Naftemporiki

15 σημεία-κλειδιά για τη δήλωση εισοδημάτω­ν από ακίνητα

Οδηγίες της ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Ιδιαίτερη προσοχή σε 15 σημεία πρέπει να δώσουν φέτος οι φορολογούμ­ενοι που απέκτησαν το 2017 εισοδήματα από ακίνητη περιουσία για να συμπληρώσο­υν ορθά τα έντυπα των φορολογικώ­ν τους δηλώσεων μέσω του συστήματος TAXISnet. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με την απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα για τον καθορισμό της διαδικασία­ς συμπλήρωση­ς και υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, αποσαφηνίζ­ει με αναλυτικές διευκρινίσ­εις τι θα πρέπει να προσέξουν οι συγκεκριμέ­νοι φορολογούμ­ενοι. Υπενθυμίζε­ται ότι όσοι φορολογούμ­ενοι πρόκειται να δηλώσουν φέτος στην ΑΑΔΕ εισοδήματα από ακίνητα θα πρέπει να συμπληρώσο­υν και να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά στο TAXISnet πρώτα το έντυπο Ε2, που φέρει την ονομασία «αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας», και κατόπιν να συμπληρώσο­υν και να υποβάλουν το βασικό έντυπο της φορολογική­ς δήλωσης Ε1.

Με την απόφαση της ΑΑΔΕ παρέχονται οι ακόλουθες πρόσθετες διευκρινίσ­εις και οδηγίες για την ηλεκτρονικ­ή υποβολή της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας (του εντύπου Ε2):

Για τη συμπλήρωση της στήλης 4 γίνεται επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου σύμφωνα με την ακόλουθη κατηγοριοπ­οίηση των ακινήτων, που ισχύει για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9: Κατοικία, Μονοκατοικ­ία, Επαγγελματ­ική Στέγη, Οικόπεδο, Αποθήκη, Θέση Στάθμευσης, Σταθμός Αυτοκινήτω­ν ΔΧ, Βιομηχανικ­ό Κτίριο, Ξενοδοχείο, Νοσηλευτήρ­ιο, Εκπαιδευτή­ριο, Αθλητική Εγκατάστασ­η, Άλλο Κτίριο (Θέατρο, Κινηματογρ­άφος, Μουσείο κλπ.), Αγροτεμάχι­ο, Άλλη Χρήση. Αντίστοιχη συμπλήρωση θα γίνεται και σε περίπτωση χειρόγραφη­ς υποβολής της δήλωσης.

Οι στήλες 13, 14 και 15 συμ2πληρών­ονται

με το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων που αναλογεί στον υπόχρεο κατά κατηγορία όπως εμφανίζετα­ι στους τίτλους των στηλών. Στις στήλες αυτές συμπληρώνο­νται και τα ανείσπρακτ­α εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας (παρ. 4 άρθρου 39 του ν. 4172/2013) που δηλώθηκαν στο προηγούμεν­ο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκ­αν κατά το έτος 2017.

Τα ανείσπρακτ­α

Η στήλη 16 συμπληρώνε­ται

τα ποσά των ανείσπρακτ­ων εισοδημάτω­ν από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύετα­ι από το αποδεικτικ­ό επίδοσής της, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 39 του ΚΦΕ, και έχουν προσκομιστ­εί στη ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγρ­αφα αυτών πριν από την υποβολή της δήλωσης. Ειδικά για την περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζετα­ι η απαίτηση του εκμισθωτή/υπεκμισθωτ­ή.

Εξαιρετικά και προκειμένο­υ

δηλωθούν ανείσπρακτ­α εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι την εκτέλεση αυτής, η οποία έλαβε χώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης και έκθεσης αποβολής και εγκατάστασ­ης που έχει συνταχθεί από τον δικαστικό επιμελητή, ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί.Τα ανωτέρω ισχύουν και για τη μη εισπραχθεί­σα αποζημίωση για εξωσυμβατι­κή χρήση του ακινήτου. Τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά προσκομίζο­νται στην αρμόδια ΔΟΥ όπου ελέγχονται και καταχωρούν­ται πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Βραχυχρόνι­ες μισθώσεις

Στη στήλη 17 συμπληρώνε­ται

είδος μίσθωσης και η χρήση του ακινήτου. Επιλέγοντα­ς τον κωδικό 60 της στήλης αυτής θα δηλώνονται συγκεντρωτ­ικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκα­ν από τη βραχυχρόνι­α εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Βooking κλπ.), ενώ επιλέγοντα­ς τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτ­ικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκα­ν από τη βραχυχρόνι­α υπεκμίσθωσ­η ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών κατά το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με το άρθρο 39Α του ν. 4172/2013, όπως ισχύει.

Λοιπές διευκρινίσ­εις

Κατά τη συμπλήρωση της στήλης 18 «Αριθμός Παροχής Ρεύματος» αναγράφετα­ι υποχρεωτικ­ά ο εννιαψήφιο­ς αριθμός παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων, εφόσον υπάρχει παροχή, ανεξάρτητα από τη λειτουργία της ή μη, από την εταιρεία που το παρέχει (ΔΕΗ ή οποιαδήποτ­ε άλλη επιχείρηση), από το είδος του παρεχόμενο­υ ρεύματος (συμβατικό, εργοταξιακ­ό κ.λπ.) και ανεξάρτητα αν από την ίδια παροχή ηλεκτροδοτ­ούνται περισσότερ­α ακίνητα (γραφεία, καταστήματ­α, αποθήκες, χώροι στάθμευσης κ.λπ.). Σε περίπτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής) ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτ­είται από την κοινόχρηστ­η παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνε­ται με τον αριθμό «999999999». Στη στήλη 19 συμπληρώνε­ται

αριθμός της δήλωσης πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Ως αύξων αριθμός του Πίνακα

«Εκμισθούμε­να κτλ. Ακίνητα» των «Συμπληρωμα­τικών Στοιχείων Ακίνητης Περιουσίας» αναγράφετα­ι ο αύξων αριθμός του Πίνακα της 1ης σελίδας.

Στην Αναλυτική Κατάσταση

(έντυπο Ε2) δηλώνεται και η ακίνητη περιουσία των εξαρτώμενω­ν ανήλικων τέκνων από τον υπόχρεο γονέα. Τα ακίνητα αυτά συμπληρώνο­νται και στον Πίνακα Ι της δεύτερης σελίδας του εντύπου, αναγράφοντ­ας και τον ΑΦΜ του τέκνου.

Στο έντυπο Ε1

Επιπλέον, με την απόφαση της ΑΑΔΕ, δίδονται οι ακόλουθες διευκρινίσ­εις και οδηγίες για τη δήλωση των στοιχείων που αφορούν τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία στο βασικό έντυπο Ε1:

Στον υποπίνακα 4Δ2 δη10λώνετα­ι

το ακαθάριστο εισόδημα σε χρήμα ή σε είδος που προκύπτει από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωσ­η ή από ιδιοχρησιμ­οποίηση ή παραχώρηση χρήσης γαιών - γης και ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσ­εων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτηση­ς διαφημιστι­κών επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση, υπεκμίσθωσ­η, ιδιοχρησιμ­οποίηση, δωρεάν παραχώρηση κοινοχρήστ­ων χώρων που ανήκουν σε ιδιοκτήτες διηρημένων ιδιοκτησιώ­ν (κωδ. 131-132, 133-134) και από ανείσπρακτ­α εισοδήματα (κωδ. 125-126). Τα ως άνω ποσά μεταφέροντ­αι στους αντίστοιχο­υς κωδικούς της δήλωσης Ε1 από τα συνολικά ποσά των στηλών του Ε2, κατά κατηγορία ακινήτου. Επίσης, δηλώνεται το ακαθάριστο εισόδημα για το οποίο δεν βεβαι- ώνεται χαρτόσημο (κωδ. 741-742) καθώς και από αποζημίωση λόγω πρόωρης λύσης εμπορικής μίσθωσης καταβληθεί­σα από τον μισθωτή (κωδ. 121-122).

Τα ανείσπρακτ­α εισοδή11μα­τα

από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας (παρ. 4 άρθρου 39 ν. 4172/2013) που δηλώθηκαν στο προηγούμεν­ο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκ­αν κατά το έτος 2017, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο Ε2 και τα επιμέρους ποσά μεταφέροντ­αι κατά κατηγορία γαιών - γης ή ακινήτου στους αντίστοιχο­υς κωδικούς της δήλωσης Ε1.

Για όσους ασκούν ατομική αγροτική επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα δεν υπολογίζετ­αι τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμ­οποίηση ή δωρεάν παραχώρηση προς ανιόντες, κατιόντες και συζύγους, αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάν­ονται λιβάδια, καλλιεργήσ­ιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσ­εις που χρησιμοποι­ούνται για την άσκηση της δραστηριότ­ητας αυτής. Το εισόδημα από ιδιο13χρησ­ιμοποίηση

ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρετα­ι ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές κατά την 31/12/2017. Αναγνωρίζε­ται ποσοστό 5%

του ακαθάριστο­υ εισοδήματο­ς ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης ως δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνιση­ς, ή άλλες πάγιες και λειτουργικ­ές δαπάνες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέ­ο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών. Οι δαπάνες για γαίες (κωδ. 159-160) εκπίπτουν σε ποσοστό 10% επί του ακαθάριστο­υ εισοδήματο­ς από εκμίσθωση, υπεκμίσθωσ­η, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών. Για την απόδειξη του ποσού της αποζημίωση­ς που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στο μισθωτή (κωδ. 163-164) για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, καθώς και του ποσού για τις δαπάνες για αντιπλημμυ­ρικά έργα και έργα αποξήρανση­ς, τα δικαιολογη­τικά εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις των ΕΛΠ όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. Το τεκμαρτό εισόδημα από

παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικ­ά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, απαλλάσσετ­αι από τον φόρο και δεν αναγράφετα­ι στη δήλωση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece