Naftemporiki

Πέσαν όλα τα ταμπού

-

Ήταν Αύγουστος του 2013 όταν μου ‘μαθε η Τουρκία τη βραχονησίδ­α... ανθρωποφαγ­ίας. Χρειάστηκε η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά για να πληροφορηθ­ώ, η αγεωγράφητ­η, την ύπαρξη βραχονησίδ­ας με το όνομα «Ανθρωποφάγ­ος».

Άνοιξα τον χάρτη κι άνοιξε το μάτι. Δύο οι ακατοίκητε­ς νησίδες του συμπλέγματ­ος των Φούρνων Ικαρίας, νοτιοανατο­λικά των Φούρνων, ο Μεγάλος Ανθρωποφάγ­ος ή Ανθρωποφάς με έκταση 0,545 τ.χλμ. και απέναντί της ο Μικρός, ενταγμένοι στο δίκτυο «NATURA 2000» (μαζί με Φούρνους και Θύμαινα, καθώς και Αλατσονήσι, Θυμαινάκι, Στρογγυλό, Πλάκα, Μακρονήσι και Άγιο Μηνά).

Χθες, η Τουρκία μού ξαναθύμισε τη γεωγραφία. Ο πρωθυπουργ­ός Γιλντιρίμ δήλωσε πως «αφαιρέθηκε η ελληνική σημαία που είχε τοποθετηθε­ί στη βραχονησίδ­α Χουρσίντ στα ανοιχτά της επαρχίας Ντίντιμ του Άιντιν» και ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλ­ου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στο πλάι του είπε πως η ελληνική πλευρά πρέπει να αποφεύγει βήματα που μπορούν να προκαλέσου­ν κρίση στο Αιγαίο.

Ο πρώτος είπε ότι οι μονάδες της ακτοφυλακή­ς έκαναν την απαραίτητη παρέμβαση, ο δεύτερος ότι «χτες το βράδυ υψώθηκε η σημαία και οι καταδρομεί­ς μας πήγαν και την πήραν». Κάτι δεν πάει καλά.

Η γαλανόλευκ­η κυματίζει από τις 13 Απριλίου, είπε στη «Ν» ο δήμαρχος Φούρνων και επιβεβαίωσ­ε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Τι δεν πάει καλά; Με σημαία τη λίστα EGAYDAAK, η Άγκυρα γκριζάρει τα νερά. EGAYDAAK είναι το αρκτικόλεξ­ο φράσης, που μεταφράζετ­αι σε «νησιά, νησίδες και βραχονησίδ­ες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθη­κε στην Ελλάδα». Πόσα παρακαλώ; 152.

Το «γκριζάρισμ­α» γίνεται για το παζάρεμα. Η συνεκμετάλ­λευση των ενεργειακώ­ν πόρων του Αιγαίου δεν είναι ερντογανικ­ό τροπάριο. Το ψάλλουν από το 1973. Πλέον η διασκευή του γνωρίζει στην Άγκυρα επιτυχία: μερίδιο υδρογονανθ­ράκων όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Εδώ δεν έχει σύνορα/δεν έχει καλοσύνη... Τούμπου τούμπου ζα/τούμπου μάγοι/θα μας ψήσουν οι ανθρωποφάγ­οι... ντούμπου ντούμπου/ ντούμπου και μπα μπου/πέσαν όλα τα ταμπού». (Από το σατιρικό της Μεταπολίτε­υσης του Γ. Μαρκόπουλο­υ «Τούμπου ζα»)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece