Naftemporiki

Απόπειρα επαναφοράς των «γκρίζων ζωνών»

Διάψευση ισχυρισμών της Άγκυρας για υποστολή σημαίας

-

Προβληματι­σμό προκάλεσε στην κυβέρνηση η νέα απόπειρα της Άγκυρας, διά του πρωθυπουργ­ού Γιλντιρίμ και του ΥΠΕΞ Τσαβούσογλ­ου, να επαναφέρου­ν στη δημόσια ατζέντα την αντίληψη περί «γκρίζων ζωνών».

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος τόνισε πως «δεν πρόκειται να αποδεχθούμ­ε ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε οποιαδήποτ­ε αμφισβήτησ­η της εδαφικής μας κυριαρχίας», διαψεύδοντ­ας τους ισχυρισμού­ς των Τούρκων αξιωματούχ­ων ότι το τουρκικό Λιμενικό ή Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδ­α «Ανθρωποφάς», στην Ικαρία.

«Η σημαία στη νησίδα κυματίζει κανονικά» ανέφερε ο δήμαρχος Φούρνων, όπου ανήκει διοικητικά η νησίδα.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργ­ού Μπιναλί Γιλντιρίμ, χθες το πρωί, ο οποίος υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδ­α, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισ­ε «ακαθόριστη».

«Ενημερωθήκ­αμε για κάποιες ενέργειες από τους γείτονές μας, την Ελλάδα, που ενισχύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ένταση στο Αιγαίο. Τελευταία, έχουν αυξηθεί οι συγκεκριμέ­νες πρακτικές. Συγκεκριμέ­να, βλέπουμε γεγονότα ανάλογα με τα Ίμια, που σχετίζοντα­ι με την κυριότητα ακαθόριστω­ν βραχονησίδ­ων» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Στα τουρκικά παράλια σηκώθηκε ξανά μία ελληνική σημαία σε βραχονησίδ­α που είναι ακαθόριστη. Η τουρκική ακτοφυλακή παρενέβη και κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Παραλαμβάν­οντας τη σκυτάλη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου ισχυρίστηκ­ε ότι τη σημαία «την κατέβασαν Τούρκοι κομάντος και όχι η Ακτοφυλακή της Τουρκίας».

Κατά τον Τσαβούσογλ­ου, ο οποίος επικαλέστη­κε και την Συνθήκη της Λωζάννης, «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία», ενώ αναφέρθηκε και στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας πως «δεν πρέπει να χαλάσουμε τη σχέση μας λόγω αυτού του ανθρώπου».

Αργότερα το μεσημέρι, η ελληνική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπου­λου απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμού­ς και τόνισε: «Δεν επιβεβαιών­εται κανένα περιστατικ­ό παραβίασης του ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση που έχει ο πρωθυπουργ­ός από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμ­ε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”».

Ο κ. Τζανακόπου­λος επισήμανε πως η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργ­ού «είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστ­έα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece