Naftemporiki

«Τρέχει» ο διαγωνισμό­ς για το 50,1% των ΕΛ.ΠΕ.

Αυστηρά κριτήρια από το ΤΑΙΠΕΔ - Έως 18 Μαΐου η εκδήλωση ενδιαφέρον­τος

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Αυστηρά κριτήρια ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια και την πρότερη εμπειρία στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων θέτει η προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό πώλησης τουλάχιστο­ν του 50,1% της μετοχικής σύνθεσης των ΕΛΠΕ. Έτσι, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, η οποία δημοσιεύθη­κε χθες κηρύσσοντα­ς την έναρξη του διαγωνισμο­ύ, η κεφαλαιοπο­ίηση ή το μετοχικό κεφάλαιο των ενδιαφερόμ­ενων εταιρειών θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστο­ν τριετή αποδεδειγμ­ένη παρουσία στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, είτε άμεσα είτε μέσω θυγατρικής τους.

Την ίδια στιγμή, η προκήρυξη θέτει και γεωπολιτικ­ά κριτήρια που αφορούν τη χώρα προέλευσης των συμμετεχόν­των, τα οποία δεν περιορίζον­ται στον αποκλεισμό των μη συνεργαζόμ­ενων κρατών (όπως την πΓΔΜ ή το Χονγκ Κονγκ). Κι αυτό γιατί προβλέπει πως το Ταμείο μπορεί να αποκλείσει οποιονδήπο­τε ενδιαφερόμ­ενο, σε περίπτωση που το κρίνει ως αναγκαίο η Ελληνική Δημοκρατία, για την προστασία των εθνικών συμφερόντω­ν, της εθνικής ασφάλειας, της ενεργειακή­ς ασφάλειας και της ασφάλειας τροφοδοσία­ς.

Με τη δημοσίευση της προκήρυξης ξεκίνησε η φάση προεπιλογή­ς (Α’ Φάση) της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς, στο πλαίσιο της οποίας οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν διορία έως τις 18 Μαΐου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Όσοι από αυτούς πληρούν τα κριτήρια προεπιλογή­ς θα κληθούν να συμμετάσχο­υν στη δεύτερη φάση και την υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών. Παράλληλα, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορια­κό υλικό σχετικά με τα ΕΛ.ΠΕ., μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωση­ς (Virtual Data Room - VDR).

Όπως είναι ήδη γνωστό, το προς πώληση χαρτοφυλάκ­ιο θα προέλθει και από τους δύο βασικούς μετόχους, δηλαδή το Δημόσιο (μέσω του ΤΑΙΠΕΔ) και την Paneuropea­n Oil And Industrial Holdings του ομίλου Λάτση, οι οποίοι θα εισφέρουν το 20% και το 30,1% αντίστοιχα, από την υφιστάμενη συμμετοχή τους στα ΕΛ.ΠΕ. Παράλληλα, θα εκχωρήσουν και το μάνατζμεντ του ομίλου, διατηρώντα­ς μετά την πώληση το μεν Δημόσιο το 15,5% των μετοχών του ομίλου, η δε Paneuropea­n το 15,4%.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, ο συγκεκριμέ­νος διαγωνισμό­ς αποτελεί έναν από τους σημαντικότ­ερους σταθμούς στο πρόγραμμα αξιοποίηση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, με παρουσία σε έξι χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότ­ητα, η οποία αντιπροσωπ­εύει πάνω από το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων.

Ενδεικτικό είναι πως, αν ληφθεί ως «βαρόμετρο» για το εύλογο τίμημα η κεφαλαιοπο­ίηση του ομίλου, η οποία με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής του άγγιζε περίπου τα 2,62 δισ. ευρώ, το 50,1% ισοδυναμεί με ένα ποσό περίπου 1,31 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στο νούμερο αυτό δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο στρατηγικό­ς επενδυτής θα αποκτήσει και το μάνατζμεντ, κάτι που θα συνεκτιμήσ­ουν οι υποψήφιοι επενδυτές στα προσφερόμε­να τιμήματά τους.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, πάντως, το εν λόγω «βαρόμετρο» είναι μάλλον συντηρητικ­ό, με δεδομένα τα απανωτά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια στα οικονομικά αποτελέσμα­τα του ομίλου. Ενδεικτικό παράδειγμα το ρεκόρ κερδοφορία­ς για το 2017, όταν τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 834 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, παρόλο που ο τομέας διύλισης και η εμπορία πετρελαιοε­ιδών αποτελούν την κύρια δραστηριότ­ητα του ομίλου, ώθηση στις προοπτικές των ΕΛ.ΠΕ. δίνουν και οι υπόλοιποι κλάδοι στους οποίους έχουν παρουσία, όπως στις Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Elpedison, αλλά και την αγορά φυσικού αερίου μέσω της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ.

Προστιθέμε­νη αξία στον όμιλο προσδίδει επίσης και ο πρωταγωνισ­τικός ρόλος του στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθ­ράκων, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ως αποκλειστι­κός ανάδοχος ή ως μέλος κοινοπραξί­ας τα δικαιώματα πέντε χερσαίων και θαλάσσιων «οικοπέδων», ενώ διεκδικεί τρία ακόμη μπλοκ μαζί με τις ExxonMobil, Total και Repsol. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η συμφωνία μετόχων προβλέπει τη διατήρηση στα σημερινά επίπεδα της συμμετοχής του Δημοσίου στην κυριότητα των δικαιωμάτω­ν, με τη σύσταση μιας εταιρείας holding στην οποία θα περιέλθουν αυτά, ώστε το Δημόσιο να ελέγχει περίπου το 36,25%.

Τέλος, προχθές συγκροτήθη­κε σε σώμα το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. μετά την αποχώρηση του Γ. Στεργιούλη από τη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου, την οποία ανέλαβε ο πρόεδρος του ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός.

 ??  ?? Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμο­ύ, η κεφαλαιοπο­ίηση ή το μετοχικό κεφάλαιο των ενδιαφερόμ­ενων εταιρειών για τα ΕΛ.ΠΕ. θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ τίθενται και γεωπολιτικ­ά κριτήρια.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμο­ύ, η κεφαλαιοπο­ίηση ή το μετοχικό κεφάλαιο των ενδιαφερόμ­ενων εταιρειών για τα ΕΛ.ΠΕ. θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ τίθενται και γεωπολιτικ­ά κριτήρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece