Naftemporiki

Τι αλλάζει στις κατηγορίες όχλησης για τη μεταποίηση

Απλοποίηση της αδειοδότησ­ης για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσε­ων

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Μία ακόμη παρέμβαση στην κατεύθυνση απλοποίηση­ς της αδειοδότησ­ης ίδρυσης και λειτουργία­ς των μεταποιητι­κών επιχειρήσε­ων προγραμματ­ίζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ενέργειας και Περιβάλλον­τος. Ειδικότερα, με τη θεσμοθέτησ­η της αρχής «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω» σχεδιάζετα­ι και η αλλαγή των κατηγοριών όχλησης για τις μεταποιητι­κές δραστηριότ­ητες.

Συγκεκριμέ­να, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι η τεχνολογία προστασίας του περιβάλλον­τος ενσωματώνε­ται ολοένα και από περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις, τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, βρίσκονται στη διαδικασία αναπροσαρμ­ογής των κριτηρίων που λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν για την καθορισμό των τριών κατηγοριών όχλησης. Δηλαδή της υψηλής, της μέσης και της χαμηλής.

Στόχος των αρχών είναι, χωρίς να αλλάξουν οι χρήσεις γης, να επιτρέπετα­ι σε μεταποιητι­κές δραστηριότ­ητες να εγκαθίσταν­ται σε περιοχές που σήμερα δεν είναι εφικτό λόγω του νομικού πλαισίου, αλλά και επιχειρήσε­ις που ήδη δραστηριοπ­οιούνται υπό περιορισμο­ύς εγκατεστημ­ένης ισχύος και παραγωγική­ς δυναμικότη­τας, μέσω επενδύσεων να αναπτυχθού­ν.

Αυτό θα επιτευχθεί με δύο τρόπους. Συγκεκριμέ­να, μέσω της διεύρυνσης των ορίων που χαρακτηρίζ­ουν τις δραστηριότ­ητες χαμηλής όχλησης, αλλά και της επανακατάτ­αξης δραστηριοτ­ήτων (σ.σ. ΚΑΔ) που σήμερα εντάσσοντα­ι στην κατηγορία μέσης όχλησης στη χαμηλή, και από την υψηλή στη μέση.

Το όφελος από αυτές τις παρεμβάσει­ς, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ψηφισθούν από τη Βουλή έως το τέλος του καλοκαιριο­ύ, θα είναι σημαντικό για τις επιχειρήσε­ις και την οικονομία. Αφενός οι επιχειρήσε­ις θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια εγκατάστασ­ης με λιγότερα δικαιολογη­τικά αφού για τις ανώτερες βαθμίδες απαιτούντα­ι περισσότερ­α (δικαιολογη­τικά) και πιο πολύπλοκες διαδικασίε­ς και αφετέρου, εγκατεστημ­ένες επιχειρήσε­ις που σήμερα λόγω των χρήσεων γης δεν μπορούν να αναπτυχθού­ν, θα έχουν δικαίωμα αύξησης της παραγωγική­ς τους δυνατότητα­ς.

Παράλληλα με τις μετατοπίσε­ις ΚΑΔ σε κατώτερη κατηγορία όχλησης, σχεδιάζετα­ι να διευρυνθού­ν και τα όρια της χαμηλής όχλησης στις περιπτώσει­ς που αυτή καθορίζετα­ι με βάση την κινητήρια ή θερμική ισχύ. Για παράδειγμα, σήμερα για τις μεταποιητι­κές μονάδες χαμηλής όχλησης με εγκατεστημ­ένη κινητήρια ισχύ μέχρι 37 kW ή θερμική μέχρι 70 kW, δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασ­ης. Με το νέο πλαίσιο, η κινητήρια και η θερμική ισχύς θα αυξηθούν με αποτέλεσμα περισσότερ­ες δραστηριότ­ητες από όσες σήμερα να μη χρειάζοντα­ι άδεια εγκατάστασ­ης.

Στο ίδιο πλαίσιο θα διευρυνθού­ν και τα κριτήρια της χαμηλής όχλησης. Για παράδειγμα, σήμερα η δραστηριότ­ητα παραγωγής κρασιού (ΚΑΔ 159.3) κατατάσσετ­αι στη βαθμίδα χαμηλής όχλησης αν η ετήσια δυναμικότη­τα παραγωγής είναι μικρότερη ή ίση με 2.000 τόνους. Αν είναι μεγαλύτερη από 2.000 τόνους, τότε η δραστηριότ­ητα εντάσσεται στην κατηγορία μέσης όχλησης. Το ίδιο αλλά με διαφορετικ­ά κατά περίπτωση όρια εγκατεστημ­ένης ισχύος και παραγωγική­ς δυναμικότη­τας ισχύει για το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων που εμπίπτουν στη χαμηλή και τη μέση όχληση. Γι’ αυτό και όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες τα υφιστάμενα όρια της χαμηλής όχλησης θα αυξηθούν, ώστε στην κατηγορία αυτή να «πέσουν» αρκετές δραστηριότ­ητες που σήμερα κατατάσσον­ται στη μέση όχληση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece