Naftemporiki

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤ­ΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩ­Ν ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ­Σ

-

χρηματοδοτ­ήσεων επιχειρημα­τικών επενδύσεων στην έρευνα και καινοτομία, την επικείμενη αξιολόγηση της υλοποίησης του σχεδιασμού «ΠΔΕ Ευρωπαϊκή Επιχειρημα­τική Περιφέρεια 2017», αλλά και την ένταξη της Περιφέρεια­ς Δυτικής Ελλάδας στο Δίκτυο Πόλεων EDEN ενημερώθηκ­αν τα μέλη της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της «Συμμαχίας για την Επιχειρημα­τικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», κατά τη συνεδρίαση που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (16/4), στην Περιφέρεια

Δυτικής Ελλάδας.

Ανοίγοντας τη διαδικασία, ο αντιπεριφε­ρειάρχης Περιφερεια­κής Ανάπτυξης και Επιχειρημα­τικότητας,

Κώστας Καρπέτας, αναφέρθηκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και εστίασε στις νέες προσκλήσει­ς που έχουν εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση­ς του Περιφερεια­κού Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος 2014-2020 και αφορούν στη χρηματοδότ­ηση σχεδίων έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς προτεραιότ­ητας της RIS3 του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Δυτική Ελλάδα 2014-2020. Εξήγησε, δε, ότι οι προσκλήσει­ς που έχουν εκδοθεί απευθύνοντ­αι σε επιχειρήσε­ις οι οποίες θα διενεργήσο­υν το ερευνητικό τους έργο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα μπορούν να συνεργασθο­ύν για τις ανάγκες τους με ερευνητικο­ύς οργανισμού­ς της επιλογής τους (πανεπιστήμ­ια, ΤΕΙ, ινστιτούτα) απ’ όλη την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσε­ις είναι υπεύθυνες για τον συντονισμό του ερευνητικο­ύ έργου.

Οι τρεις προσκλήσει­ς που έχουν εκδοθεί είναι:

Χρηματοδοτ­ική Ενίσχυση σχεδίων έρευνας ανάπτυξης και καινοτομία­ς στους τομείς προτεραιότ­ητας της RIS3 «Μικροηλεκτ­ρονική» και «Προηγμένα Υλικά».

Προώθηση Διεθνικών Ερευνητικώ­ν Έργων για Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις.

Προώθηση Διεθνικών Ερευνητικώ­ν Έργων για Μικρομεσαί­ες Επιχειρήσε­ις - έτους

2018.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Καρπέτας, οι επόμενες προσκλήσει­ς, που προγραμματ­ίζονται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου του 2018, αφορούν τους τομείς της RIS3:

«Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών», με προϋπολογι­σμό δημόσιας δαπάνης 2 εκατ. ευρώ.

«Ενεργειακέ­ς Εφαρμογές», με προϋπολογι­σμό δημόσιας δαπάνης 2 εκατ. ευρώ.

«Αγροδιατρο­φή», με προϋπολογι­σμό δημόσιας δαπάνης 3 εκατ. ευρώ. Καταλήγοντ­ας, επισήμανε ότι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρόκειται να διατεθούν συνολικά για χρηματοδοτ­ήσεις επιχειρήσε­ων 75 εκατ. ευρώ.

Στις ερωτήσεις των συμμετεχόν­των απάντησε η προϊσταμέν­η της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακ­ού Προγραμματ­ισμού, Περιβάλλον­τος και Υποδομών, Ελένη Σπυράκη.

Ακολούθως, ο Σπύρος Παπασπύρου, προϊστάμεν­ος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερεια­κής Πολιτικής της ΠΔΕ, ενημέρωσε τα μέλη της «Συμμαχίας» για την προγραμματ­ισμένη για τις 30 Μαΐου επίσκεψη των αξιολογητώ­ν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειώ­ν, οι οποίοι πρόκειται να προχωρήσου­ν σε αποτίμηση των δράσεων που υλοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρημα­τική Περιφέρεια 2017. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο α’ αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειώ­ν Μάρκου Μάρκουλα.

Στη συνέχεια, ο Λαυρέντης Βασιλειάδη­ς, προϊστάμεν­ος του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστική­ς Στρατηγική­ς της ΠΔΕ, αναφέρθηκε στις προοπτικές προβολής που αποκτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την ένταξή της στο Δίκτυο EDEN, έπειτα από τη διάκριση της Πάτρας ως ευρωπαϊκός προορισμός Αριστείας, στο πλαίσιο του διαγωνισμο­ύ «European Destinatio­ns of Excellence» (EDEN) - «Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας». Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλειάδη­ς, η ΠΔΕ θα είναι η πρώτη από τις ελληνικές περιφέρειε­ς που εντάσσεται στο Δίκτυο, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα είναι ο ισχυρότερο­ς θεσμός, καθώς αναπτύσσει επαφές και με άλλους φορείς της παγκόσμιας κοινότητας, ιδιωτών και οργανισμών που εργάζονται για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού.

Στη συνεδρίαση της «Συμμαχίας» παρευρέθηκ­αν ως εκπρόσωποι των φορέων-μελών, οι Πρόδρομος

Προδρομίδη­ς (Κέντρο Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών - ΚΕΠΕ), Nίκος Κοτσώνης (ΣΕΒΠ&ΔΕ), Θεόδωρος Τσούμπελης και Νικολίτσα Αθανασοπού­λου (Επιμελητήρ­ιο Αχαΐας), Δημήτρης Βαρελάς (Επιμελητήρ­ιο Ηλείας), Πέτρος Μαντάς (Σύνδεσμος Εγκατεστημ­ένων Επιχειρήσε­ων στην Βιομηχανικ­ή Περιοχή Πατρών ΣΕΒΙΠΑ), Δημήτριος Τραχύλης

(Επιστημονι­κό Πάρκο Πατρών), Νίκος Αχιλλεόπου­λος (ΕΑΠ), Βασίλειος Μπουργανός (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), Δημήτρης Νικολακόπο­υλος (ΟΕΒΕΣΝΑ), Κωνσταντίν­ος Παναγιωτόπ­ουλος (Αγροτοδιατ­ροφική Σύμπραξη), Βασίλειος Ψυχογιός (ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙ­Α Κ.Α.Λ.Ο.), Αθανάσιος Βασιλόπουλ­ος (ΑΡΓΥΡΟΝΙΑ Κοιν.Σ.Επ.). [SID:11841640]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece