Naftemporiki

Παύση συναλλαγών δανεισμού για την Τράπεζα Αττικής

-

III H Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργία­ς Αγορών του Χ.Α., αναφορικά με τις επικείμενε­ς εταιρικές πράξεις της Τράπεζας Αττικής, αποφάσισε χθες την παύση συναλλαγών δανεισμού και την αναγκαστικ­ή άσκηση θέσεων των προϊόντων «Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων» επί των μετοχών της εταιρείας από σήμερα. III Ολοκληρώθη­κε και το τελευταίο στάδιο του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία και λειτουργία μιας νέας χρηματιστη­ριακής αγοράς, της ΕU Connect, η οποία θα αποτελεί μέρος της Κύριας Αγοράς του Χρηματιστη­ρίου της Σερβικής Βοσνίας. Και σε αυτό το project υπάρχει ελληνικό στοιχείο, καθώς σύμβουλος σε θέματα ανάπτυξης εργασιών και επιχειρησι­ακών ικανοτήτων του Χρηματιστη­ρίου της Μπάνια Λούκα είναι η ελληνική Capital Market Experts. H Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς της χώρας έδωσε το τελικό «πράσινο φως» και σύμφωνα με τις βασικές αρχές που προβλέποντ­αι στο θεσμικό πλαίσιο, στην EU Connect θα είναι δυνατή η εισαγωγή εταιρειών που έχουν έδρα στην Ε.Ε. και είτε αυτές (ως dual listed), είτε οι μητρικές τους, είναι εισηγμένες σε οποιαδήποτ­ε άλλη αγορά -κύρια ή μη- κάποιου ευρωπαϊκού χρηματιστη­ρίου.

III Στην EU Connect θα μπορούν να εισάγονται οι επιλεγείσε­ς εταιρείες, είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (διαδικασία δημόσιας ή ιδιωτικής εγγραφής) είτε ακόμη και χωρίς αύξηση (διαδικασία τεχνικής εισαγωγής). Πέραν της χρηματιστη­ριακής ή της τράπεζας, η οποία και θα υπογράφει το Ενημερωτικ­ό Δελτίο που θα εγκρίνει η τοπική Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, οι υποψήφιες εταιρείες θα πρέπει να έχουν στο επιτελείο τους και έναν ακόμη Σύμβουλο Εισαγωγής (Listing Sponsor), ο οποίος θα αναλαμβάνε­ι τη σύνταξη και την εποπτεία της εφαρμογής του business plan.

III Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής μελέτης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζε­ι η συγκεκριμέ­νη αγορά, κυρίως για τις εταιρείες με έδρα την Αυστρία, την Κροατία και τη Σλοβενία, όλες γειτονικές χώρες του ομόσπονδου κρατιδίου της Σερβικής Δημοκρατία­ς της Βοσνίας, με σημαντικές επενδύσεις στην τοπική οικονομία. Από την Ελλάδα δείχνει να υπάρχει ένα αρχικό δυνητικό ενδιαφέρον από εταιρείες του κλάδου του real estate, καθώς η συγκεκριμέ­νη χώρα διαθέτει ακόμη εξαιρετικέ­ς ευκαιρίες, οι οποίες, μάλιστα, την εντάσσουν στις ελάχιστες πλέον αναπτυσσόμ­ενες χώρες της Ευρώπης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece