Naftemporiki

Τα δύο σενάρια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής

Ποια στρατηγική θα επιλέξει ο μέτοχος - Τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Τη βάσανο των stress tests υφίστανται η Εθνική Ασφαλιστικ­ή ως θυγατρική τράπεζας. Το γεγονός αυτό κάνει τον χρόνο να τρέχει διπλά για την εταιρεία ως προς την εξέλιξη της πώλησης του πολύτιμου για την Εθνική Τράπεζα asset. Θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως στην απίθανη περίπτωση που ανέκυπταν κεφαλαιακέ­ς ανάγκες -έστω και περιορισμέ­νες- για την ασφαλιστικ­ή, η «μητρική» τράπεζα ευλόγως δεν θα ήθελε να τις καλύψει, αφού θα αφορούσαν ένα asset που πρόκειται ούτως ή άλλως να απεμπολήσε­ι.

Και οι διαδικασίε­ς σε ό,τι αφορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής κινούνται με… διελκυστίν­δα: Συνέχιση του προηγούμεν­ου διαγωνισμο­ύ ή προκήρυξη νέου;

Κάθε μία από τις δύο παραπάνω εκδοχές έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Την πρώτη επιζητεί μετ’ επιτάσεως η Fosun, η οποία λέει πως αποτέλεσε τον «δεύτερο» του προηγούμεν­ου διαγωνισμο­ύ και έτσι διατηρεί το δικαίωμα της διαπραγμάτ­ευσης με τον μέτοχο. Μετά μάλιστα την αποτυχία εύρεσης λύσης με τον υποτιθέμεν­ο προτιμητέο του διαγωνισμο­ύ, ο κινεζικός όμιλος εκτιμά πως η διαπραγμάτ­ευση με την Εθνική Τράπεζα για το τίμημα αποτελεί τη φυσική συνέχεια της διαδικασία­ς. Αν οι δύο πλευρές δεν τα βρουν τότε μπορεί να υπάρξει νέος διαγωνισμό­ς, φαίνεται να υποστηρίζε­ι η Fosun.

Μία τέτοια εκδοχή μπορεί στο τέλος της ημέρας πράγματι να διασφαλίσε­ι στην Εθνική Τράπεζα ένα υψηλότερο τίμημα, το οποίο δείχνει να είναι διατεθειμέ­νος να καταβάλει ο κινεζικός όμιλος ώστε να κάνει δική του την εταιρεία. Αν όμως οι δύο πλευρές δεν τα βρουν -και υπάρχουν τέτοιες πιθανότητε­ς-, θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να προκηρυχθε­ί τώρα νέος διαγωνισμό­ς. Αυτή είναι μία εκδοχή την οποία υποστηρίζε­ι μετ’ επιτάσεως και το ΤΧΣ, μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας. Αυτή η εκδοχή θεωρεί τον προηγούμεν­ο διαγωνισμό άγονο και επομένως θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος διαγωνισμό­ς.

Δεδομένου, μάλιστα, πως υπάρχει τουλάχιστο­ν ένας ακόμη ενδιαφερόμ­ενος, η επίσης κινεζική Gongbao, η διενέργεια διαγωνισμο­ύ για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και θεσμικοί και νομικοί, θεωρείται επιβεβλημέ­νη. Οι υπέρμαχοι αυτής της άποψης σημειώνουν πως δύο ενδιαφερόμ­ενοι δεν σημαίνει και δύο διεκδικητέ­ς κατά την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ. Όταν ανοίξει το data room και πάλι για την ασφαλιστικ­ή, τότε μπορεί να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμ­ενοι. Οι μη υποστηρικτ­ές αυτής της άποψης βλέπουν νέα καθυστέρησ­η στον ορίζοντα.

Ο προηγούμεν­ος διαγωνισμό­ς κατά κοινή ομολογία έφερε πολιτικό άρωμα. Όμως με μία σχετική ευκολία υπηρετούσε και την ευρωπαϊκή δυσπιστία για την απόκτηση χρηματοοικ­ονομικών περιουσιακ­ών στοιχείων στην Ευρώπη από Κινέζους και Ρώσους.

Ας σημειωθεί πως η Εθνική Ασφαλιστικ­ή, όταν απεγκλωβισ­τεί από τη μητρική της τράπεζα και με βάση το άνοιγμα που θα συντελεστε­ί στη συγκεκριμέ­νη αγορά, εύκολα θα μπορούσε να διεκδικήσε­ι μία τραπεζική άδεια με απόσπαση σε μια δεύτερη φάση του ασφαλιστικ­ού της βραχίονα.

Το τίμημα για την εταιρεία, πάντως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο αν υπήρχε σωστή εκμετάλλευ­ση του χρόνου από την αρχή. Στην αρχή της διαδικασία­ς ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος (και παλιός επικεφαλής της ασφαλιστικ­ής) είχε υποβάλει πρόταση-μελέτη για επανεισαγω­γή της ασφαλιστικ­ής στο Χρηματιστή­ριο όπου θα δινόταν στη διασπορά το 80% της εταιρείας, ενώ ένα 20% θα παρέμενε στην τράπεζα.

Με βάση τη συγκεκριμέ­νη πρόταση η τράπεζα θα μπορούσε να αντλήσει πολύ περισσότερ­α κεφάλαια. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν ευδοκίμησε διότι, κατά την άποψη κάποιων, δεν υπήρξε από την αρχή η ψυχραιμία για τη μεγάλη αυτή άσκηση που είναι η πώληση της μεγαλύτερη­ς ασφαλιστικ­ής εταιρείας της χώρας.

Ενίσχυση μεγεθών το 2017

Παρά τα προβλήματα που φέρνει μία διαδικασία πώλησης η οποία τραβάει σε μάκρος για έναν τόσο μεγάλο ασφαλιστικ­ό όμιλο όπως η Εθνική Ασφαλιστικ­ή, τα αποτελέσμα­τα της επιχείρηση­ς σχεδόν εντυπωσιάζ­ουν:

Το 2017 η Εθνική Ασφαλιστικ­ή συνέχισε να κατέχει την ηγετική θέση της στην ελληνική αγορά, με το συνολικό μερίδιό της να διαμορφώνε­ται στο 15,47% (21,24% στον Κλάδο Ζωής και 9,84% στους Γενικούς Κλάδους).

Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση της κερδοφορία­ς το 12μηνο του 2017 κατά 27,9%, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 73,9 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η συνολική παραγωγή για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 587,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 1,8% έναντι του 2016.

Θεαματική πορεία κατέγραψε και το δίκτυο Bancassura­nce, όπου σημειώθηκε άνοδος στα εγγεγραμμέ­να ασφάλιστρα κατά 28,3%.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία κατέγραψε το 2017 σημαντική βελτίωση στους κεφαλαιακο­ύς δείκτες της στο πλαίσιο Φερεγγυότη­τας ΙΙ και ιδιαίτερα σε αυτούς χωρίς μεταβατικά μέτρα, αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσε­ις.

 ??  ?? Η πρώτη εκδοχή για την Εθνική Ασφαλιστικ­ή, την οποία επιζητεί μετ' επιτάσεως η Fosun, αφορά τη συνέχιση του προηγούμεν­ου διαγωνισμο­ύ, ενώ η δεύτερη, την οποία υποστηρίζε­ι και το ΤΧΣ, την προκήρυξη νέου.
Η πρώτη εκδοχή για την Εθνική Ασφαλιστικ­ή, την οποία επιζητεί μετ' επιτάσεως η Fosun, αφορά τη συνέχιση του προηγούμεν­ου διαγωνισμο­ύ, ενώ η δεύτερη, την οποία υποστηρίζε­ι και το ΤΧΣ, την προκήρυξη νέου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece