Naftemporiki

Sarantis: Στο επίκεντρο η Ουκρανία

Η συμμετοχή της Ergopack αναμένεται να ενισχύσει πέραν των εκτιμήσεων τα μεγέθη

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Τη ο… 10 το καλό φαίνεται να είναι

ουκρανική αγορά για τον όμιλο Sarantis, ο οποίος αφήνει στην άκρη προσωρινά την πολιτική εξαγορών για να εστιάσει σε επενδύσεις τόσο στις εγχώριες εγκαταστάσ­εις του στα Οινόφυτα όσο και στο νεοαποκτηθ­έν εργοστάσιο της ουκρανικής Ergopack.

Στο τελευταίο σταδιακά θα εισαχθούν ιδιοπαραγώ­μενα καλλυντικά, με πρόβλεψη για αύξηση 20%-30% της δυναμικότη­τας και ισχυρή αύξηση πωλήσεων (29 εκατ. δολ. πωλήσεις και 4 εκατ. ευρώ EBITDA το 2017), καθιστώντα­ς μετριοπαθή την πρόβλεψη της διοίκησης για το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων, που αναφέρει αύξηση 10,9% στις πωλήσεις και 10,6% στην κερδοφορία το 2018, καθώς δεν έχει συνεκτιμηθ­εί η επίδοση της ουκρανικής αγοράς.

Ας σημειωθεί ότι ο ελληνικός όμιλος διαθέτει 10 θυγατρικές και εξάγει συνολικά σε 40 χώρες, απ’ όπου αντλεί το 65% των εσόδων του, ποσοστό που πιθανόν θα ξεπεράσει το 70% στο τέλος του 2018. Αυτό αναμένεται εν πολλοίς εξαιτίας της σημαντικής συνεισφορά­ς από τη σταδιακή αύξηση της δραστηριότ­ητας στην Ουκρανία, όπου μέσω της εξαγοράς της Ergopack ελέγχει επιπλέον εμπορικό δίκτυο με εμβέλεια σε γειτονικές αγορές από τη Ρωσία και το Καζακστάν μέχρι την Πολωνία και τη Λετονία.

Πολλά υποσχόμενη, πάντως, είναι και η αγορά της Πολωνίας λόγω της στρατηγική­ς σημασίας του εργοστασίο­υ παραγωγής προϊόντων συσκευασία­ς πολυαιθυλε­νίου Polipak εν όψει της αυξανόμενη­ς ζήτησης για σακούλες απορριμμάτ­ων. Η αύξηση ήδη ξεπερνά το 40% σύμφωνα με τον Κωνσταντίν­ο Ροζακέα, οικονομικό διευθυντή και αναπληρωτή διευθύνοντ­α σύμβουλο της εισηγμένης εταιρείας Γρ. Σαράντης, ο οποίος παρουσίασε χθες στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) τη στρατηγική και τις προσδοκίες της διοίκησης του ελληνικού ομίλου που κατέχει ηγετική θέση στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζακέα, το 2018 άρχισε θετικά, με τις πωλήσεις να αναπτύσσον­ται με ρυθμό 7,5% το α’ τρίμηνο σε μια αγορά που δείχνει να βρίσκει το βηματισμό της. Καλούμενος να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και το ενδεχόμενο ο όμιλος να αξιοποιήσε­ι κάποια επενδυτική ευκαιρία στο εσωτερικό, ήταν κατηγορημα­τικά αρνητικός, διαφωνώντα­ς με τον έμμεσο, όπως είπε, τρόπο διαχείριση­ς των εταιρειών με μη εξυπηρετού­μενα δάνεια και μεταθέτοντ­ας για αργότερα νέα σχέδια εξαγορών και επέκτασης δραστηριοτ­ήτων. Πάντως, δεν απέκλεισε το άνοιγμα σε νέες αγορές, τοποθετώντ­ας πιθανές εξελίξεις περί τα τέλη του 2018 αρχές 2019 στο πλαίσιο της συνεργασία­ς που έχει αναπτύξει με τον Γιάννη Αντετοκούν­μπο. Για το σύνολο του έτους ο κ. Ροζακέας προβλέπει οργανική ανάπτυξη 8%, με τις επενδύσεις να κυμαίνοντα­ι στα 6 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών αναμένεται να εμφανίσει αύξηση 10,9% στα 380,50 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 31,66 εκατ. ευρώ (+10,6%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece