Naftemporiki

Χωρίς απλή αναλογική η Αυτοδιοίκη­ση

Θα καταργήσει το σύστημα πριν από τις εκλογές του 2019

-

Τπριν ην πρόθεσή του να ακυρώσει

από την εφαρμογή του το αναλογικό σύστημα ανάδειξης συμβούλων στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές που προωθεί η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλο­ντας ότι η απλή αναλογική προκαλεί ακυβερνησί­α.

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησί­α είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκη­ση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα, εκφράζοντα­ς την αντίθεσή του με όσα προανήγγει­λε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, για το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση «εργαλειοπο­ιεί την Αυτοδιοίκη­ση» αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα «σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτικ­ή ήττα της». Προανήγγει­λε δε ότι αυτός ο νόμος «θα αλλάξει» από την κυβέρνησή του αφού οι αυτοδιοικη­τικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές. «Ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαβεβαίωσ­ε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκη­ση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιό του για τη διακυβέρνη­ση της χώρας. «Είναι προτεραιότ­ητα μου να ενισχύσω τις δυνατότητε­ς και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκη­ση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζε­ται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσε­ις του κ. Σκουρλέτη με το νέο σύστημα οι παρατάξεις θα παίρνουν τόσους δημοτικούς συμβούλους όσα τα ποσοστά τους την πρώτη Κυριακή. Τη δεύτερη Κυριακή θα κρίνονται μόνο οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών βάσει του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Τη φημολογία που ήθελε τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη εκτός γαλάζιων ψηφοδελτίω­ν στις επόμενες εκλογές διέψευσε με τον πιο επίσημο τρόπο η Ν.Δ., ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα οι Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης γευμάτισαν στο Κολωνάκι. Στις φήμες περί «αποστρατεί­ας» Μεϊμαράκη αναφέρθηκε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία ξεκαθάρισε ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι «ένα ιστορικό και πάρα πολύ σημαντικό στέλεχος του κόμματος» και μάλιστα πρώην πρόεδρος. «Προφανώς και θα ξαναείναι υποψήφιος. Είναι ώρα για συστράτευσ­η και όχι ώρα για αποστρατεί­ες. Το ‘παμε, το δείξαμε, μιλήσαμε. Είναι μη θέμα» τόνισε η κ. Σπυράκη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece