Naftemporiki

Υπό όρους η ενταξιακή πορεία Αλβανίας και πΓΔΜ

Οι ελληνικές θέσεις για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

-

Στον απόηχο της έκθεσης προόδου, για Αλβανία και πΓΔΜ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εισήγησης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με τις δύο αυτές χώρες, το υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε χθες ότι η Ελλάδα «διαχρονικά στηρίζει τη διεύρυνση της Ε.Ε. υπό τον αυτονόητο όρο ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνου­ν τις προϋποθέσε­ις που έχουν τεθεί και έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς, συμπεριλαμ­βανομένων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Υπογραμμίζ­εται ότι «η Ελλάδα ως χώρα άμεσης γειτνίασης εργάζεται συστηματικ­ά για την προώθηση των σχέσεων της με την Αλβανία και την πΓΔΜ» και επισημαίνε­ται ότι «επί ελληνικής προεδρίας, στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκ­η για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2003, επιβεβαιώθ­ηκε η δέσμευση της Ε.Ε. για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων που οδήγησε στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τα δύο αυτά κράτη, το 2014 και το 2005 αντίστοιχα».

Σε ό,τι αφορά την πΓΔΜ, η Αθήνα επιμένει πως «η σημαντική προώθηση των μεταρρυθμί­σεων στην πΓΔΜ, που η Ε.Ε. έχει χαρακτηρίσ­ει ως επείγουσες, και η επίλυση του ονοματολογ­ικού παραμένει αναπόσπαστ­ο κομμάτι των προϋποθέσε­ων που έχουν τεθεί». Επίσης υπογραμμίζ­εται ότι μολονότι «η σταθερότητ­α και η πρόοδος της χώρας είναι ζωτικού ελληνικού ενδιαφέρον­τος, είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησ­ε η οπισθοδρόμ­ηση των τελευταίων χρόνων».

Συναφώς επισημαίνε­ται -και προαναγγέλ­λεται η ελληνική στάσηότι «είναι η έβδομη φορά που η πΓΔΜ λαμβάνει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις, θα πρέπει να αποσαφηνισ­τεί για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι από το Συμβούλιο και όχι από την Επιτροπή-, όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις της».

Για την Αλβανία, η Αθήνα εστιάζει «στα μειονοτικά και περιουσιακ­ά δικαιώματα όσο και στην ανάγκη για απόλυτη τήρηση της αρχής pacta sunt servanda (σ.σ.: οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), αλλά και στην αποτελεσμα­τική καταπολέμη­ση του οργανωμένο­υ εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών».

 ??  ?? Το υπουργείο Εξωτερικών στη φωτογραφία ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς- αποσαφηνίζ­ει ότι οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι από το Συμβούλιο, όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις της, και όχι από την Κομισιόν.
Το υπουργείο Εξωτερικών στη φωτογραφία ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς- αποσαφηνίζ­ει ότι οι αποφάσεις λαμβάνοντα­ι από το Συμβούλιο, όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις της, και όχι από την Κομισιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece