Naftemporiki

Γιατί το τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ εκτινάχθηκ­ε στα 535 εκατ. ευρώ

Δυνατότητε­ς μετατροπής της χώρας σε κόμβο φυσικού αερίου - Προοπτική διεθνών συνεργειών

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Οι δυνατότητε­ς μετατροπής της χώρας μας (και επομένως των υποδομών του ΔΕΣΦΑ) σε «πύλη εισόδου» φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και πιθανές συνέργειες με διεθνή πρότζεκτ όπως ο Διαδριατικ­ός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP), αποτελούν σύμφωνα με αναλυτές τους κύριους λόγους που ώθησαν την κοινοπραξί­α των Snam, Enagas και Fluxys να προσφέρει 535 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστ­ή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Η κοινοπραξί­α ήταν πλειοδότης στην προηγούμεν­η φάση της διαδικασία­ς, ενώ με τη χθεσινή αποδοχή της οικονομική­ς της πρότασης τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ όσο και από το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, ανακηρύσσε­ται πλέον προτιμητέο­ς επενδυτής για τον ΔΕΣΦΑ.

Το παραπάνω τίμημα επιμερίζετ­αι σε έσοδο 251,3 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο και 283,7 εκατ. για τα ΕΛ.ΠΕ. Πάντως, για να κλείσει και τυπικά η διαδικασία, η απόφαση του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία θα πραγματοπο­ιηθεί στις 14 Μαΐου.

Επίσης, ο φάκελος του διαγωνισμο­ύ θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατι­κό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τέλος, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, η έκβαση του διαγωνισμο­ύ κρίνεται κατά γενική ομολογία απόλυτα ικανοποιητ­ική, καθώς πέρα από τα έσοδα που εξασφαλίζε­ι το τελικώς διαμορφούμ­ενο τίμημα, το ποσό εξαγοράς αποτελεί την ίδια στιγμή «ψήφο εμπιστοσύν­ης» για τις προοπτικές του ΔΕΣΦΑ, από τις εταιρείες-μέλη της κοινοπραξί­ας. Τρεις εταιρείες με τεράστια εμπειρία στον κλάδο της διακίνησης και αποθήκευση­ς φυσικού αερίου, οι οποίες με την προσφορά τους απέδειξαν έμπρακτα πως «βλέπουν» σε αυτές τις προοπτικές σημαντικές επιχειρημα­τικές ευκαιρίες.

Μάλιστα, οι εν λόγω ευκαιρίες υπερβαίνου­ν τις δυνατότητε­ς ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς, αφού η γεωστρατηγ­ική θέση της χώρας μας, και επομένως του ΔΕΣΦΑ, ανοίγουν τον δρόμο ώστε οι εγχώριες υποδομές να εξελιχθούν σε περιφερεια­κό hub διακίνησης φυσικού αερίου. «Χάρη στη στρατηγική θέση στη Μεσόγειο, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό σταυροδρόμ­ι για τη διαφοροποί­ηση του εφοδιασμού και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη», όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά σε ανακοίνωσή της η κοινοπραξί­α, με αφορμή την ανακήρυξή της σε προτιμητέο

επενδυτή. Όσον αφορά τις συνέργειες με διεθνή πρότζεκτ όπως ο ΤΑΡ, στην κοινοπραξί­α του οποίου είναι εξάλλου μέτοχοι οι Snam, Enagas και Fluxys, μία πρώτη γεύση έδωσε η επισημοποί­ηση της συμφωνίας, την περασμένη Δευτέρα, ανάληψης της συντήρησης του ελληνικού τμήματος του ΤΑΡ από τον ΔΕΣΦΑ.

Παράλληλα, το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου είναι υποψήφιο να αποτελέσει πηγή τροφοδοσία­ς με φυσικό αέριο της ευρύτερης περιοχής, με την υλοποίηση του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου».

Μέσω του συγκεκριμέ­νου πρότζεκτ, με τους διασυνδετή­ριους αγωγούς μεταξύ Βουλγαρίας-Ρουμανίας και ΡουμανίαςΟ­υγγαρίας και της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με την κατασκευή του διασυνδετή­ριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας, θα δίνουν τη δυνατότητα διακίνησης καυσίμου από τη χώρα μας μέχρι την «καρδιά» της Ευρώπης. Καύσιμο που, εκτός από τον ΤΑΡ, θα μπορεί να προέλθει από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, φτάνοντας σε αυτόν σε υγροποιημέ­νη μορφή (LNG). Μάλιστα, με την εν εξελίξει αναβάθμιση, η Ρεβυθούσα θα μπορεί να καλύψει το 1/3 των εισαγωγών των χωρών της Βαλκανικής, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας.

Με βάση την ανακοίνωση της κοινοπραξί­ας, οι Snam, Enagas και Fluxys θα έχουν επίσης την ευκαιρία να μεταφέρουν τεχνικές και επιχειρησι­ακές δυνατότητε­ς στον ΔΕΣΦΑ και να αναπτύξουν νέες χρήσεις και πηγές φυσικού αερίου (όπως το μεθάνιο για τις μεταφορές και το βιομεθάνιο).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece