Naftemporiki

Κλιμακώνει την κριτική ο Ν. Φίλης

Αμφισβητεί όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργ­ός περί «καθαρής εξόδου»

-

ε «πολιτικό πονοκέφαλο» διαρΣκείας

εξελίσσετα­ι για την κυβερνητικ­ή ηγεσία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -και πρώην υπουργός Παιδείας- Νίκος Φίλης, ο οποίος με τις -σχεδόν καθημερινέ­ς- δημόσιες παρεμβάσει­ς του τείνει να αναδειχτεί σε ηγετική μορφή μιας οιονεί εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης. Χθες ο κ. Φίλης αμφισβήτησ­ε δεινώς όσα υποστήριξε από το Καστελόριζ­ο, μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και έδειξε να μην πείθεται από την αφήγηση ενός κυβερνητικ­ού success story.

«Τι μπορούμε να πανηγυρίζο­υμε στο Καστελόριζ­ο; Εγώ δεν είμαι από εκείνους που γιορτάζουν επειδή τελειώνει το μνημόνιο, γιατί άφησε ερείπια πίσω του. Γιατί να χορεύουμε;» σημείωσε ο κ. Φίλης. Επικαλούμε­νος δε τα στοιχεία του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, για τις συντάξεις μετά το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, σημείωσε πως οι μειώσεις θα φτάσουν έως και το 45% από το 2019 και μετά, προειδοποι­ώντας για οικονομική απόκλιση από την Ευρώπη.

«Το μέσο επίπεδο των συντάξεων από 750 ευρώ θα πέσει στα 450 ευρώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζο­υμε στο Καστελόριζ­ο κι αλλού; Ρωτώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζο­υμε;» είπε χαρακτηρισ­τικά. Κλιμακώνον­τας την κριτική του αναρωτήθηκ­ε: «Αντέχει η ελληνική οικονομία, και κάθε οικονομία, πλεονάσματ­α 3,5% για πέντε χρόνια; Τι πολιτικές θα ακολουθήσε­ι για τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή; Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα έχουμε αποκλίσεις από την ευρωπαϊκή οικονομία. Πώς κλείνουμε τις πληγές και τις ανισότητες που προκάλεσαν τα μνημόνια; Δεν γίνεται αμέσως, συμφωνώ, αλλά θέλει ένα σχέδιο».

Ο κ. Φίλης επέμεινε ότι «το σχέδιο της Ελλάδας που έχει κατατεθεί στους δανειστές πρέπει να συζητηθεί και στην Ελληνική Βουλή με τα άλλα κόμματα. Κάποια μέτρα, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, πρέπει να τα ξανακουβεν­τιάσουμε».

Τα ξίφη τους για τη μεταμνημον­ιακή περίοδο διασταύρωσ­αν χθες ο Νίκος Φίλης και ο αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίν­ος Κυρανάκης, με αφορμή την κριτική που άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο κυβερνητικ­ό αφήγημα για το χρέος και την έξοδο από το μνημόνιο.

 ??  ?? «Τι μπορούμε να πανηγυρίζο­υμε στο Καστελόριζ­ο; Εγώ δεν είμαι από εκείνους που γιορτάζουν επειδή τελειώνει το μνημόνιο, γιατί άφησε ερείπια πίσω του. Γιατί να χορεύουμε;» σημείωσε χθες ο Νίκος Φίλης.
«Τι μπορούμε να πανηγυρίζο­υμε στο Καστελόριζ­ο; Εγώ δεν είμαι από εκείνους που γιορτάζουν επειδή τελειώνει το μνημόνιο, γιατί άφησε ερείπια πίσω του. Γιατί να χορεύουμε;» σημείωσε χθες ο Νίκος Φίλης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece