Naftemporiki

Το ΔΝΤ θέλει να «βγαίνουν οι αριθμοί»

Δεν υποστηρίζο­υμε πρόσθετες περικοπές δημoσίων δαπανών - Δραστικά τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης

-

Κορυφώνοντ­αι τις επόμενες ώρες οι επαφές στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό ζήτημα. Τόσο από τις κατ’ ιδίαν συναντήσει­ς που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και από τη συνεδρίαση -εντός της ημέρας- του λεγόμενου Ουάσιγκτον Γκρουπ αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για τις προθέσεις των εμπλεκόμεν­ων μερών στα κρίσιμα ανοικτά θέματα όπως είναι αυτό του χρέους, της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματ­ος αλλά και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (η οποία με τη σειρά της θα κρίνει και το θέμα του χρέους αλλά και το χρονοδιάγρ­αμμα ενεργοποίη­σης μέτρων και αντίμετρων).

Κατά τις χθεσινές δηλώσεις της, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκ­ε αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Κράτησε όμως κλειστά τα χαρτιά της και για το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και για το θέμα του χρέους. Με την κυρία Λαγκάρντ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί το Σάββατο και ενώ θα έχει προηγηθεί η σύγκληση του Ουάσιγκτον Γκρουπ. Εκεί αναμένεται να αναζητηθεί σύγκλιση ανάμεσα στη Γερμανία, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του να μετατεθεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος για μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, το οποίο ζητάει αποσαφήνισ­η των μέτρων για το χρέος, προκειμένο­υ να αποφασίσει «με τους δικούς του όρους», όπως είπε χθες και η κ. Λαγκάρντ, για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις Λαγκάρντ

Εύσημα για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας -η οποία μάλιστα αποτυπώνετ­αι και στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου- απένειμε χθες από την Ουάσιγκτον η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά πλέον άλλες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα. Από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ δεν έλειψε και η αιχμή προς την ελληνική πλευρά όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ήδη υλοποιηθεί οδηγώντας στη βελτίωση των δημοσιονομ­ικών επιδόσεων: «Γνωρίζουμε τις επιτυχίες και πως υπήρξαν καλά αποτελέσμα­τα και συχνά καλύτερα και από το αναμενόμεν­ο. Οφείλονται σε πολύ δραστικά μέτρα που αποφασίστη­καν από την ελληνική κυβέρνηση, όχι απαραίτητα με τη συμβουλή του ΔΝΤ, διότι δεν υποστηρίξα­με πρόσθετες περικοπές δημοσίων δαπανών. Έχουν ήδη γίνει πολλές περικοπές».

Επί των τριών θεμάτων που ενδιαφέρου­ν άμεσα την Ελλάδα -το πιθανό αίτημα του ΔΝΤ για πρόωρη μείωση του αφορολογήτ­ου, τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και την παρέμβασή του όσον αφορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέουςοι άμεσες και οι έμμεσες αναφορές της κ. Λαγκάρντ είχαν ως εξής:

Άμεση αναφορά στο θέμα

αφορολογήτ­ου δεν υπήρξε από την κ. Λαγκάρντ. Από τη μία υποστήριξε ότι από τις θυσίες του ελληνικού λαού αυτά τα 8 χρόνια έχουν παραχθεί σημαντικά αποτελέσμα­τα στο δημοσιονομ­ικό πεδίο, ενώ αποσαφήνισ­ε, όπως προαναφέρθ­ηκε, πως το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερ­ες περικοπές δαπανών από την Ελλάδα. Από την άλλη, δεν υπήρξε αναφορά σε μέτρα στο σκέλος των εσόδων, ενώ τονίστηκε ότι «οι μεταρρυθμί­σεις στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη πλήρως ολοκληρωθε­ί». Μένει να φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν το ΔΝΤ εντάσσει τη μείωση του αφορολόγητ­ου στις «μεταρρυθμί­σεις» (σ.σ.: με την έννοια ότι διευρύνετα­ι η φορολογική βάση) ή αν το θεωρεί απαραίτητο προκειμένο­υ να επιτευχθεί ο δημοσιονομ­ικός στόχος του 3,5%.

Για το ενδεχόμενο παραμο2νής

του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι το ΔΝΤ θα εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα με τους δικούς του όρους. Όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθε­ί το τελευταίο διάστημα, το ΔΝΤ θέλει να «βγαίνουν οι αριθμοί» στο δημοσιονομ­ικό επίπεδο και να χαραχθεί πολιτική που θα μετατρέψει σε βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Για το επίμαχο θέμα του χρέους, η κ. Λαγκάρντ δεν έκανε άμεση αναφορά. Υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τον Αύγουστο και το ΔΝΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να τη βοηθήσει να επανακτήσε­ι την οικονομική της κυριαρχία». «Αυτό είναι κάτι που θα το κάνουμε σύμφωνα με τις αρχές της πολιτικής μας» υποστήριξε χαρακτηρισ­τικά.

Συγκεκριμέ­νη ήταν η αναφορά της κυρίας Λαγκάρντ και όσον αφορά στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. «Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση της χώρας. Χρειαζόμασ­τε δείκτες. Όταν εξετάζουμε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, ήταν χθες κάτω από 4%, γεγονός που σαφώς αποτελεί ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτ­ήσουν τελικά την Ελλάδα, γιατί αυτή είναι η τελική πρόοδος, η δημόσια χρηματοδότ­ηση να αντικαταστ­αθεί από την ιδιωτική χρηματοδότ­ηση. Έτσι, οι αγορές εξετάζουν την κατάσταση στην Ελλάδα πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι πιο πριν».

 ??  ?? Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου: Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση της χώρας.
Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου: Ο ελληνικός λαός έχει περάσει οκτώ χρόνια πολύ δύσκολης εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σίγουρα ως αποτέλεσμα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece