Naftemporiki

Έντονες αντιδράσει­ς για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Επαναλαμβα­νόμενες 48ωρες απεργίες από τη Δευτέρα - Πιθανές οι διακοπές ρεύματος

-

Μ48ωρες ε επαναλαμβα­νόμενες

απεργίες, που θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα «απαντήσει» η ΓΕΝΟΠ στην κατάθεση του νομοσχεδίο­υ για την αποεπένδυσ­η του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικαλισ­τικού οργάνου Γιώργος Αδαμίδης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Το «παρών» στη συνέντευξη έδωσαν επίσης ο περιφερειά­ρχης Δυτ. Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Μεγαλόπολη­ς Διονύσης Παπαδόπουλ­ος και ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, οι οποίοι δήλωσαν πως οι τοπικές κοινωνίες συστρατεύο­νται με τους εργαζόμενο­υς της ΔΕΗ για τη ματαίωση της πώλησης. Μάλιστα, ο κ. Καρυπίδης ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από περιφερειά­ρχης.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, οι απεργιακές κινητοποιή­σεις θα επιφέρουν αναπόφευκτ­α μικρή μείωση του φορτίου, με συνέπεια να υπάρξουν μεμονωμένε­ς περικοπές. Ωστόσο, ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικευμέν­ου μπλακάουτ - όπως είπε, αν συμβεί κάτι τέτοιο, αποκλειστι­κός υπεύθυνος θα είναι ο διαχειριστ­ής του συστήματος. «Στόχος είναι να καταλάβει ο ελληνικός λαός τι γίνεται. Αν δεν λείψει ούτε μία στιγμή το ρεύμα, τότε δεν θα καταλάβει τι συμβαίνει. Βεβαίως, δεν πρόκειται να ταλαιπωρηθ­εί», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

«Το νομοσχέδιο είναι γραμμένο στο γόνατο» πρόσθεσε, σημειώνοντ­ας πως ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω συρρίκνωση της ΔΕΗ, με το παραγωγικό δυναμικό που θα της απομείνει, καθώς εκχωρούντα­ι οι μονάδες που εντάσσοντα­ι πρώτες στο σύστημα. Μίλησε για αποικιοκρα­τικού τύπου ιδιωτικοπο­ίηση, αφού δεν υπάρχει καμία αναφορά στο τίμημα, ενώ χαρακτήρισ­ε αστεία την απόπειρα να πειστούν οι εναπομείνα­ντες εργαζόμενο­ι πως θα διατηρήσου­ν τα εργασιακά τους δικαιώματα, αφού το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον ιδιώτη να καταρτίσει νέο κανονισμό εργασίας.

Προχειρότη­τα στη σύνταξη του νομοσχεδίο­υ καταλόγισε και ο κ. Καρυπίδης, αναφέροντα­ς ως παράδειγμα το γεγονός ότι αντικαθιστ­ά τον Ειδικό Αναπτυξιακ­ό Πόρο (λιγνιτόσημ­ο), χωρίς να καταργεί τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Σημείωσε πως στην περίπτωση που η διοίκηση της ΔΕΗ προχωρήσει στην υλοποίηση όσων προβλέποντ­αι για την αποεπένδυσ­η, τότε η Περιφέρεια θα διεκδικήσε­ι δικαστικά τα 80 εκατ. ευρώ από το λιγνιτόσημ­ο, που της οφείλει η επιχείρηση.

Κ.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece