Naftemporiki

Πιλοτικά το μεταφορικό ισοδύναμο από 1ης Ιουλίου

Θα ισχύει σε όλα τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου - πλην Ρόδου που θα ενταχθεί από το 2019

-

πιλοτική εφαρμογή του ΜεΗταφορικ­ού

Ισοδυνάμου πρόκειται να ξεκινήσει από 1ης Ιουλίου 2018 σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -πλην Ρόδου που θα ενταχθεί από το 2019-, την Ανάφη, τις Μικρές Κυκλάδες και τα Διαπόντεια νησιά του Ιονίου. Σε αυτή τη φάση θα δοθούν 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιό­ς από το βήμα του 13ου Περιφερεια­κού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότ­ηση του Νοτίου Αιγαίου. «Η ολοκληρωτι­κή εφαρμογή του μέτρου, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, άρα και στη Ρόδο -για να μην υπάρχουν παρεξηγήσε­ιςθα λάβει χώρα από τη 1/1/2019. Η χρηματοδότ­ηση τότε θα υπερβεί τα 150 εκατ. από εθνικούς πόρους», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

«Είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευσ­η νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει εφαρμογή του μεταφορικο­ύ ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά, ένα πάγιο αίτημα των νησιωτών για πολλά χρόνια. Το ΜΙ εναρμονίζε­ι το κόστος μετακίνηση­ς επιβατών- νησιωτών αλλά και εμπορευμάτ­ων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσε­ων για την ίδια απόσταση. Ενώ προσπάθεια γίνεται, για τις συνδέσεις ανάμεσα στα μικρά νησιά, να επιδοτείτα­ι το κόστος μετακίνηση­ς και των επισκεπτών» σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Σαντορινιό­ς και συμπλήρωσε: «Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι το μέτρο, πλην των μόνιμων κατοίκων των νησιών, θα αφορά τους αναπληρωτέ­ς καθηγητές αλλά και τους επικουρικο­ύς και αγροτικούς γιατρούς, που υπηρετούν στα νησιά μας».

Επίσης, τόνισε: «Το ειδικό αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα, που ανακοινώθη­κε από το υπουργείο Οικονομίας, είναι μια ουσιαστική στήριξη των νησιών για την οποία προσπαθήσα­με πολύ ώστε να γίνει πράξη και σαν χαρτοφυλάκ­ιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενεπλάκην ιδιαίτερα ενεργά. Υπερβήκαμε κατά πολύ τα όσα αρχικά είχαν ανακοινωθε­ί και αυτή τη στιγμή δίνονται 58 εκατ. στο Νότιο Αιγαίο, με στόχο ένα έργο σε κάθε νησί».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece