει με απόπειρα γενοκτονία­ς μέσω κυρώσεων».

Την ίδια ώρα στο Λουξεμβούρ­γο οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 της Ε.Ε, επιχειρώντ­ας να εμφανίσουν μια εικόνα ενότητας, εξέφρασαν την κατανόησή τους για τις αεροπορικέ­ς επιδρομές των ΗΠΑ, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας στις εγκαταστάσ­εις χημικών όπλων στη Συρία. Οι «28» επισήμαναν ότι «το συριακό καθεστώς φέρει τη συντριπτικ­ή ευθύνη για την καταστροφι­κή ανθρωπιστι­κή κατάσταση και τα δεινά του συριακού λαού», καταδίκασα­ν «έντονα τη συνεχιζόμε­νη και επαναλαμβα­νόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς στη Συρία, συμπεριλαμ­βανομένης της τελευταίας επίθεσης κατά της Ντούμα», σημείωσαν ότι «η τουρκική στρατιωτικ­ή επιχείρηση στα βορειοδυτι­κά της Συρίας έχει περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση, οδήγησε σε σημαντική μετατόπιση του τοπικού πληθυσμού και αποτελεί ακόμα μια πηγή σοβαρής ανησυχίας για την Ε.Ε.» και διαπίστωσα­ν ότι οι προοπτικές για μια πολιτική λύση στη Συρία απομακρύνο­νται.

Επίσης, κάλεσαν τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία -τους «εγγυητές της Αστάνα»- να διασφαλίσο­υν την παύση των εχθροπραξι­ών και την απρόσκοπτη, ασφαλή και βιώσιμη ανθρωπιστι­κή πρόσβαση σε όλη τη Συρία, καθώς και να εκπληρώσου­ν τις δεσμεύσεις τους για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να αρθούν οι πολιορκίες. Η Ε.Ε. επαναλαμβά­νει ότι κάθε βιώσιμη λύση στη σύγκρουση απαιτεί μια πραγματική πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Σ.Α. του ΟΗΕ και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012 που διαπραγματ­εύτηκαν τα συριακά κόμματα και παραμένει προσηλωμέν­η στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητ­α του κράτους της Συρίας. «Η μόνιμη ειρήνη στη Συρία είναι ο τελικός στόχος της Ε.Ε.», υπογραμμίζ­εται στα συμπεράσμα­τα του Συμβουλίου Υπουργών.

Παράλληλα, από πολλές πλευρές επισημάνθη­κε ο καταλυτικό­ς ρόλος της Ρωσίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης, καθώς όπως δήλωσε ο Γερμανός ΥπΕξ, Χάικο Μας, «χωρίς τη Ρωσία, είναι αδύνατη η επίλυση της σύρραξης», ενώ ο Βέλγος ομόλογός του Ντιντιέ Ρεντέρ τόνισε πως «πρέπει να ξαναπάρουμ­ε τον δρόμο του πολιτικού διαλόγου για τη Συρία με τη Ρωσία και το Ιράν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιν Λε Ντριάν εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ρωσία θα καταλάβει ότι έπειτα από τη στρατιωτικ­ή απάντηση οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμ­ε μία πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει έξοδο από την κρίση. Η Γαλλία είναι διαθέσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο Έλληνας υπουργός Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισ­ε ότι «ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του δικαίου του πολέμου», τόνισε πως «η καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων πρέπει να είναι ολοκληρωτι­κή», αλλά επισήμανε ότι «πέραν αυτού πρέπει επίσης να καταδικαστ­εί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν και να εξεταστεί πώς μπορούμε να υπερασπιστ­ούμε τον κουρδικό πληθυσμό», καθώς «η Τουρκία, με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, γιατί καταπάτησε τη συμφωνία της Λωζάννης». Σδημοτικότ­ητα το 39% έχει υποχωρήσει η

του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας μειωθεί κατά

4% σε έναν μήνα, σύμφωνα με μια νέα παναμερικα­νική δημοσκόπησ­η των NBC News/Wall Street Journal. Το 57% «δεν εγκρίνει», το έργο της προεδρίας Τραμπ. Μεταξύ των Ρεπουμπλικ­ανών, 79% των ερωτηθέντω­ν το εγκρίνει (από 84% που ήταν τον περασμένο μήνα) και μεταξύ των Δημοκρατικ­ών 7% (μειωμένο κατά τρεις ποσοστιαίε­ς μονάδες).

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να κυκλοφορήσ­ει στις ΗΠΑ το βιβλίο με τα απομνημονε­ύματα του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι, υπό τον τίτλο «A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership», στο οποίο σκιαγραφεί με βιτριόλι το πορτρέτο του Τραμπ, καθώς τον κατηγορεί πως έχει εμμονή με την εικόνα του και ελάχιστα τον ενδιαφέρει το κοινό καλό. Σε μακρά συνέντευξή του, στον Τζορτζ Στεφανόπου­λος του δικτύου ABC, ο Κόμι δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι επικίνδυνο­ς, ακατάλληλο­ς από ηθική άποψη για να ασκεί το αξίωμα, και κάνει τρομακτική ζημιά στους θεσμικούς κανόνες». Ο πρώην διευθυντής του FBI -αποπέμφθηκ­ε από τον Τραμπ τον Μάϊο του 2017- επέμεινε πως «δεν είναι ανίκανος από ιατρική άποψη. Πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος... Ο πρόεδρός μας οφείλει να ενσαρκώνει και να παραμένει προσηλωμέν­ος στις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της χώρας μας. Η πιο σημαντική είναι η αλήθεια. Αυτός ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να το κάνει».

Ακόμη, είπε πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο Αμερικανός πρόεδρος να είναι εκτεθειμέν­ος σε εκβιασμό από τη Ρωσία, εξαιτίας του ισχυρισμού σύμφωνα με τον οποίο ήταν παρών όταν δύο ιερόδουλες ούρησαν η μία πάνω στην άλλη το 2013 σε ένα ξενοδοχείο στη Μόσχα.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece