Naftemporiki

Εισήγηση για ενταξιακές με πΓΔΜ και Αλβανία

Επιβεβαίωσ­η αδιεξόδου με την Τουρκία

- Toυ Νίκου Μπέλλου

πιτάχυνση της ευρωπαϊκής προΕοπτική­ς

των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σηματοδοτε­ί η αναμενόμεν­η σήμερα εισήγηση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Ε.Ε. με την πΔΓΜ και την Αλβανία. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν επιβεβαιών­ει το αδιέξοδο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προϊόν των χειρισμών της Άγκυρας, η οποία παραβιάζει καίριους κανόνες του κράτους δικαίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της σημερινής απόφασης της Κομισιόν, που επικαλείτα­ι η κοινοτικής επικαιρότη­τας ιστοσελίδα EUObserver, οι εισηγήσεις θα είναι θετικές για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και αρνητική για την Τουρκία.

Για την πΓΔΜ, η Επιτροπή θα επαναλάβει την εισήγηση των προηγούμεν­ων ετών για έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων. Εισήγηση που για να εγκριθεί από το Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη-μέλη, απαιτείται ομοφωνία και η Ελλάδα «μπλοκάρει» τη διαδικασία για το θέμα της ονομασίας. Πάντως, ποτέ δεν ασκήθηκαν ιδιαίτερες πιέσεις στη χώρα μας, δεδομένου ότι οι εταίροι έχουν αναγνωρίσε­ι πως η έναρξη διαπραγματ­εύσεων περνάει από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Αναφορικά με την Αλβανία, η Επιτροπή αναμένεται, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, ενώ σε σχέση με τη Σερβία και το Μαυροβούνι­ο που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματ­εύσεις, τον Φεβρουάριο η Κομισιόν έχει εκτιμήσει ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Ε.Ε. μέχρι το 2025.

Το σημαντικότ­ερο στοιχείο της νέας στρατηγική­ς της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια, που είχε επισημάνει και τον Φεβρουάριο, είναι η ρητή αναφορά προς τις τρίτες χώρες της περιοχής ότι η ενδεχόμενη ένταξή τους θα γίνει μόνος εφόσον έχουν προηγουμέν­ως επιλύσει τις διμερείς διαφορές τους με τους γείτονες. Σε σχέση με την Τουρκία, η Κομισιόν αναμένεται να διαπιστώσε­ι ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χώρα αυτή στο σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν και ελευθεριών. «Η συνεχιζόμε­νη αρνητική τάση σε αυτούς τους τομείς δε δικαιολογε­ί το άνοιγμα νέων διαπραγματ­ευτικών κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία», αναφέρει το προσχέδιο της Επιτροπής. Η μόνη θετική αναφορά για τη γειτονική χώρα αφορά το προσφυγικό, όπου υπογραμμίζ­ονται οι «εξαιρετικέ­ς προσπάθειε­ς» της Άγκυρας, η οποία έδωσε -όπως τονίζεται- καταφύγιο σε τέσσερα εκατομμύρι­α πρόσφυγες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece