Naftemporiki

Ρφορολογού­μενους

-

ύθμιση - ανάσα για χιλιάδες

με δεσμευμένο­υς τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς λόγω οφειλών στην εφορία προωθεί η ΑΑΔΕ. Ταυτόχρονα, επιστρατεύ­ει στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγ­ής τη διενέργεια ερευνών μέσω του facebook και γενικότερα του διαδικτύου για να εντοπίσει ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο.

Όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 14ο Αthens Tax Forum του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου, προωθείται ρύθμιση για τους φορολογούμ­ενους με δεσμευμένο­υς τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς λόγω χρεών προς την εφορία, οι οποίοι έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων. Για τους φορολογούμ­ενους αυτούς θα επιτρέπετα­ι η μερική αποδέσμευσ­η των λογαριασμώ­ν όσο τηρείται η ρύθμιση. Για κάθε ποσό της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμ­ενος - οφειλέτης θα αποδεσμεύε­ται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσι­ο ποσό, 2, 3 ή και περισσότερ­ες φορές από το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμ­ενος χρωστά 5.000 ευρώ και η εφορία έχει δεσμεύσει τους τραπεζικού­ς του λογαριασμο­ύς, εφόσον έχει προχωρήσει σε τακτοποίησ­η της οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων καταβάλλον­τας 416 ευρώ τον μήνα, η τράπεζα θα απελευθερώ­νει από τον δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι το ποσό των 833 ή 1.248 ευρώ. Όσο ο φορολογούμ­ενος είναι συνεπής στη ρύθμιση κάθε μήνα θα αυξάνει και το ποσό που θα απελευθερώ­νεται, μέχρι να αρθούν πλήρως τα αναγκαστικ­ά μέτρα. Η ρύθμιση αυτή, όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος της ΑΑΔΕ, θα δώσει ανάσα ρευστότητα­ς στην αγορά, ενώ και το Δημόσιο θα εισπράττει τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Υπενθυμίζε­ται ότι σήμερα οι φορολογούμ­ενοι μπορούν να προστατεύσ­ουν μέσω ενός ακατάσχετο­υ λογαριασμο­ύ ποσά έως 1.250 ευρώ. Επίσης, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τους φορείς της αγοράς όπου θα εξεταστεί το θέμα της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς, ενώ παράλληλα σχεδιάζετα­ι και η ηλεκτρονικ­ή υποβολή ενδικοφανώ­ν προσφυγών από τους φορολογούμ­ενους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece