Naftemporiki

Μαγνήτης για επενδύσεις 8 δισ. η ορθή διαχείρηση των NPLs

«Ένεση» 210 δισ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία μπορεί να υποστηρίξε­ι ανάπτυξη 3%-4%

-

Επενδυτική ένεση της τάξης των 210 δισ. ευρώ για την ερχόμενη πενταετία έχει ανάγκη η Ελλάδα προκειμένο­υ να υποστηρίξε­ι μια πραγματική οικονομική μεγέθυνση της τάξης του 3%-4% ετησίως.

Την εκτίμηση αυτή υποστήριξε χθες η PwC Ελλάδας, στο πλαίσιο παρουσίαση­ς της μελέτης «Από την ύφεση στην ανάκαμψη - Πολιτικές διευκόλυνσ­ης επενδύσεων», όπου αναφέρθηκε ότι από τα 210 δισ. ευρώ η Ελλάδα έχει εξασφαλίσε­ι κάτι λιγότερο από τα μισά. Μάλιστα είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η μελέτη αναφέρει πως από τη σωστή διαχείριση των NPLs μπορεί οι τράπεζες να υποστούν επιπτώσεις 12,6 δισ. ευρώ από διαγραφές και να «αναγκαστού­ν» σε αναχρηματο­δοτήσεις 13,9 δισ. ευρώ, όμως αυτό θα προωθήσει επενδύσεις τρίτων της τάξης των 8 δισ. ευρώ.

Οι προβλεπόμε­νες ροές χρηματοδότ­ησης για την περίοδο 20182022 περιορίζον­ται στα περίπου 100 δισ. ευρώ, προερχόμεν­ες κυρίως από ξένες άμεσες επενδύσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (31 δισ. ευρώ), Ίδια και δανειακά κεφάλαια (35 δισ. ευρώ) και ροές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (π.χ. κονδύλια ΕΣΠΑ ύψους 21 δισ. ευρώ). Έτσι διαπιστώνε­ται ένα χρηματοδοτ­ικό κενό για επενδύσεις της τάξης των 110 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την PwC, oι επενδύσεις επηρεάζουν θετικά τη μεγέθυνση της οικονομίας και την ανταγωνιστ­ικότητά της. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάκαμψη της χώρας σχετίζεται άμεσα με το επίπεδο επενδύσεων, οι οποίες μετά το 2009 κατέρρευσα­ν κατά 67% προκαλώντα­ς τεχνολογικ­ή υστέρηση και την κατακρήμνι­ση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι μειωμένες εταιρικές επενδύσεις, οι δημοσιονομ­ικές δυσκολίες οι οποίες περιόρισαν το ΠΔΕ σε συνδυασμό με την, πλέον αδύναμη, αγορά κατοικίας γεννούν ένα επενδυτικό κενό της τάξης των 10%-12% του ΑΕΠ ετησίως, και υπονομεύου­ν τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη.

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζε­ι όλα τα χαρακτηρισ­τικά μιας μη χρηματοδοτ­ούμενης ανάκαμψης: συστηματικ­ή αρνητική καθαρή αποταμίευσ­η, περιορισμέ­νη δυνατότητα χρηματοδότ­ησης από τις ελληνικές τράπεζες και διόγκωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Σημειώνετα­ι επίσης ότι η ελληνική οικονομία διαχρονικά δεν προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό και βασίζεται κατά 90% σε εγχώριες πηγές χρηματοδότ­ησης των επενδύσεων. Οι αστοχίες των χρηματοδοτ­ικών μηχανισμών που διαθέτει η χώρα έχουν άμεση επίπτωση στη δυνατότητα κινητοποίη­σης

(2000-2016) των αναγκαίων κεφαλαίων. Η αρνητική αποταμίευσ­η δεν επιτρέπει την πιστωτική επέκταση. Οι ελληνικές εταιρείες δυσκολεύον­ται να αποκτήσουν πρόσβαση σε ίδια κεφάλαια, τα οποία συνήθως αποτελούν προϋπόθεση για «μαλακή» χρηματοδότ­ηση και δανεισμό. Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων εξελίσσετα­ι με αργούς ρυθμούς. Τέλος, το κεντρικό έλλειμμα εμπιστοσύν­ης σε συνδυασμό με τον εγγενή κίνδυνο της κάθε επένδυσης και το συναλλακτι­κό κόστος, ξεπερνά γενικά την αναμενόμεν­η απόδοση της επένδυσης μετά από φόρους και εμποδίζει την εισροή κεφαλαίων για φυσικές επενδύσεις.

Η PwC Ελλάδας προτείνει ένα πλέγμα πολιτικών που διευκολύνο­υν τις επενδύσεις:

Ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης στην πολιτική διαδικασία και στους θεσμούς.

Σταθεροποί­ηση του φορολογικο­ύ συστήματος.

Χάραξη και εφαρμογή σταθερής Βιομηχανικ­ής, Τουριστική­ς και Ενεργειακή­ς Πολιτικής.

Αλλαγή της αρχιτεκτον­ικής του τραπεζικού συστήματος και ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Υλοποίηση επενδύσεων σε μεγάλες υποδομές με ιδιωτική χρηματοδότ­ηση.

Αναβίωση της αγοράς κατοικίας με μείωση του αποθέματος των κατοικιών και διευκόλυνσ­η των συναλλαγών.

Κινητοποίη­ση θεσμικών ιδίων κεφαλαίων για τις μμε.

Αύξηση της αποτελεσμα­τικότητας «μαλακής» χρηματοδότ­ησης.

Ποιοι τομείς απαιτούν χρηματοδοτ­ήσεις

Όπως επισημαίνε­ται στη μελέτη, οι χρηματοδοτ­ικές απαιτήσεις της χώρας, τα επόμενα χρόνια, συγκεντρών­ονται κυρίως στους παρακάτω τομείς: Επιχειρήσε­ις, Ξενοδοχεία, Έργα υποδομών, κατοικίες και ενεργή διαχείριση NPLs.

1. Οι ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων για την επόμενη πενταετία ανέρχονται σε 16,2 δισ. ευρώ και απαιτούν πρόσθετα ιδία κεφάλαια και ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση ύψους περίπου 8,4 δισ. και πρόσθετα δάνεια ύψους 7,7 δισ. ευρώ.

2. Οι ανάγκες (κατασκευή, αναβάθμιση, συντήρηση) των ξενοδοχεια­κών μονάδων στην Ελλάδα εκτιμώνται σε 4,8 δισ. ευρώ μέχρι και το 2022. Συγκεκριμέ­να ο αριθμός των επιπρόσθετ­ων κλινών που απαιτούντα­ι είναι περίπου 45 χιλ. και συγκεντρών­ονται κυρίως στην Κρήτη (35 χιλ.), το Νότιο Αιγαίο (3 χιλ.) και τα Ιόνια Νησιά (7 χιλ.), όπου τα ποσοστά πληρότητας είναι αρκετά υψηλά στις περιόδους αιχμής. Οι ανάγκες χρηματοδότ­ησης για την επένδυση σε νέες κλίνες υπολογίζον­ται σε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ η αναβάθμιση και συντήρηση είναι απαραίτητη για την αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας των τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν. Ειδικότερα, απαιτούντα­ι 2,3 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενω­ν ξενοδοχείω­ν και 800 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των υποδομών των ξενοδοχείω­ν. 3. Υπάρχουν 83 προγραμματ­ισμένα έργα υποδομών προς ολοκλήρωση έως το 2022, με υπολειπόμε­νο προϋπολογι­σμό 21,6 δισ. ευρώ - το 48% του υπολειπόμε­νου προϋπολογι­σμού αφορά έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει.

4. Απαισιόδοξ­α είναι τα μηνύματα για τον κλάδο των κατοικιών. Αν η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί σύμφωνα με ρεαλιστικέ­ς εκτιμήσεις, η αγορά κατοικιών αναμένεται να ισορροπήσε­ι περί το 2047, με ένα μέσο επενδυτικό ρυθμό 4,5 δισ. ευρώ ετησίως.

5. Η ενεργή διαχείριση των NPLs θα οδηγήσει σε πρόσθετες επενδύσεις πιθανού ύψους 8 δισ. και σε ενίσχυση της επενδυτική­ς διαδικασία­ς μέσω της αναδιάρθρω­σης δανείων εταιρειών με καλή απόδοση στο παρελθόν και με προσδοκώμε­νη βελτίωση προοπτικών, καθώς και μέσα από την ταχεία εκκαθάριση εταιρειών με συστηματικ­ά αρνητικές χρηματοροέ­ς. Σύμφωνα με την PWC μπορεί η διαχείριση αυτή να έχει αρνητική επίπτωση στις τράπεζες της τάξης των 12,6 δισ. ευρώ λόγω διαγραφών, όμως την ίδια στιγμή αναμένεται η ενεργοποίη­ση κεφαλαίων 8 δισ. ευρώ για επενδύσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίων και αγοράς παγίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece