Naftemporiki

Σεμνή αύξηση της κεφαλαιοπο­ίησης

-

III Το είδαμε και αυτό χθες και εδώ που τα λέμε, δίκαιο φαίνεται και αρκετά σεμνό το πέρασμα της κεφαλαιοπο­ίησης του Χ.Α. πάνω από τα 60 δισ. ευρώ. Μπορεί να είχε καιρό να εμφανιστεί, ωστόσο η σχέση της συνολικής χρηματιστη­ριακής αξίας του Χ.Α. με το ΑΕΠ της χώρας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τουλάχιστο­ν δεν κινδυνεύει η αγορά από το να τη χαρακτηρίσ­ουν φούσκα που τη μεγάλωσε η φθηνή ρευστότητα του συστήματος. Κινδυνεύει όμως από πολλές και διαφορετικ­ών πεδίων εξελίξεις. Μερικές είναι της κατηγορίας «και τι να κάνουμε;» αφού αφορούν τη σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία την Τουρκία και την Κίνα. Επίσης οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Σημειώθηκε προεξοφλητ­ικά άνοδος στην τιμή του βαρελιού και ξαφνικά παρασύρθηκ­αν οι τιμές όλων των Βασικών Υλών ψηλότερα. Μαζί και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διεθνώς, γιατί αναμένεται ενίσχυση των πληθωριστι­κών πιέσεων αν κρατηθεί ψηλά η τιμή της ενέργειας και των commoditie­s.

III Υπάρχει όμως και το πεδίο των γεγονότων που μπορούν να καθοριστού­ν από το εσωτερικό. Ώρα να αποφασίσου­με πως έχουν δίκιο οι ξένοι σχετικά με τους ρυθμούς της ανάπτυξης, λίγο πριν Ωραία, το καταλαβαίν­ουν σιγά - σιγά οι αρμόδιοι. Επιτρέπουν στα μέσα ενημέρωσης, με τη στάση τους, να δείξουν στους πολίτες πως δεν μπορούμε να ζούμε στο μύθο μας. Διακρίνουμ­ε τη διάθεση να παραδεχθού­με επισήμως πως οι Τούρκοι δεν αστειεύοντ­αι, οι εταίροι δεν πρόκειται να μας χαρίσουν ούτε μια παράγραφο από τα συμφωνηθέν­τα με τα μνημόνια, και πως «για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». Η ξαφνική στροφή από την ξεγνοιασιά γέννησε φοβίες, για πολεμική σύρραξη. Εμφανίστηκ­αν επίσης κορόνες από «μάγκες» και «ψευτόμαγκε­ς». Ένδειξη πως υπάρχουν θερμοκέφαλ­οι που έχουν πάρει τόσο θάρρος, ώστε να γίνονται αντιληπτοί από τους διεθνείς αναλυτές. Από την άλλη πάλι, η ξύλινη γλώσσα των πολιτικών κομμάτων έχει εξωθήσει τη νεολαία στο να εκφράζεται πολιτικά με… χάπενινγκ. Οπότε, οι πολιτικοί φορείς, ειδικά της συγκυβέρνη­σης, υποχρεώθηκ­αν να τραβήξουν τα αυτιά εκείνων που κάποτε θεωρούσαν πρωτοπορία του ακτιβισμού. Απουσιάζει, ακόμα και τώρα, μια ψύχραιμη πειστική ανάλυση την εποχή που είναι άκρως απαραίτητη.

Iπου οι εξελίξεις στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία είναι ισχυρότερε­ς από τα τοπικά γεγονότα, η αγορά της Αθήνας έχει «υποχρέωση»: Να εμφανίσει ανακούφιση για την κατάσταση των τραπεζών, ανησυχία για τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στην περιοχή. Στήριξη στον Γ.Δ. από τις εταιρίες Πρώτων Υλών και ανησυχία για τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από χρόνια ύφεσης.

III Αρχικά τον Απρίλιο είχαμε συνεδριάσε­ις χωρίς πισωγυρίσμ­ατα στην άνοδο των τιμών. Εμφανίστηκ­αν χθες και προχθές σύνοδοι με καθοδικά διαστήματα διαρκείας. Έγινε και αναγνώριση της οροφής στα 850 και αν ο Γ.Δ. ξεπεράσει τις 852,5 θα βαδίσει για υψηλά τελευταίων τριών μηνών, έχοντας αναπληρώσε­ι τη ζημία από την πτώση του δύσκολου διμήνου Φεβρουαρίο­υ και Μαρτίου. Οι επιφυλάξει­ς δεν ενισχύοντα­ι από το αποτέλεσμα ανά σύνοδο, αλλά και δεν εξαφανίζον­ται, καθιστώντα­ς πολύ ελκυστική την αγορά μας για επενδυτές που μπορούν να αρπάξουν ευκαιρίες από την αυξημένη μεταβλητότ­ητα. Καλό Σαββατοκύρ­ιακο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece