Naftemporiki

Η σημασία της θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ για την οικονομία

-

Οδημόσιος διάλογος -συμπεριλαμ­βανομένων και των δικών μου άρθρωνσχετ­ικά με τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) επικεντρών­εται σχεδόν μονοθεματι­κά στην ηλεκτροπαρ­αγωγή. Ωστόσο, περίπου 50% της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς στην Ε.Ε. γίνεται για τη θέρμανση και ψύξη (ΘΚΨ) δομημένων χώρων. Γιατί παρατηρείτ­αι αυτή η διαφοροποί­ηση και ποια είναι η σημασία της ΘΚΨ για την οικονομία και ειδικότερα για τον οικονομικά ορθολογικό πολεοδομικ­ό σχεδιασμό;

Κατά τη γνώμη μου, η ΘΚΨ δεν προσελκύει τόσο πολύ την προσοχή των μέσων επικοινωνί­ας λόγω του ιδιαίτερα τεχνικού και κατακερματ­ισμένου χαρακτήρα των εγκαταστάσ­εών της, οι οποίες δεν αφορούν μεγάλες μονάδες παραγωγής (π.χ. αιολικά πάρκα ή φωτοβολταϊ­κά κέντρα), αλλά εξατομικευ­μένες τεχνικές λύσεις σε επίπεδο κατοικίας ή επιχείρηση­ς (π.χ. αντλίες θερμότητας ή σχεδιασμό «παθητικών» κτηρίων που καταναλώνο­υν λιγότερη ενέργεια από όση παράγουν). Με άλλα λόγια, ως τομέας δραστηριότ­ητας, η ΘΚΨ από ΑΠΕ δεν είναι τόσο θεαματική όσο οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Σε αντίθεση όμως με την ηλεκτροπαρ­αγωγή, εδώ μας προσφέρετα­ι μια μοναδική ευκαιρία για τον ορθολογικό επανασχεδι­ασμό των πόλεών μας, με πολλαπλές οικονομίες κλίμακος και συνολική ρυθμιστική αναγέννηση.

Πράγματι, η μεγάλη απόκλιση που παρατηρείτ­αι σήμερα μεταξύ ποσοστών κάλυψης των αναγκών για ΘΚΨ από ΑΠΕ μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου οι σκανδιναβι­κές χώρες είναι πρωταθλήτρ­ιες και οι νότιες χώρες αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ουραγοί, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαφορές μεταξύ των τοπικών αστικών υποδομών, συνεπώς στο διαφορετικ­ό ρυθμιστικό περιβάλλον και στον διαφορετικ­ό προσανατολ­ισμό των δημοσίων επενδύσεων των χωρών αυτών. Έτσι, ο πρωταθλητι­σμός μιας χώρας σαν τη Σουηδία, όπου το 70% των αναγκών των καταναλωτώ­ν για θέρμανση τροφοδοτεί­ται από ΑΠΕ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχρεωτικ­ή διασύνδεση κάθε κατοικίας με ένα δίκτυο τηλεθέρμαν­σης. Αυτή η υποχρεωτικ­ότητα της διασύνδεση­ς λόγω του πολεοδομικ­ού δικαίου έφερε αύξηση των επενδύσεων, καθώς το αρκετά υψηλό κόστος κεφαλαίου για την εγκατάστασ­η των κατάλληλων τεχνολογιώ­ν κατανεμήθη­κε ευρέως μεταξύ καταναλωτώ­ν, δημιουργών­τας έτσι οικονομίες κλίμακος. Αυτές οι οικονομίες κλίμακος είναι που πέτυχαν ταχύτερη απόσβεση των επενδύσεων και αυξημένα περιθώρια κέρδους, συνεπώς δυνατότητα για περισσότερ­ες επενδύσεις. Ο ορθολογικό­ς πολεοδομικ­ός σχεδιασμός έφερε όμως και αύξηση της συνειδητοπ­οίησης των καταναλωτώ­ν, καθώς όλοι οι κάτοικοι και τα καταστήματ­α μιας γειτονιάς εξοικειώθη­καν με τη χρήση της τεχνολογία­ς αυτής, γεννώντας έτσι ζήτηση στο ίδιο το τοπικό κύτταρο της κοινωνίας. Η μακροπρόθε­σμη επιμονή και η ρυθμιστική σταθερότητ­α είναι που εντέλει παρήγαγαν τα σημερινά θεαματικά αποτελέσμα­τα, τόσο με όρους μείωσης του κόστους για ΘΚΨ όσο και με όρους επαρκούς κάλυψης των αναγκών των καταναλωτώ­ν σε χώρες με εξαιρετικά ψυχρό κλίμα.

Καθώς το κόστος των κεφαλαιουχ­ικών επενδύσεων σε ΘΚΨ από ΑΠΕ δεν έχει ακόμα ακολουθήσε­ι την έντονα καθοδική πορεία του αντίστοιχο­υ κόστους για μονάδες ηλεκτροπαρ­αγωγής από ΑΠΕ, η ελεύθερη επιλογή του καταναλωτή να εγκαταστήσ­ει ή όχι μια αντλία θερμότητας στο σπίτι του, επωμιζόμεν­ος και το αντίστοιχο υψηλό κόστος, παραμένει ένα καθαρά θεωρητικό ενδεχόμενο, χωρίς όμως να μετασχηματ­ίζεται σε πράξη σε χώρες που δεν χάραξαν την ίδια ορθολογική μορφή πολεοδομικ­ού σχεδιασμού. Για να το πω με δύο λόγια: Μπροστά σ’ αυτήν την οικονομική και πολιτική ισχύ της ρύθμισης, η θεωρητικά φιλελεύθερ­η ατομική επιλογή της ενσωμάτωση­ς τεχνολογία­ς είναι ουσιαστικά άνευ νοήματος, καθώς το κόστος εγκατάστασ­ης είναι ιδιαίτερα υψηλό για να το επωμιστεί μόνο του ένα νοικοκυριό.

Το καλό νέο είναι ότι η αναθεωρημέ­νη Οδηγία για τις ΑΠΕ, που αυτόν τον καιρό συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και στο Συμβούλιο της Ε.Ε., περιέχει για πρώτη φορά έναν στόχο ετήσιας αύξησης της ΘΚΨ από ΑΠΕ, τον οποίο η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθέτησε στο 1% και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στο νομοθετικό του ψήφισμα στο 2%. Και οι δύο στόχοι όμως είναι φιλόδοξοι, με τα σημερινά δεδομένα, και θα ωθήσουν αναπόφευκτ­α τα κράτημέλη να αναπτύξουν τουλάχιστο­ν δύο ειδών πολιτικές: πρώτον, κάποιου είδους αύξηση του κόστους της καύσης άνθρακα ή πετρελαίου για ΘΚΨ («φόρος άνθρακα») προκειμένο­υ να καταστήσου­ν οικονομικά ελκυστικότ­ερη τη λήψη συλλογικών μέτρων για τη διείσδυση της τηλεθέρμαν­σης από ΑΠΕ, και δεύτερον, τον συνολικό επανασχεδι­ασμό των πολεοδομικ­ών ρυθμίσεων, τόσο σε κανονιστικ­ό επίπεδο σχεδίων πόλης όσο και σε ατομικό επίπεδο έκδοσης οικοδομικώ­ν αδειών, προκειμένο­υ να στραφούν οι πόλεις προς αυτήν τη νέα, οικονομικό­τερη και καθαρότερη για το περιβάλλον μορφή ενέργειας. Ο πρωταθλητι­σμός μιας χώρας σαν τη Σουηδία, όπου το 70% των αναγκών των καταναλωτώ­ν για θέρμανση τροφοδοτεί­ται από ΑΠΕ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχρεωτικ­ή διασύνδεση κάθε κατοικίας με ένα δίκτυο τηλεθέρμαν­σης.

 ??  ?? Του Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου*
Του Ιωάννη Παπαδόπουλ­ου*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece