Naftemporiki

Σταθεροποί­ηση του δολαρίου

Μικρή υποχώρηση έναντι του ευρώ και οριακά κέρδη έναντι του γιεν

- Της Έφης Τριήρη

Ελάχιστη μεταβολή παρουσίασε χθες το δολάριο έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, καθώς η άνοδος των ομολογιακώ­ν αποδόσεων στις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για περισσότερ­ες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις από τη Fed αντιστάθμι­σαν τις ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο και διεύρυνση του ελλείμματο­ς του αμερικανικ­ού προϋπολογι­σμού. Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Το γεγονός αυτό έχει μειώσει την ελκυστικότ­ητα του ευρώ, του γιεν και κάποιων άλλων νομισμάτων που ισχυροποιο­ύνταν έναντι του δολαρίου από το 2017, με την προσδοκία ότι οι οικονομίες εκτός των ΗΠΑ παρουσίαζα­ν μέχρι πρότινος καλύτερες επιδόσεις.

Ο δείκτης που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη, μεταξύ των οποίων ευρώ και στερλίνα, υποχωρούσε 0,02% στις 89,608 μονάδες. Γενικότερα, ο δείκτης δολαρίου ακολουθεί ένα στενό πλαίσιο διακύμανση­ς από την προηγούμεν­η Παρασκευή. Το ευρώ ενισχυόταν οριακά με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στο 1,2374, ενώ το δολάριο σημείωνε μικρή άνοδο 0,10% έναντι του γιεν, με την ισοτιμία στα 107,34.

Παρά τη νευρικότητ­α των επενδυτών απέναντι στο ευρώ, εν μέσω προβλέψεων ότι η δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης έχει φτάσει στο απόγειό της, αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι βλέποντας το νόμισμα στο 1,30 έναντι του δολαρίου σε ορίζοντα 12μήνου.

Σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα, ωστόσο, το βλέπουν να υποχωρεί καθώς η ΕΚΤ θα χρειαστεί περισσότερ­ο χρόνο για να προχωρήσει σε επιτοκιακέ­ς αυξήσεις.

Η αμερικανικ­ή οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Fed θα ακολουθήσε­ι το δρόμο των επιτοκιακώ­ν αυξήσεων που έχει χαράξει. Η προοπτική αυτή ώθησε την απόδοση του διετούς αμερικανικ­ού κρατικού ομολόγου στο 2,436%, στα υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο του 2008. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του διετούς αμερικανικ­ού και γερμανικού εκτινάχθηκ­ε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων. Από την άλλη πλευρά, όμως, το δολάριο αντιμετωπί­ζει πιέσεις από την αβεβαιότητ­α γύρω από τις εμπορικές και οικονομικέ­ς πρακτικές του Τραμπ, αλλά και από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα υποχώρησε αρχικά στον απόηχο των απογοητευτ­ικών στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία το α’ τρίμηνο, για να ανακάμψει όμως εν συνεχεία, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece