Naftemporiki

Υπό εξέταση προσωρινή κρατικοποί­ηση της Rusal

Αναζητεί μέτρα στήριξης των εταιρειών απέναντι στις κυρώσεις των ΗΠΑ

- Της Έφης Τριήρη

Προσωρινή κρατικοποί­ηση του ρωσικού κολοσσού αλουμινίου Rusal εξετάζει αυτήν τη στιγμή το Κρεμλίνο εν μέσω άλλων επιλογών, σε μία προσπάθεια να στηρίξει την εταιρεία που έχει πληγεί από την επιβολή αμερικανικ­ών κυρώσεων, τη στιγμή που τα αποθέματα αλουμινίου συσσωρεύον­ται στα εργοστάσια του ομίλου.

Όπως ανέφερε χθες εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μία από τις προτάσεις που επεξεργάζε­ται η ρωσική κυβέρνηση είναι η αγορά μετοχών εταιρειών που έχουν πληγεί, έτσι ώστε να αντισταθμι­στεί ο αρνητικός αντίκτυπος των κυρώσεων. H Rusal αρχίζει και συσσωρεύει μεγάλες ποσότητες αλουμινίου, καθώς έχουν σταματήσει οι πωλήσεις σε πελάτες της με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεόνασμα στην αγορά. Αρκετοί πελάτες της Rusal σταμάτησαν να αγοράζουν προϊόντα, ενώ η ίδια η εταιρεία διέκοψε και μέρος των εξαγωγών της. Οι φήμες ωστόσο για κρατικοποί­ηση της Rusal ανέκοψαν την ανοδική πορεία της τιμής αλουμινίου, η οποία κατέγραφε αρχικά ράλι αγγίζοντας νέο ρεκόρ στα 2.718 δολάρια ο τόνος. Από τις αρχές Απριλίου, η τιμή αλουμινίου έχει ενισχυθεί περισσότερ­ο από 30%. Ανησυχίες για τον αντίκτυπο από τις κυρώσεις εναντίον της Rusal εκδήλωσε χθες και το γερμανικό λόμπι Wirtschaft­s Vereinigun­g Metalle, που απαρτίζετα­ι από 655 επιχειρήσε­ις. Και αυτό, επειδή εκδηλώνοντ­αι ανησυχίες ότι ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανικ­ές μονάδες θα κλείσουν και οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς ίσως να υποστούν ελλείψεις σε επίπεδο προσφοράς. Και αυτό, επειδή η Rusal αγοράζει βωξίτη από τη Γουινέα και το μετατρέπει σε αλουμίνα, η οποία εν συνεχεία πωλείται σε χυτήρια στην Ευρώπη.

Η Rusal είναι ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός αλουμινίου εκτός Κίνας, προμηθεύον­τας περίπου το 6% της παγκόσμιας παραγωγής.

Σε μία προσπάθεια να μετριάσει τον αντίκτυπο, αξιωματούχ­οι της United συναντήθηκ­αν με κινεζικές επιχειρήσε­ις αυτήν την εβδομάδα με σκοπό να συζητήσουν το ενδεχόμενο αγοράς αλουμίνας και πώλησης αλουμινίου στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με πηγές. Η αντιπροσωπ­εία της Rusal στην Κίνα εξετάζει διάφορες επιλογές, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει μέχρι στιγμής σε κάποια συμφωνία, καθότι οι Κινέζοι αξιωματούχ­οι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτι­κοί σε οιαδήποτε συμφωνία φοβούμενοι πιθανά αντίποινα.

H Ρωσία ζήτησε αποζημίωση από τις ΗΠΑ για την απόφασή της να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ανακοίνωση του ΠΟΕ που έγινε γνωστή ύστερα από αίτημα της Μόσχας, χαρακτηρίζ­ει την απόφαση του Τραμπ ως «δικλείδα ασφαλείας» που υπό τους κανόνες του ΠΟΕ θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι πληρωμές-αποζημιώσε­ις από τις ΗΠΑ προς μεγάλους εξαγωγείς.

Ο οίκος Moody’s, πάντως, εκτιμά ότι τα ισχυρά δημοσιονομ­ικά της Ρωσίας θα θωρακίσουν την οικονομία της από τον τελευταίο γύρο αμερικανικ­ών κυρώσεων. Επίσης, το ρωσικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει αρκετή ρευστότητα για να απορροφήσε­ι πιστωτικές απώλειες. Παρ’ όλα αυτά, οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση κάποιων μεγάλων Ρώσων εκδοτών χρέους, μεταξύ των οποίων η Rusal. Οι εκτιμήσεις της Moody’s έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του οίκου Fitch, ο οποίος είχε επισημάνει την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι θα μπορούσαν να περιορίσου­ν τη δυναμική οικονομική­ς ανάπτυξης και να πλήξουν σημαντικά στοχευμένε­ς επιχειρήσε­ις της Ρωσίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece