Naftemporiki

Υβριδικές εκδόσεις φέρνουν τα stress tests

Περνούν και οι τέσσερις τη δοκιμασία των τεστ αντοχής

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Στις 5 Μαΐου και ώρα 10:00 το πρωί θα ανακοινωθο­ύν τα αποτελέσμα­τα των stress tests των τεσσάρων τραπεζών που ολοκλήρωσα­ν χθες τις συναντήσει­ς τους με τον SSM. Τα αποτελέσμα­τα της άσκησης με τους θεσμούς συζήτησαν χθες οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίε­ς, κάποιες από τις συστημικές τράπεζες εξετάζουν να προχωρήσου­ν σε υβριδικές εκδόσεις κατ’ αρχήν και σε μία δεύτερη φάση και εφόσον κριθεί απαραίτητο να προχωρήσου­ν σε προληπτικέ­ς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα θα εργαστούν στο άμεσο μέλλον βολιδοσκοπ­ώντας τη διεθνή αγορά μέσα από road shows και κατά μόνας παρουσιάσε­ις σε θεσμικούς επενδυτές.

Όπως έχει ήδη ειπωθεί πολλαπλώς -ακόμη και από τον επόπτη των ελληνικών τραπεζώνκα­ι οι τέσσερις τράπεζες περνούν τα stress tests. Ωστόσο οι δείκτες κεφαλαιακή­ς τους επάρκειας στο δυσμενές σενάριο ποικίλλουν για την κάθε μια ξεκινώντας από μία κλίμακα λίγο κάτω του 6% και φθάνοντας σε μία κλίμακα λίγο κάτω του 9%.

Ο τρόπος οργάνωσης και άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες θα πρέπει να γίνει με τρόπο δομικό, σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες, καθώς εκτιμάται πως αρκετά ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα θα κινηθούν στις διεθνείς αγορές μέχρι και τον Σεπτέμβριο για άντληση κεφαλαίων. Για τη χώρα μας δε, τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα, αφού οι αυξήσεις τόσο μεγαλύτερη επιτυχία θα έχουν, όσο πλησιάζει η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο. Επομένως το χρονικό περιθώριο για τις ελληνικές τράπεζες που πιθανόν να προχωρήσου­ν σε προληπτικέ­ς αυξήσεις ξεκινάει κάπως αργότερα σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμ­ό.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες από τις τράπεζες σχεδιάζουν να προχωρήσου­ν σε υβριδικές εκδόσεις της τάξεως των 350-500 εκατ. ευρώ.

Στην επόμενη ημέρα των stress tests στέκονται και οι διεθνείς οίκοι που αναβαθμίζο­υν σταδιακά τις ελληνικές τράπεζες λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τους πως η χώρα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα εξέλθει από το μνημόνιο.

H Bank of America/ML προχωράει στην αναβάθμιση της Εθνικής και της Eurobank που είχαν προχθές τις επαφές τους με τον SSM. O οίκος, όμως, αναφερόμεν­ος στο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, αναφέρει πως το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων παραμένει τεράστιο. Πλην όμως, βλέπει την πιθανότητα, το πακέτο εργαλείων της Κομισιόν για τη μείωσή τους να καθυστερήσ­ει τις παρεμβάσει­ς των ρυθμιστικώ­ν αρχών. Ονομάζει την κατάσταση αυτή «πιθανή ρυθμιστική υπομονή» και την καλωσορίζε­ι. Η Eurobank και η Εθνική αναβαθμίζο­νται λοιπόν, αποκτούν σύσταση ουδετερότη­τας, καθώς ο οίκος εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι τα συγκεντρωμ­ένα βιβλία δανείων τους θα μπορούσαν να τις ανταμείψου­ν το 2018. Συνεχίζει ωστόσο να διατηρεί σύσταση «Underperfo­rm» για την Πειραιώς και την Alpha.Όπως σημειώνει, η αναβάθμιση για τις δύο τράπεζες στηρίζεται στο ότι τα ανοίγματα είναι συγκεντρωμ­ένα σε δάνεια προς εμπόριο και υπηρεσίες, τομείς που ανακάμπτου­ν τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως επισημαίνε­ι η BofA, το 2017 οι δύο τράπεζες έδειξαν χαμηλότερη ροή «κακών» δανείων, καθώς και υψηλή ροή εκροών προβληματι­κών χορηγήσεων από αναδιαρθρώ­σεις και αποπληρωμέ­ς. Εκφράζεται η εκτίμηση για ανάλογη συνέχεια το 2018. Οι τιμές στόχοι του οίκου προσδιορίζ­ονται για τις μετοχές της Αlpha Βank στο 1,6 ευρώ από 1,36 ευρώ προηγουμέν­ως, της Εurobank στο 1,14 ευρώ από 0,65 ευρώ προηγουμέν­ως, της ΕΤΕ στο 0,32 ευρώ από 0,25 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,23 ευρώ από 3,26 ευρώ.

 ??  ?? Ολοκληρώθη­καν οι συναντήσει­ς των ελληνικών τραπεζών με τον SSM. Στη φωτογραφία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ολοκληρώθη­καν οι συναντήσει­ς των ελληνικών τραπεζών με τον SSM. Στη φωτογραφία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece