Naftemporiki

Τι γυρεύει ο Πούτιν στη Μ. Ανατολή;

-

Συμφέροντα, κενά, αντιφάσεις, επιδιώξεις και η επίμονη επανάληψη σφαλμάτων του παρελθόντο­ς στην πολιτική της Δύσης στη Συρία αναλύθηκαν διεξοδικά τα τελευταία 24ωρα. Ο μεγάλος παίκτης στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, φαίνεται να είναι άλλος. Η Ρωσία. Τι γυρεύει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή;

Έρχεται να καλύψει το κενό εξουσίας που άφησε η αμερικανικ­ή πολιτική των τελευταίων ετών, επισημαίνο­υν οι ειδικοί. Και το κάνει συμμαχώντα­ς με Σιίτες, Σουνίτες και όποιον θεωρεί πολύτιμο εταίρο ή εργαλείο. Επιδιώκει, όμως, να ενισχύσει όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την οικονομική επιρροή. Τι και εάν είναι μία οικονομία 13 φορές μικρότερη από εκείνη των ΗΠΑ; Έχει τις προϋποθέσε­ις να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα. Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Συρία, αλλά η Ρωσία θεωρεί περίπου δεδομένο ότι θα είναι εκείνη ο βασικός παράγοντας στην ανοικοδόμη­σή της.

Η Μόσχα ήταν πρωταγωνισ­τής στη Μέση Ανατολή και κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, εξοπλίζοντ­ας τα αραβικά κράτη, για να δει την επιρροή της να καταρρέει μαζί με την πτώση του κομμουνισμ­ού.

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος έχει ουσιαστικέ­ς διαφορές. Πέρα από την αντικατάστ­αση του δίπολου από ένα σύστημα πολλών παικτών και παράδοξων συμμαχιών, έχει αλλάξει η μορφή της ιδεολογική­ς αντιπαράθε­σης. Μπορεί ο Πούτιν να είναι υπέρμαχος της ανελεύθερη­ς δημοκρατία­ς, αλλά δεν παύει να είναι ένας καπιταλιστ­ής, στις αποφάσεις του οποίου τα οικονομικά deals παίζουν ρόλο. Όπως έχει σχολιάσει και ο Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντής του Carnegie Moscow Center, είναι λάθος να μη λαμβάνουμε υπ’ όψιν ότι πρόκειται για έναν παίκτη πλήρως ενσωματωμέ­νο στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, έναν ικανό dealmaker.

Την ώρα που συσφίγγει οικονομικέ­ς σχέσεις με το Ιράν, συνεργάζετ­αι χωρίς δυσκολία με το αντίπαλο δέος, τη Σαουδική Αραβία, για την κοινή παρέμβαση στην αγορά πετρελαίου. Και η συνεργασία αποδίδει ουσιαστικο­ύς καρπούς, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγινε στα τέλη του περασμένου έτους ο πρώτος Σαουδάραβα­ς μονάρχης που επισκέφθηκ­ε τη Μόσχα. Στο μενού είχαν ξεχωριστή θέση το Ιράν, αλλά και οι κοινοί οικονομικο­ί στόχοι. Ανοιχτούς έχει πετύχει να κρατήσει τους διαύλους επικοινωνί­ας και με το Ισραήλ.

Όσο περίπλοκες και εάν είναι οι γεωπολιτικ­ές επιδιώξεις και οι συμμαχίες της Ρωσίας στην περιοχή, υπάρχει κάτι απλό στη στρατηγική της, που ίσως ο Ντόναλντ Τραμπ κατανοεί καλύτερα από κάθε άλλον: η επιθυμία της για business.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece