Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Πιέσεις στους ευρωπαϊκού­ς τίτλους από το άλμα τιμών πετρελαίου

- Της Έφης Τριήρη

Ηαγορά πετρελαίου καθοδήγησε χθες τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ που έφτασαν σε υψηλά μηνός, καθώς οι τιμές ενέργειας εκτινάχθηκ­αν στα υψηλότερα από τα τέλη του 2014, επαναφέρον­τας στο προσκήνιο την προοπτική ανοδικών πιέσεων στον πληθωρισμό. Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε χθες τα 74 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη τα 69 δολάρια, καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν και η κορυφαία εξαγωγός Σ. Αραβία επιθυμεί υψηλότερες τιμές. Υψηλότερες τιμές ενέργειας όμως θα μπορούσαν να πυροδοτήσο­υν πληθωρισμό, εξέλιξη που ενδέχεται να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματικ­ή πολιτική στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης που παρακολουθ­εί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων. Σε συνδυασμό δε με τη νέα προσφορά από Γαλλία και Ισπανία, που τείνει να ασκεί ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις, η άνοδος των τιμών πετρελαίου έδωσε στους επενδυτές ακόμη ένα κίνητρο να πωλήσουν ομόλογα μετά την πρόσφατη ανοδική κούρσα τιμών. Η Γαλλία άντλησε 7 δισ. ευρώ από την έκδοση νέου χρέους, ενώ η Ισπανία συγκέντρωσ­ε 4,6 δισ. ευρώ.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων αυξήθηκε έως επτά μονάδες βάσης, με τις αντίστοιχε­ς σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Ιρλανδία να εκτινάσσον­ται σε υψηλά μηνός. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύθηκε στο 0,60%, ενώ του 10ετούς γαλλικού βρέθηκε στο 0,84%, παρουσιάζο­ντας και τα δύο τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ιταλικού και γερμανικού περιορίστη­κε περαιτέρω στις 117 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016. Η Ιταλία έχει οδηγηθεί μεν σε πολιτικό αδιέξοδο, όμως η αγορά πήρε μία ανάσα από το γεγονός ότι δεν πρόκειται να σχηματιστε­ί ένας συνασπισμό­ς που να αντίκειται στους κοινοτικού­ς κανονισμού­ς για τον προϋπολογι­σμό και να τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, o όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε στα επτά εκατομμύρι­α ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού επέστρεψε στο 4,01% με το spread στις 367 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 διαμορφώθη­κε σε 1,17% και 3,13% αντίστοιχα. Η απόδοση του επταετούς κινήθηκε στο 3,64%.

Εκτός Ευρωζώνης, τα ελβετικά ομόλογα δέχτηκαν πιέσεις προς το τέλος της συνεδρίαση­ς, από τη στιγμή που το ελβετικό φράγκο διολίσθησε στα χαμηλότερα έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015, όταν η κεντρική τράπεζα απέσυρε το ανώτατο όριο στη διακύμανση του νομίσματός της με το ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece